Ο δείκτης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομία παρουσίασε βελτίωση κατά την εβδομάδα έως την 29η Αυγούστου μετά τη μεγάλη μείωση της προηγούμενης εβδομάδας. Ειδικότερα, ο δείκτης έφτασε στις 101,3 μονάδες από τις 100,2 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Τη μεγαλύτερη βελτίωση σημείωσε η αγορά εργασίας και ταυτόχρονα μικρή αύξηση παρουσίασε η ζήτηση/κατανάλωση. Από την άλλη μεριά, παρατηρήθηκε αρκετά σημαντική μείωση του υποδείκτη της υγείας. Επίσης, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η κινητικότητα κορυφώθηκε έως τις 15 Αυγούστου όπως αναμενόταν και έκτοτε μειώνεται καθώς τελειώνει το καλοκαίρι.

Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης αυξήθηκε ελαφρώς κατά την εβδομάδα έως τις 15 Αυγούστου. Η αύξηση προήλθε από την αγορά εργασίας και το χρηματοοικονομικό κλάδο, οι οποίοι αντιστάθμισαν τη μείωση που προήλθε από την κατανάλωση και την υγεία.

Προβλέψεις ΑΕΠ 2021-2024

Παρατηρείται μια μικρή αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το 2021 και το 2022, με βάση τα νέα στοιχεία της Focus Economics (Σεπτέμβριος 2021). Η Focus Economics μείωσε την εκτίμησή της για το 2021 από 5,1% σε 4,9% και για το 2022 από 5% σε 4,9%.

Λαμβάνοντας υπόψη τις νέες αυτές εκτιμήσεις, η συνολική εκτίμηση για το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ, από το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του ΕΚΠΑ, για το 2021 μειώνεται από 5% σε 4,95% και για το 2022 από 5,18% σε 5,15

Πανδημία και Οικονομία

Παρά την πτώση του δείκτη υγείας, υπάρχουν θετικά μηνύματα ότι η κατάσταση της υγείας παραμένει υπό σχετικό έλεγχο και δεν έχει αλλάξει σημαντικά τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Οι πρόσφατες διακυμάνσεις γύρω από το ανώτατο επίπεδο του δείκτη ανάκαμψης κατά τον Αύγουστο υποδηλώνουν ότι η δυναμική από τη χαλάρωση των περιορισμών έχει αρχίσει να σταθεροποιείται στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να αναμένουμε μεγέθυνση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο παρά τους κινδύνους που συνδέονται με τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και την παραλλαγή Δέλτα.

* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ Π.Χ. Κωστή και Δρ Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.

Μεθοδολογία Δεικτών Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του E-learning ΕΚΠΑ

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
Οι Επιδράσεις των Δημοσιονομικών Εξαγγελιών της ΔΕΘ στην Ελληνική Οικονομία
Academia |

Ανάλυση: To δημοσιονομικό αποτύπωμα των εξαγγελιών στη ΔΕΘ

Η προσομείωση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δείχνει αύξηση του ΑΕΠ αλλά και επιβάρυνση του κρατικού και του πρωτογενούς ισοζυγίου σύμφωνα ανάλυση του τμήματος Ερευνών του e-learning του ΕΚΠΑ για τον ΟΤ.

«Άριστα» στο ΟΠΑ για τα Προγράμματα Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης
Academia |

«Άριστα» στο ΟΠΑ για τα Προγράμματα Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης

Σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη των Πανεπιστημίων από τον διεθνή φορέα αξιολόγησης Quacquarelli Symonds, τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως

Ανοικτό Πανεπιστήμιο – Τιμητική διάκριση στον Άλμπερτ Μπουρλά και στη Γιάννα Αγγελοπούλου–Δασκαλάκη
Academia |

Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Τιμητική διάκριση στον Άλμπερτ Μπουρλά και στη Γιάννα Αγγελοπούλου–Δασκαλάκη

Το Χρυσό μετάλλιο αριστείας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου αποτελεί την ύψιστη τιμητική διάκριση και απονέμεται σε προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, οι οποίες έχουν έντονο κοινωνικό, επιστημονικό και ακαδημαϊκό έργο