Ο δείκτης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομία παρουσίασε βελτίωση κατά την εβδομάδα έως την 29η Αυγούστου μετά τη μεγάλη μείωση της προηγούμενης εβδομάδας. Ειδικότερα, ο δείκτης έφτασε στις 101,3 μονάδες από τις 100,2 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Τη μεγαλύτερη βελτίωση σημείωσε η αγορά εργασίας και ταυτόχρονα μικρή αύξηση παρουσίασε η ζήτηση/κατανάλωση. Από την άλλη μεριά, παρατηρήθηκε αρκετά σημαντική μείωση του υποδείκτη της υγείας. Επίσης, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η κινητικότητα κορυφώθηκε έως τις 15 Αυγούστου όπως αναμενόταν και έκτοτε μειώνεται καθώς τελειώνει το καλοκαίρι.

Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης αυξήθηκε ελαφρώς κατά την εβδομάδα έως τις 15 Αυγούστου. Η αύξηση προήλθε από την αγορά εργασίας και το χρηματοοικονομικό κλάδο, οι οποίοι αντιστάθμισαν τη μείωση που προήλθε από την κατανάλωση και την υγεία.

Προβλέψεις ΑΕΠ 2021-2024

Παρατηρείται μια μικρή αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το 2021 και το 2022, με βάση τα νέα στοιχεία της Focus Economics (Σεπτέμβριος 2021). Η Focus Economics μείωσε την εκτίμησή της για το 2021 από 5,1% σε 4,9% και για το 2022 από 5% σε 4,9%.

Λαμβάνοντας υπόψη τις νέες αυτές εκτιμήσεις, η συνολική εκτίμηση για το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ, από το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του ΕΚΠΑ, για το 2021 μειώνεται από 5% σε 4,95% και για το 2022 από 5,18% σε 5,15

Πανδημία και Οικονομία

Παρά την πτώση του δείκτη υγείας, υπάρχουν θετικά μηνύματα ότι η κατάσταση της υγείας παραμένει υπό σχετικό έλεγχο και δεν έχει αλλάξει σημαντικά τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Οι πρόσφατες διακυμάνσεις γύρω από το ανώτατο επίπεδο του δείκτη ανάκαμψης κατά τον Αύγουστο υποδηλώνουν ότι η δυναμική από τη χαλάρωση των περιορισμών έχει αρχίσει να σταθεροποιείται στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να αναμένουμε μεγέθυνση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο παρά τους κινδύνους που συνδέονται με τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και την παραλλαγή Δέλτα.

* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ Π.Χ. Κωστή και Δρ Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.

Μεθοδολογία Δεικτών Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του E-learning ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών |

Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα

O Γ. Αλογοσκούφης εξετάζει, αναλύει και ερμηνεύει την εξέλιξη του κράτους και της οικονομίας της μεταπολεμικής Ελλάδας, πριν και μετά τη μεταπολίτευση του 1974