Αν και δεν κατάφερε να εκδηλώσει μια πειστική αντίδραση μετά από τέσσερις ημέρες πτώσης, τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο πέτυχε να απορροφήσει τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, παραμένοντας στη ζώνη των 915 μονάδων.
Ωστόσο, οι αγοραστές δεν έδειξαν πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν τα πιο ελκυστικά σημεία εισόδου σε πολλούς τίτλους, συντηρώντας επί της ουσίας την επιφυλακτική τους στάση.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 915,62 μονάδες, με κέρδη 0,06%, αλλά με τον τζίρο μόλις στα 48,9 εκατ. ευρώ, όταν τα 12,7 εκατ. αφορούσαν τα πακέτα της Ιντεάλ. Η εισηγμένη σήμερα διακίνησε μέσω πακέτων σχεδόν 4 εκατ. τεμάχια, στο πλαίσιο των ανακατατάξεων που υπάρχουν λόγω της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης από την Terniale. Στον χαμηλό βέβαια τζίρο συνέβαλε και η αργία των αμερικανικών χαρτοφυλακίων.
Σε σταυροδρόμι…
Σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, η αγορά, μετά από ένα αξιοσημείωτο ράλι που έφερε τον Γενικό Δείκτη από τις 830 μονάδες στα μέσα του Ιουλίου στις 930 μονάδες λίγες ημέρες νωρίτερα, σίγουρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι που χρειάζεται έναν ισχυρό καταλύτη προκειμένου να μη διολισθήσει σε χαμηλότερα επίπεδα. Όπως μάλιστα επισημαίνει σήμερα και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, το 9 μπροστά στον δείκτη δημιουργεί ανασφάλεια τα πολλά τελευταία χρόνια, με την αγορά να προτιμά να τοποθετείται με βάση τις αποδόσεις των τίτλων και όχι των δεικτών.
Περιμένοντας τα στοιχεία για το ΑΕΠ
Πάντως, αυτή η εβδομάδα πιθανόν να δώσει κάποιες στηρίξεις στην αγορά, καθώς αύριο θα ανακοινωθεί η πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο του έτους, με την αγορά βέβαια ήδη γνωρίζει ότι τα στοιχεία θα είναι καλύτερα του αναμενομένου. Επίσης, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ΔΕΘ και στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού που όπως όλα δείχνουν ότι θα δώσει μεγαλύτερη βάση στην οικονομία. Σκοπός είναι η όσον μεγαλύτερη ανάπτυξη για την χώρα με τις προβλέψεις για το 2021 να είναι ανάμεσα στο 3,6-4,5%.
«Πλάτη» από τα βαριά χαρτιά
Σε επίπεδο τίτλων τώρα, το -3,03% του ΑΔΜΗΕ σαφώς επηρέασε την αγορά, η οποία μάλιστα έλαβε σημαντικές στηρίξεις από τον ενεργειακό κλάδο και σήμερα. Ωστόσο, μερίδα των δεικτοβαρών τίτλων έκλεισε με μικρές απώλειες, όπως η Coca Cola και ΟΠΑΠ, ενώ άλλες, όπως η Εθνική, τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ έκλεισαν σε θετικά εδάφη.
Το «ισοζύγιο» άλλωστε των 46 θετικών και 72 αρνητικών «μαρτυρά» ότι οι δεικτοβαρείς του FTSE 25 έβαλαν πλάτη για τη διατήρηση των 915 μονάδων, την ώρα μάλιστα που το +0,39% του τραπεζικού δείκτη έδειξε ότι ο κλάδος συντηρεί σε ισχύ το αγοραστικό σήμα που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα.
Latest News
Πού στοχεύει το rebranding της ΕΧΑΕ - Εξέλιξη και μετασχηματισμός στο επίκεντρο
Μετά από 150 χρόνια λειτουργίας του ΧΑ, η νέα εταιρική ταυτότητα σηματοδοτεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΧΑΕ
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών