Οι τιμές για τον βωξίτη – πέτρωμα από το οποίο εξάγεται αργίλιο και παράγεται αλουμίνιο – της Γουινέας σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών στην Κίνα τη Δευτέρα, καθώς οι αγοραστές ανησυχούν για την προσφορά του, μετά από το πραξικόπημα που βρίσκεται από χθες σε εξέλιξη στη χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής.

Η Γουινέα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στον κόσμο και ο κορυφαίος προμηθευτής της Κίνας.

Ο βωξίτης της Γουινέας προς παράδοση στην Κίνα εκτιμήθηκε για τελευταία φορά από το Asian Metal στα 50,50 δολάριο ανά τόνο, τιμή αυξημένη κατά 1% από την Παρασκευή και η υψηλότερη από τις 16 Μαρτίου 2020. Οι τιμές έχουν αυξηθεί φέτος περίπου 16% μέχρι στιγμής.

Ράλι τιμών στο αλουμίνιο

Η απομάκρυνση από την εξουσία του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου της Γουινέας Άλφα Κοντέ από μια στρατιωτική μονάδα επέκτεινε επίσης το ράλι των τιμών του αλουμινίου στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαετίας, προκαλώντας νέα άνοδο μετοχών των παραγωγών αλουμινίου Norsk Hydro και Rusal.

Οι αναταραχές δεν επηρέασαν άμεσα τις δραστηριότητες εξόρυξης βωξίτη, οι οποίες είναι στρατηγικής σημασίας για την οικονομία της Γουινέας ως κύριου εισοδήματος σε ξένο νόμισμα. Η χώρα παρήγαγε 88 εκατομμύρια τόνους βωξίτη πέρυσι, σύμφωνα με τις στατιστικές του υπουργείου ορυχείων.

Το πραξικόπημα δεν επηρεάζει την παραγωγή

«Είναι απίθανο το πραξικόπημα να έχει κάποιο σημαντικό βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στις εξαγωγές, οι οποίες βρίσκονται πάντα στο χαμηλότερο μέρος του κύκλου τον Σεπτέμβριο με τα αποθέματα να εξαντλούνται καθώς τελειώνει η περίοδος των βροχών», δήλωσε ο ειδικός στη βιομηχανία βωξίτη της Γουινέας Μπομπ Άνταμ.

«Οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση προκύψει επ’ ουδενί δε θα θελήσει να θέσει σε κίνδυνο τα μελλοντικά κέρδη και τις επενδύσεις», πρόσθεσε.

Ο ηγέτης του πραξικοπήματος Μαμαντού Ντουμπούγια δήλωσε τη Δευτέρα ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί σε περιοχές εξόρυξης έχει πλέον αρθεί.

Εκπρόσωπος της Aluminium Corp of China Ltd (Chalco), που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμίνας στον κόσμο, δήλωσε ότι η δραστηριότητα του βωξίτη στη Γουινέα λειτουργούσε κανονικά.

Η TOP International Holding της Σιγκαπούρης, η οποία κατέχει δύο ορυχεία βωξίτη στη Γουινέα, δήλωσε ότι οι εργασίες συνεχίζονται «με ελάχιστη αναστάτωση» και ότι η κατάσταση στις τοποθεσίες μεταλλείων στο Μπόκε και τη Μπόφα είναι σταθερή.

Εκπρόσωπος της Compagnie des Bauxites de Guinée (CBG) είπε ότι τα ορυχεία της δεν είχαν επηρεαστεί από την αναταραχή.

Επίσης, η AngloGold Ashanti ανακοίνωσε ότι το ορυχείο χρυσού της Siguiri στη Γουινέα λειτουργούσε κανονικά.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και είμαστε σε στενή επαφή με την διεύθυνση του ορυχείου μας στη Γουινέα, το οποίο λειτουργεί κανονικά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία. Το Siguiri παρήγαγε 117.000 ουγγιές χρυσού τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους.

Το πραξικόπημα δημιουργεί περαιτέρω αμφιβολίες για το μέλλον πολλών δραστηριοτήτων εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος της Γουινέας.

Η Rio Tinto, η οποία αναπτύσσει μέρος της τεράστιας επένδυσης σιδηρομεταλλεύματος Simandou της Γουινέας μαζί με την Chinalco, αρνήθηκε να σχολιάσει πώς η ανατροπή μπορεί να επηρεάσει τα σχέδιά της στη χώρα.

Ο Andrew Gadd, κορυφαίος αναλυτής χάλυβα στο CRU Group, δήλωσε: «Η χρηματοδότηση της Simandou έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολη και η αβεβαιότητα που δημιουργείται από τις τρέχουσες εξελίξεις θα αμφισβητήσει τη δέσμευση των ενδιαφερομένων μερών.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή