Μετά το Μάλι και το Τσάντ, η Γουινέα στη Δυτική Αφρική προστέθηκε στην αυξανόμενη λίστα των αφρικανικών κρατών που έπεσαν θύματα στρατιωτικού πραξικοπήματος από τις αρχές της χρονιάς. Η ανατροπή του προέδρου Άλφα Κοντέ κανονικά θα πέρναγε στα… ψιλά γράμματα του διεθνούς Τύπου, αν βέβαια δεν μιλούσαμε για μια φτωχή μεν, αλλά εξαιρετικά πλούσια σε αποθέματα μετάλλων χώρα, η σταθερότητα της οποίας απασχολεί σφόδρα τις διεθνείς αγορές των commodities.

Το ενδιαφέρον των αγορών είναι απόλυτα δικαιολογημένο, αν λάβουμε υπόψη πως η Γουινέα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα βωξίτη στον κόσμο και καλύπτει περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων αναγκών σε βωξίτη για την παραγωγή αλουμινίου. Επίσης στην απομακρυσμένη περιοχή Σιμαντού «κρύβεται» ένα από τα μεγαλύτερα, παρθένα κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος, της τάξεως των 8,6 δισ. τόνων.

Το κοίτασμα στο Σιμαντού ανακαλύφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90, με την πολύχρονη πολιτική αβεβαιότητα και το κόστος εξόρυξης και επένδυσης για την αξιοποίηση του να έχει καθυστερήσει την εκμετάλλευση του. Όμως, το μέγεθος του έχει κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον μεγάλων παικτών του κλάδου, ειδικά δε, σε ένα διάστημα που η ανάκαμψη των οικονομιών έχει βάλει… φωτιά στον κλάδο των commodities.

Αντιθέτως, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων βωξίτη της χώρας βρίσκεται ήδη σε πλήρη ανάπτυξη, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην αντίδραση της διεθνούς τιμής του αλουμινίου στην είδηση του πραξικοπήματος. Η τιμή εκτινάχθηκε χθες σε υψηλό δεκαετίας, στα 2.775,50 δολάρια τον μετρικό τόνο και παραμένει «καρφωμένη» κοντά στα επίπεδα αυτά, στα 2.771 δολάρια τον τόνο, καθώς η αστάθεια που επικρατεί εγείρει ερωτηματικά για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των ορυχείων. Σημειωτέον δε, πως η τιμή του μετάλλου έχει ήδη αυξηθεί σχεδόν κατά 50% από τις αρχές της χρονιάς!

Ο κινεζικός κολοσσός της Aluminum Corp. ανακοίνωσε πως για την ώρα οι δραστηριότητες του στη χώρα συνεχίζονται κανονικά. Όμως, οι επενδυτές ανησυχούν πως τυχόν διαταραχές της ροής από τη Γουινέα θα αυξήσει την εξάρτηση της Κίνας από την Αυστραλία, σε ένα διάστημα που οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις των δύο κρατών δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους.  Υπολογίζεται πως το 55% του βωξίτη που εισάγει η Κίνα προέρχεται από την Γουινέα. Σημειωτέον δε, πως η Κίνα είναι ανάμεσα στους μεγάλους ενδιαφερόμενους και για την αξιοποίηση των αποθεμάτων σιδηρομεταλλεύματος στο Σιμαντού.

Καθησυχαστικός για την ώρα αναφορικά με την παραγωγή του εμφανίστηκε και ο ρωσικός γίγαντας της Rusal που διαθέτει τρία ορυχεία βωξίτη και ένα εργοστάσιο αλουμινίου. Όμως, ήδη το Κρεμλίνο εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την ανησυχία για το πραξικόπημα και τον τρόπο που μπορεί να διαταράξει τα ρωσικά συμφέροντα στη Γουϊνέα.

Ο συνδυασμός της υψηλής ζήτησης αλουμινίου και των διαταραχών στα επίπεδα προσφοράς οδήγησαν την Morgan Stanley, σε ανάλυση της, να προβλέπει περαιτέρω άνοδο των διεθνών τιμών, στα 2.921 δολάρια τον τόνο μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές