Πλήρης επιβεβαίωση από την Eurostat έρευνας του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» για την πρωτιά της Ελλάδος σε αναλογία μαθητών ανά δάσκαλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα οποία ήδη δημοσίευσε και ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος», το 2019, ο μέσος αριθμός μαθητών ανά εκπαιδευτικό στο ελληνικό δημοτικό σχολείο ήταν 8,7, έναντι 13,5 στην Ευρωπαϊκή Ένωση (με δεύτερο το Λουξεμβούργο με 9,0 τρίτη την Πολωνία με 9,6).
Σημειώνεται ότι σε έρευνα που αναρτήθηκε στον ηλεκτρονικό «Οικονομικό Ταχυδρόμο» μαζί με τον συνημμένο πίνακα, εκτιμάτο ότι η αναλογία αυτή στα ελληνικό δημοτικό σχολείο το σχολικό 2018/2019 ήταν… 8,6! Η εκτίμηση μάλιστα αυτή συνοδευόταν από τις ακόλουθες διαπιστώσεις:
Πρώτον, το σχολικό έτος 2018/2019, για το οποίο υπάρχουν στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρατηρείται δραματική μείωση των Δημοτικών Σχολείων, η οποία αντανακλάται ήδη στα ερημωμένα χωριά της υπαίθρου, όπου οι πρώην πολυπληθείς σχολικές μονάδες μετατρέπονται σε … λαογραφικά μουσεία! Αυτά τα σχολεία το 2018/2019 είναι μειωμένα κατά πάνω από τα μισά από τα αντίστοιχα του 1965!
Δεύτερον, την ίδια εφιαλτική εικόνα παρουσιάζει και ο αριθμός των μαθητών, ο οποίος είναι μειωμένος κατά 382.196 άτομα σε σχέση με τον αντίστοιχο του 1965, όταν, όπως προαναφέρθηκε, ένα μεγάλο ποσοστό δεν πήγαινε στο σχολείο! Η μείωση αυτή του μαθητικού πληθυσμού θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν κατά το παραπάνω σχολικό έτος δεν ενισχυόταν ο πληθυσμός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με 70.000 περίπου αλλοδαπούς μαθητές.
Τρίτον, αντιθέτως, σε όλη αυτή την περίοδο αυξάνεται και πληθύνεται ο αριθμός των εκπαιδευτικών, οι οποίοι από 27.376 το 1965 ανήλθαν συνολικά σε 83.107 το 2018/2019, παρουσιάζοντας αύξηση, σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό του 1965, κατά 55.731 άτομα.
Πίνακας 1: Η Δημόσια Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τα σχολικά έτη 1965/66 – 2018/19
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα