Απροσδόκητη αύξηση παρουσίασαν οι εξαγωγές της Κίνας τον Αύγουστο καθώς, όπως φαίνεται, αυξήθηκαν οι παραγγελίες από την πλευρά των προμηθευτών ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων, αντισταθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις διαταραχές που παρουσιάζονται στη λειτουργία των λιμανιών εξαιτίας των νέων κρουσμάτων.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε επίπεδο έτους κατά 25,6% (σε ισοτιμία δολαρίου) και διαμορφώθηκαν στο ρεκόρ των 294,3 δισ. δολαρίων.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 33,1% φτάνοντας τα 236 δισ. δολάρια, επίσης το υψηλότερο ιστορικά επίπεδο, σχηματίζοντας εμπορικό πλεόνασμα 58,3 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τις τελωνειακές αρχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή σημειώθηκε παρά τις διαταραχές που παρατηρήθηκαν στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Κίνας τον περασμένο μήνα λόγω των κρουσμάτων του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να προκληθεί συμφόρηση και επακόλουθη αύξηση κόστους μεταφοράς.

Παραγγελίες από ΗΠΑ και Ευρώπη

Η παγκόσμια ζήτηση επέδειξε αντοχές, ειδικά από την πλευρά των ΗΠΑ και της Ευρώπης, καθώς πιθανολογείται ότι τα καταστήματα λιανικής άρχισαν να πραγματοποιούν τις παραγγελίες τους ενόψει των γιορτών.

«Η υψηλή περίοδος για τα Χριστούγεννα ήρθε νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε ο Ξινγκ Ζιαοπένγκ, ανώτερος αξιωματούχος της Κίνας στην Αυστραλία και στη New Zealand Banking στη Σαγκάη.

Οι πρωταθλητές σε εξαγωγές και εισαγωγές

Νέα προϊόντα της Apple δημιούργησαν ζήτηση, ενώ τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στη Νοτιοανατολική Ασία πιθανότατα προκάλεσαν την εκτροπή των παραγγελιών στην Κίνα, είπε. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι εξαγωγές θα παραμείνουν ισχυρές μέχρι τον Νοέμβριο.

Οι πρωταθλητές των εξαγωγών του Αυγούστου σε αξίας ήταν ηλεκτρονικά, προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ένδυση και αξεσουάρ μόδας, ενώ οι μεγαλύτερες εισαγωγές ήταν ηλεκτρονικά και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή