Θύμα της λίαν επιθετικής μετάλλαξης Δέλτα έχει πέσει και το Ισραήλ, το οποίο από το απόλυτο success story της διαχείρισης της πανδημίας έχει εξελιχτεί σε παγκόσμιο «hot spot» διασποράς του ιού, με αποτέλεσμα να έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων για την ενίσχυση της θωράκισης του.

Πραγματικά, αν και η χώρα ήταν η πρώτη παγκοσμίως που κατάφερε να πιάσει αρκετά νωρίς, υψηλά ποσοστά πλήρους εμβολιασμού του πληθυσμού της, με αποτέλεσμα να άρει τα περιοριστικά μέτρα, η εξασθένηση της ισχύος των εμβολίων σε συνδυασμό με την επιθετικότητα της μετάλλαξης Δέλτα οδήγησε σε ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής της εικόνας.

Είναι χαρακτηριστικό πως, την περασμένη εβδομάδα, είχε την υψηλότερη αναλογία κρουσμάτων παγκοσμίως σε σχέση με τον πληθυσμό της, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ενώ τα επίπεδα ανοσίας της έχουν υποχωρήσει σημαντικά στον παγκόσμιο πίνακα.

Ενδεικτικά στο δείκτη καταγραφής εμβολιασμών και ανοσίας του πρακτορείου Bloomberg, το Ισραήλ έπεσε από την πρώτη θέση που κατείχε μέχρι και τον Απρίλιο στην 33η θέση, με ρεκόρ 11.316 κρουσμάτων στις 2 Σεπτεμβρίου επί συνολικού πληθυσμού εννέα εκατομμυρίων.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τις αρχές να δρομολογήσουν ήδη την έναρξη της χορήγησης ενισχυτικών, τρίτων δόσεων, ξεκινώντας από τις ευάλωτες ομάδες, ενώ παράλληλα έχει ανεβάσει στροφές το εμβολιαστικό πρόγραμμα των παιδιών. Υπολογίζεται ότι έως και 100.000 Ισραηλινοί εμβολιάζονται καθημερινά, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων λαμβάνει τρίτη δόση.

Πρόβλημα συνιστά και το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών τόσο στην αραβική μουσουλμανική κοινότητα όσο και μεταξύ των Ορθόδοξων Εβραίων, όπου τα επίπεδα των αρνητών είναι υψηλά.

Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες από τις αρχές που περιμένουν να διαπιστώσουν την πορεία των κρουσμάτων μετά το άνοιγμα των σχολείων αλλά και το πέρας των εορτασμών για την εβραϊκή Πρωτοχρονιά που ολοκληρώνονται αύριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση