Στον ρόλο που καλείται να παίξει η έννοια «ψηφιακός» στην συνολική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε ομιλία του στην ψηφιακή σύνοδο κορυφής του Ταλίν, στην Εσθονία, αναλύοντας παράλληλα τις κατευθυντήριες αρχές, τους στόχους και τη συγκεκριμένη δράση που αναλαμβάνουν σε αυτόν τον τομέα.

Μια παγκόσμια μεταμόρφωση

«Η στρατηγική μας ατζέντα επικεντρώνεται στις δίδυμες μεταβάσεις μας: κλιματική και ψηφιακή. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε αυτήν την απόφαση πριν από την πανδημία. Η πανδημία έχει προκαλέσει μεγαλύτερη επείγουσα ανάγκη και περισσότερους λόγους, για να συνεχίσουμε τη μετασχηματιστική μας πορεία προς ένα πιο βιώσιμο και πιο δίκαιο μοντέλο. Θέλουμε να μεταμορφώσουμε την Ευρώπη και θέλουμε έναν καλύτερο κόσμο. Χρειαζόμαστε περισσότερη ευημερία και περισσότερη δικαιοσύνη» τόνισε ο κ. Μισέλ.

Οι βασικοί στόχοι

Ο ψηφιακός τομέας είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς – δημιουργεί θέσεις εργασίας και οδηγεί στην οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον κ. Μισέλ, φέρνει νέα προϊόντα και υπηρεσίες στην αγορά και απελευθερώνει όλο το δυναμικό της καινοτομίας.

«Το «ψηφιακό» είναι ένα οριζόντιο εργαλείο που φέρνει επανάσταση σε αμέτρητους τομείς και δίνει ενέργεια σε αμέτρητους τομείς της ζωής μας. Και το πιο σημαντικό, προωθεί τις πράσινες τεχνολογίες που θα προστατεύσουν τον πλανήτη μας. Οι κλιματικές αποφάσεις που βασίζονται σε δεδομένα, για παράδειγμα, θα είναι πιο ακριβείς και αποτελεσματικές. Και η ψηφιακή παρακολούθηση θα επιτρέψει την αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας και των πόρων. Και στην υγειονομική περίθαλψη, η βιομηχανία δεδομένων εκσυγχρονίζει ήδη τη διαχείριση της δημόσιας υγείας» τόνισε.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να προσπαθήσει για μεγαλύτερη επιρροή και λιγότερη εξάρτηση: «Αυτό ισχύει τόσο για την ψηφιακή μας στρατηγική όσο και για τη γεωπολιτική μας στρατηγική».

Μερικές κατευθυντήριες αρχές

Πώς λοιπόν επιδιώκουμε αυτούς τους στόχους;

Σύμφωνα με τον κ. Μισέλ, πρώτον, πρέπει να τα εντάξουμε στην ευρύτερη στρατηγική συνδεσιμότητας: «Αυτή η στρατηγική πρέπει να είναι αγκυροβολημένη στις αξίες μας και να αντικατοπτρίζεται στα πρότυπά μας. Αυτό θα ενισχύσει την αυτονομία μας και θα ενισχύσει δραστικά την κυβερνοασφάλειά μας».

Πρέπει να αναπτύξουμε μια κοινή άποψη και ένα φιλόδοξο όραμα της ΕΕ για τη συνδεσιμότητα.

Η συνδεσιμότητα δεν αφορά μόνο τη φυσική υποδομή και τα δίκτυα. Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων και πολιτικών που αποσκοπούν στην προσέγγιση ανθρώπων και κοινωνιών.

Αποκάλυψε μάλιστα, ότι ήδη πρωθούνται ευρείες συνεργασίες συνδεσιμότητας με χώρες όπως η Ινδία, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

«Θέλουμε να αναπτύξουμε μεγαλύτερη συνεργασία» υπογράμμισε και τόνισε: « Αυτό ισχύει όχι μόνο για τα Δυτικά Βαλκάνια ή τους Ανατολικούς Εταίρους, αλλά εξίσου για τους εταίρους μας από την Κεντρική Ασία, την Αφρική και αλλού».

«Η ψηφιακή μας στρατηγική πρέπει να βασίζεται στις αξίες μας: τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες σε ανθρωποκεντρικές κοινωνίες. Τα πρότυπά μας πρέπει να βασίζονται στην εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια. Η διαφάνεια δεν σημαίνει μόνο ότι οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν πώς χρησιμοποιούνται τα προσωπικά τους δεδομένα. Η διαφάνεια πρέπει επίσης να ισχύει για τη χρηματοδότηση, τους φόρους ή τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι αλγόριθμοι. Η δικαιότερη φορολόγηση των διεθνών επιχειρήσεων είναι ένα βασικό θέμα στα μάτια του κοινού. Η ενσωμάτωση της τιμής του άνθρακα στο διεθνές εμπόριο είναι θέμα δικαιοσύνης στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής» επεσήμανε.

«Η ψηφιακή κυριαρχία είναι το κλειδί για τη στρατηγική μας αυτονομία. Και εργαζόμαστε σκληρά για να συμβεί αυτό, για παράδειγμα, μετακινούμενοι από 5G σε 6G και προωθούμε την ιδέα ενός δορυφόρου χαμηλής τροχιάς. Στον τομέα των ημιαγωγών, ο Επίτροπος Breton προωθεί την ευρωπαϊκή συμμαχία για τους μικροεπεξεργαστές. Είμαι βέβαιος ότι η ηλεκτρονική ταυτότητα θα είναι ένα ακόμη βήμα για την προώθηση της συνολικής ψηφιακής κυριαρχίας μας» είπε.

Το θέμα της ασφάλειας

Αναφερόμενος στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας, ανέφερε ότι η κυβερνοασφάλεια αποτελεί βασική προϋπόθεση για μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια σκηνή: «Αυτός ο τομέας είναι βασικά μια εθνική αρμοδιότητα. Αλλά οι απειλές είναι παγκόσμιες και οι επιτιθέμενοι είναι παγκόσμιοι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια σωστή απάντηση θα πρέπει να βρίσκεται στη συνολική ανθεκτικότητα της ΕΕ στον κυβερνοχώρο. Μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να περιλαμβάνει την προώθηση μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, την ενίσχυση των εθνικών ικανοτήτων και των ευρωπαϊκών βιομηχανιών και την έναρξη φιλόδοξων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης σε ολόκληρη την ΕΕ».

Η ψηφιακή ατζέντα των ηγετών των επόμενων μηνών

Ο κ. Μισέλ αποκάλυψε ότι αρκετές σημαντικές νομοθετικές προτάσεις είναι τώρα στο τραπέζι: ο νόμος για τη διακυβέρνηση δεδομένων, ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες, οι πράξεις για τις ψηφιακές αγορές, ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη και το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική ταυτότητα:
«Αυτές οι προτάσεις συζητούνται σήμερα από νομοθέτες, Συμβούλιο και Κοινοβούλιο. Και θα δώσουμε νέα ώθηση σε αυτό στην επόμενη τακτική μας συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο. Η ψηφιακή πυξίδα, που ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με βασικούς στόχους για το 2030, θα είναι επίσης στην ατζέντα αυτής της συνάντησης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Ιλον Μασκ: Στα σκαριά εστιατόριο με υπεργρήγορους φορτιστές και κινηματογραφικές οθόνες
Τεχνολογία |

Εστιατόριο με σούπερ-φορτιστές και προβολές έργων για μια... φόρτιση

Η Tesla υπέβαλε αίτηση για την κατασκευή ειδικού χώρου στο Χόλιγουντ - Η ιδέα αφορά την κατασκευή 28 πολύ γρήγορων φορτιστών 30 λεπτών και εστιατόριο στο Χόλιγουντ - Θα είναι διαθέσιμα όλη την ημέρα, ενώ οι δύο γιγαντοοθόνες θα παίζουν ταινίες από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ