Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υποδέχθηκε την Τετάρτη τον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για τη διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ, Άρμιν Λάσετ, δύο μέρες μετά τη συνάντησή του με τον αντίπαλο του Λάσετ, υποψήφιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς, καθώς το Παρίσι ανησυχεί πως οι γερμανικές εκλογές θα κλονίσουν τη γαλλική προεδρία της ΕΕ και το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών του 2022.

Ο Χριστιανοδημοκράτης Λάσετ, υποψήφιος του κόμματος της Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, έφτασε στο προεδρικό μέγαρο στις 16:15 τοπική ώρα και αντάλλαξε απόψεις με τον Μακρόν για την Ευρώπη και άλλα επίκαιρα θέματα.

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα η συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον Όλαφ Σολτς, ο οποίος καταγράφει μια θεαματική πρόοδο στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές, στο σημείο που να εμφανίζεται πλέον ως φαβορί.

Και οι δύο υποψήφιοι καγκελάριοι έγιναν δεκτοί από τον Μακρόν, κατόπιν αιτήματός τους, σύμφωνα με το Παρίσι.

Η υποψήφια των Πρασίνων για την καγκελαρία, Αναλένα Μπέρμποκ, χάνοντας δυναμική στις δημοσκοπήσεις, καθώς μένει πίσω, στην πρόθεση ψήφου, από τους δύο βασικούς αντιπάλους της, μετά από ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, προτίμησε να παραμείνει επικεντρωμένη στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γερμανίας.

Αν και αυτή η πρακτική είναι εθιμοτυπική – όταν ήταν υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε γίνει δεκτός από την Μέρκελ πριν τις προεδρικές εκλογές του 2017 – οι συναντήσεις αυτής της εβδμάδας στο Ελιζέ αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, την παραμονή μιας κρίσιμης χρονιάς για τη Γαλλία.

«Για τον Μακρόν, είναι ένα ζήτημα να διερευνήσει με τους πιθανούς νικητές ποιο θα είναι το περιθώριο ελιγμών του, για να αναπτύξει ειδικότερα το πρόγραμμα της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ» το πρώτο εξάμηνο του 2022, σημειώνει η Ελέν Μιάρ-Ντελακρουά, ειδική στη Σορβόννη στις γαλλο-γερμανικές σχέσεις.

«Ανάλογα με τον συνασπισμό που θα συγκροτηθεί στη Γερμανία, ο αντίκτυπος θα είναι πολύ ισχυρός, ευνοϊκός ή μη, στη γαλλική πολιτική και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο Ερίκ Αντρέ Μαρτίν, ειδικός για την γερμανική πολιτική σκηνή στο γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ifri).

Ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης στη Γερμανία ενδέχεται να διαρκέσει μήνες στο Βερολίνο, εάν κανένας υποψήφιος δεν κερδίσει με σαφές προβάδισμα και εάν χρειαστεί να διεξαχθούν μακρές μετεκλογικές διαπραγματεύσεις, στερώντας από τον Εμανουέλ Μακρόν τον βασικό του εταίρο, για να προωθήσει το ευρωπαϊκό του έργο.

Οι δύο υποψήφιοι από την απέναντι όχθη του Ρήνου ελπίζουν, από την πλευρά τους, ότι θα επωφεληθούν από τη συνάντησή τους με τον Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, δείχνοντας στο γερμανικό ακροατήριο πως έχουν τις σωστές επαφές στο υψηλότατο επίπεδο και είναι ήδη έτοιμοι να κυβερνήσουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης