Project Syndicate

Tα τελευταία 30 χρόνια θα έπρεπε να έχουν διδάξει τους Δημοκρατικούς να θέτουν τις δικές τους προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική και όχι να δίνουν έμφαση στις συμβολικές χειρονομίες «δικομματισμού».

Εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν αντικαταστήσει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ με τη Λαέλ Μπρέιναρντ, θα το μετανιώσει σχεδόν σίγουρα. Φαίνεται ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, είναι έτοιμος να ανανεώσει τη θητεία του Πάουελ για άλλα τέσσερα χρόνια.

Το γιατί θα έκανε κάτι τέτοιο δεν το καταλαβαίνω. Οι απόψεις του Πάουελ σχετικά με τα δημοσιονομικά και τη μακροοικονομική διαχείριση δεν ευθυγραμμίζονται καν με τις απόψεις των Δημοκρατικών περί συναίνεσης. Αν και έχει περάσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια ακολουθώντας πολιτικές που συμφωνούν με την επικρατούσα δημοκρατική άποψη, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι δύο κύριοι παράγοντες πίσω από αυτό. Ο πρώτος λόγος είναι ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει διασπαστεί.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το στέλεχος της Fed, Λαέλ Μπρέιναρντ, ήταν εξαιρετικά πειστική στο να υποστηρίξει ότι ο πληθωρισμός που οφείλεται στο σοκ της προσφοράς που προκαλείται από την πανδημία του Covid-19 πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο πρώτος παράγοντας ξεθωριάζει. Χωρίς τον Τραμπ στην εξουσία οι Ρεπουμπλικάνοι πρόκειται να ενωθούν ζητώντας να γίνει άμεσα πιο αυστηρή η νομισματική πολιτική.

Ο Πάουελ θα ακούσει αυτή τη γραμμή. Η προφανής εναλλακτική λύση είναι η Μπρέιναρντ, πρώην ακαδημαϊκός οικονομολόγος και υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, η οποία υπηρέτησε στο διοικητικό συμβούλιο της FED από το 2014. Για να διορίσει ξανά τον Πάουελ, ο Μπάιντεν και οι σύμβουλοί του θα έπρεπε να προσφέρουν ένα πειστικό επιχείρημα εναντίον της Μπρέιναρντ. Θα μας πουν ότι δεν διαθέτει τις απαραίτητες τεχνικές δεξιότητες, εμπειρίες, χάρισμα ή την πειστικότητα για τη χάραξη στη νομισματική και κανονιστική πολιτική;

Ελπίζω σίγουρα όχι. Η Μπρέιναρντ παρέμεινε σταθερή στην πορεία της στη μαύρη εποχή της κυβέρνησης Τραμπ. Για μια κυβέρνηση που απολαμβάνει αυτή τη στιγμή την έστω και μικρή πλειοψηφία στη Γερουσία, ο διορισμός της Μπρέιναρντ ως προέδρου της Fed θα πρέπει να είναι μια εύκολη απόφαση.

Ο Bradford Delong είναι καθηγητής Οικονομικών στο University of California στο Berkeley και συνεργάτης του National Bureau of Economic Research των ΗΠΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts