Αυξημένες κατά σχεδόν 30 δισ. ευρώ είναι οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσα στους 17 μήνες της πανδημικής κρίσης, κάτι το οποίο δείχνει ότι η ελληνική οικονομία είναι σε τροχιά ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το υπόλοιπο των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον περασμένο Ιούλιο, διαμορφώθηκε σε 171,64 δισ. ευρώ, έναντι 142,24 δισ. ευρώ, που ήταν στο τέλος του Φεβρουαρίου του 2020 (όταν καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα).

Πρόκειται για  μια αύξηση της τάξης των 29,34 δισ. ευρώ ή 20,7%.

Τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις έχουν επιδείξει πολύ μεγάλη αντοχή συνολικά, ως αποτέλεσμα και των μέτρων στήριξης, τα οποία προηγήθηκαν μέσα στο προηγούμενο διάστημα.

Βέβαια, η καταγεγραμμένη συσώρευση χρημάτων στερεί πόρους από την κατανάλωση, κάτι το οποίο καταγράφηκε, κυρίως κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, ενώ η κατάσταση έχει πλέον ξεκινήσει να αντιστρέφεται.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιοποιήθηκαν χθες δείχνουν αυξημένη τελική καταναλωτική δαπάνη το β’ τρίμηνο του έτους κατά 12,1% σε ετήσια βάση παρότι σε τριμηνιαία των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 0,4%, ενώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η επέκταση του ΑΕΠ είναι 3,4% και οι τριμηνιαίες μεταβολές στην κατανάλωση 0,2%, στις επενδύσεις 4,3%, στις εξαγωγές 2,9% και στις εισαγωγές 5%.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η κατανάλωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον μήνα Ιούλιο, που διαπιστώνεται σωρευτική αύξηση των καταθέσεων άνω των 29 δισ. ευρώ σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Από τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, προκύπτει πως οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον περασμένο Ιούλιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020 αυξήθηκαν κατά 15,09 δισ. ευρώ ή κατά 13% και το υπόλοιπό τους διαμορφώθηκε σε 131,38 δισ. ευρώ, από 116,29 δισ. ευρώ, που ήταν τον Φεβρουάριο του 2020.

Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν τον Ιούλιο του 2021 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020 κατά 14,31 δισ. ευρώ ή κατά 55,1% και το υπόλοιπό τους ανήλθε στο ποσό των 40,26 δισ. ευρώ, από 25,96 δισ. ευρώ, που ήταν τον Φεβρουάριο του 2020.

Η πολύ μεγάλη αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων αποδίδεται και στη στήριξη των κυβερνητικών μέτρων τόσο προς νοικοκυριά όσο και προς επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις έλαβαν περίπου 8,3 δισ. ευρώ από τους 7 κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών, όπως και δάνεια μέσω των αναπτυξιακών τραπεζών

Την ίδια ώρα, δεν υποχρεούνταν να πληρώσουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές στο προσωπικό τους, εξαιτίας των μέτρων της κυβέρνησης, ενώ  πλήρωναν «κουρεμένα» ή μηδενικά ενοίκια για αρκετούς μήνες.

Παράλληλα,  ανεστάλησαν οι πληρωμές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς και των δανείων τους, κάτι το οποίο αφορά και φυσικά πρόσωπα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις