Για την τεχνολογία που ανέπτυξε ερευνητική ομάδα επιστημόνων του Αριστοτέλιου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε σχέση με τον εμπλουτισμό του νερού που χρησιμοποιείται στις αγροτικές καλλιέργειες, μίλησε στον ΟΤ στη ΔΕΘ ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου, Ευστράτιος Στυλιανίδης.

Όπως εξήγησε ο κ. Στυλιανίδης, η εφεύρεση έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε εθνικό επίπεδο και πρόσφατα κατοχυρώθηκε και σε διεθνές πρόσφατα.

Πρόκειται για μια συσκευή με την οποία ηλεκτρομαγνητίζεται το νερό, αλλάζοντας φυσικοχημικές ιδιότητες, οι οποίες έχουν μεγάλη επίδραση στις καλλιέργειες.

«Ξεκινήσαμε από το εργαστήριο, είχαμε συγκεκριμένους πόρους, και παρατηρήσαμε ότι η αύξηση μπορούσε να φτάσει μέχρι και το 25% σε σχέση με φυσικό νερό. Δίνει πιο γρήγορα την παραγωγή και θα απαιτείται λιγότερη κατανάλωση νερού, άρα συμβάλλει στη μείωση κόστος εισροών», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

Ακόμη, ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ αναφέρθηκε στη συνεργασία της μονάδας λυμάτων με την ΕΥΑΘ με στόχο την περαιτέρω ανάλυση των λυμάτων σε επίπεδο επιμέρους περιοχών.

Όπως είπε, «είμαστε περήφανοι γι’ αυτό, γιατί είναι μια από τις κατακτήσεις του πανεπιστημίου μας, πρώτο στη χώρα και ενδεχομένως από τα πρώτα στην Ευρώπη που προχωρήσαμε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας. Σε δεύτερο επίπεδο θα προσπαθήσουμε αυτή την εφαρμογή να τη χρησιμοποιοήσουμε προσπαθώντας να κατανάβουμε πώς ένα μητροπολιτικό κέντρο, όπως είναι η Θεσσαλονίκη, λειτουργεί. Δεν λειτουργούν όλες οι συνοικίες με τον ίδιο τρόπο.

»Στόχος είναι να μπορέσουμε να καταλάβουμε από πού ακριβώς ξεκινάει το πρόβλημα. Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε το δείγμα που είναι η απόληξη στον σταθμό επεξεργασίας όπου καταλήγουν τα λύματα. Πλέον θα μπορούμε να έχουμε επιμέρους πληροφορίες και όχι μόνο για την Covid, αλλά και για άλλα πράγματα, όπως διατροφικές συνήθειες, χρήση φαρμακευτικών ουσιών κ.ά. Κάναμε προτάσεις στις αρμόδιες αρχές, ώστε αυτό να υιοθετηθεί και σε άλλες περιοχές, όπως στο λεκανοπέδιο Αττικής, στη Λάρισα, στην Πάτρα και στην Κρήτη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia