Για την τεχνολογία που ανέπτυξε ερευνητική ομάδα επιστημόνων του Αριστοτέλιου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε σχέση με τον εμπλουτισμό του νερού που χρησιμοποιείται στις αγροτικές καλλιέργειες, μίλησε στον ΟΤ στη ΔΕΘ ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου, Ευστράτιος Στυλιανίδης.
Όπως εξήγησε ο κ. Στυλιανίδης, η εφεύρεση έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε εθνικό επίπεδο και πρόσφατα κατοχυρώθηκε και σε διεθνές πρόσφατα.
Πρόκειται για μια συσκευή με την οποία ηλεκτρομαγνητίζεται το νερό, αλλάζοντας φυσικοχημικές ιδιότητες, οι οποίες έχουν μεγάλη επίδραση στις καλλιέργειες.
«Ξεκινήσαμε από το εργαστήριο, είχαμε συγκεκριμένους πόρους, και παρατηρήσαμε ότι η αύξηση μπορούσε να φτάσει μέχρι και το 25% σε σχέση με φυσικό νερό. Δίνει πιο γρήγορα την παραγωγή και θα απαιτείται λιγότερη κατανάλωση νερού, άρα συμβάλλει στη μείωση κόστος εισροών», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.
Ακόμη, ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ αναφέρθηκε στη συνεργασία της μονάδας λυμάτων με την ΕΥΑΘ με στόχο την περαιτέρω ανάλυση των λυμάτων σε επίπεδο επιμέρους περιοχών.
Όπως είπε, «είμαστε περήφανοι γι’ αυτό, γιατί είναι μια από τις κατακτήσεις του πανεπιστημίου μας, πρώτο στη χώρα και ενδεχομένως από τα πρώτα στην Ευρώπη που προχωρήσαμε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας. Σε δεύτερο επίπεδο θα προσπαθήσουμε αυτή την εφαρμογή να τη χρησιμοποιοήσουμε προσπαθώντας να κατανάβουμε πώς ένα μητροπολιτικό κέντρο, όπως είναι η Θεσσαλονίκη, λειτουργεί. Δεν λειτουργούν όλες οι συνοικίες με τον ίδιο τρόπο.
»Στόχος είναι να μπορέσουμε να καταλάβουμε από πού ακριβώς ξεκινάει το πρόβλημα. Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε το δείγμα που είναι η απόληξη στον σταθμό επεξεργασίας όπου καταλήγουν τα λύματα. Πλέον θα μπορούμε να έχουμε επιμέρους πληροφορίες και όχι μόνο για την Covid, αλλά και για άλλα πράγματα, όπως διατροφικές συνήθειες, χρήση φαρμακευτικών ουσιών κ.ά. Κάναμε προτάσεις στις αρμόδιες αρχές, ώστε αυτό να υιοθετηθεί και σε άλλες περιοχές, όπως στο λεκανοπέδιο Αττικής, στη Λάρισα, στην Πάτρα και στην Κρήτη».
Latest News
Σπύρος Μπλαβούκος: Ο «πρόεδρος της Ευρώπης» και η εξωτερική πολιτική
Ο Σπύρος Μπλαβούκος, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
Η δύσκολη πρόκληση της ΕΚΤ στην πολιτική μείωσης των επιτοκίων
Η ΕΚΤ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη της οικονομίας και στη διατήρηση σταθερού πληθωρισμού
Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα
O Γ. Αλογοσκούφης εξετάζει, αναλύει και ερμηνεύει την εξέλιξη του κράτους και της οικονομίας της μεταπολεμικής Ελλάδας, πριν και μετά τη μεταπολίτευση του 1974
Πού βλέπουν 28 οίκοι το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό το 2025 και 2026
Σύμφωνα με τη Focus Economics o ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ προβλέπεται το 2025 να κυμανθεί κοντά στην πρόβλεψη του 2024