Στην Τεχεράνη μεταβαίνει αύριο ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, με προφανή στόχο να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις επαφές του Ιράν με τη Δύση και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας για τα πυρηνικά.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Γκρόσι θα συναντηθεί με τον νέο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Μοχαμάντ Εσλάμι. Ο κ. Εσλάμι τοποθετήθηκε στο πόστο πριν λίγες ημέρες, από τον νέο (υπερσυντηρητικό) πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί.

Η επίσκεψη Γκρόσι πραγματοποιείται εν όψει της επικείμενης συνάντησης του κεντρικού συμβουλίου της ΙΑΕΑ, την ερχόμενη εβδομάδα, στην οποία θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η έλλειψη προόδου στο μέτωπο του Ιράν.

Συγκεκριμένα, όχι μόνο οι συνομιλίες στη Βιέννη έχουν παγώσει από τον Ιούνιο, οδηγώντας και την Τεχεράνη να σταματήσει τις επισκέψεις των ελεγκτών της ΙΑΕΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της, αλλά υπάρχουν στοιχεία πως το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας έχει προχωρήσει και πως έχουν αυξηθεί τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου. Μάλιστα, μόλις προ ημερών ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε πως το Ιράν απέχει μόλις δύο μήνες από την απόκτηση των απαραίτητων υλικών για την κατασκευή πυρηνικού όπλου.

Το αδιέξοδο αυτό έχει ενισχύσει τις πιέσεις από μέλη του συμβουλίου του ΙΑΕΑ, ώστε ο οργανισμός και η Δύση ευρύτερα να σκληρύνει τη στάση της έναντι της νέας ιρανικής ηγεσίας. Μάλιστα, στο επικείμενο συμβούλιο της Υπηρεσίας θα τεθεί προς συζήτηση η πιθανότητα να δρομολογηθεί ένα επικριτικό ψήφισμα κατά του Ιράν, αν και οι μετριοπαθείς θεωρούν πως μια τέτοια κίνηση θα υποχρέωνε σε αμυντική στάση την Τεχεράνη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία
Επικαιρότητα |

Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία

Με φόντο των πόλεμο στην Ουκρανία και την αλματώδη αύξηση στη ζήτηση πυρομαχικών που έχουν τις δυνατότητες να παράξουν τα ΕΑΣ, το θέμα του μέλλοντος της εταιρείας μπαίνει πιο εμφατικά