Στο καλάθι των μέτρων που ετοιμάζεται να αναγγείλει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας στο περίπτερο του Οικονομικού Ταχυδρόμου στη ΔΕΘ, εκφράζοντας την ελπίδα πως όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όλοι οι πολίτες θα είναι αποδέκτες του καλαθιού αυτού.

«Να μην μείνει κανείς πίσω» ζήτησε χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης, κάνοντας λόγο για νέα προϊόντα, έξυπνα και βιώσιμα που θα έχουν σαν σημείο αιχμής την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αλλά και τη νέα γενιά. Άλλωστε, η νέα γενιά, όπως τόνισε, θα πρέπει να ενισχυθεί ώστε να της δοθούν οι δεξιότητες για να μεγαλουργήσει.

Αναφορικά με την απασχόληση, ο κ. Κορκίδης αναφέρθηκε στο στοιχείο πως το 87% των επιχειρήσεων έχει διατηρήσει τον αριθμό των εργαζομένων τους, κάτι που οφείλεται στα μέτρα στήριξης, όμως επεσήμανε πως πολλές εταιρείες διαμαρτύρονται ότι δεν βρίσκουν άτομα για να στελεχώσουν την επιχείρηση τους.

Για το «καυτό» ζήτημα των ανατιμήσεων, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ επεσήμανε πως ουσιαστικά το φαινόμενο έχει ξεκινήσει εδώ και 15 μήνες, αρχικά με μικρές αυξήσεις που ειδικά οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις αντιλήφθηκαν αμέσως. Στρατηγικός παράγοντας δε, στάθηκε εξαρχής η έκρηξη στις τιμές των θαλάσσιων ναύλων που έχουν αυξηθεί έως και κατά 385%. Μάλιστα, ο κύριος Κορκίδης εξέφρασε την εκτίμηση πως, δυστυχώς, δεν θα υπάρχει εκτόνωση αυτής της κατάστασης σύντομα.

Για παράδειγμα, όπως εξήγησε, υπάρχουν προς κατασκευή 630 πλοία κοντέινερς, τα οποία έχουν παραγγελθεί, αλλά προφανώς θα χρειαστεί χρόνος για να παραδοθούν και να ξεκινήσουν δρομολόγια.

Υπό την έννοια αυτή, ο κ. Κορκίδης δεν απέκλεισε το σενάριο της «τέλειας καταιγίδας», όπως εξήγησε, με έντονες αυξήσεις που θα διαρκέσουν μέχρι και τον Απρίλιο του 2022. Αυτό σημαίνει, εν όψει και της περιόδου των Χριστουγέννων, πως δεν θα δούμε μεν άδεια ράφια, αλλά μάλλον δεν θα αποφύγουμε τα… μισοάδεια.

Εξάλλου, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα φαινόμενα του στασιμοπληθωρισμού, όχι στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι τεράστιες ελλείψεις στις πρώτες ύλες που έχουν επιφέρει μεγάλες καθυστερήσεις στην παραγωγή, που κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσο θα κρατήσουν.

Το ερώτημα, βεβαίως, είναι πως μπορούν να αντιδράσουν οι εταιρείες στην εικόνα αυτή και τι πρέπει να κάνουν. Η απάντηση, κατά τον κύριο Κορκίδη, είναι να δημιουργήσουν στοκ εμπορευμάτων, ενδεχομένως προχωρώντας και σε πολλές μικρές αγορές από πολλούς παραγωγούς, όμως για να γίνει αυτό, για να μπορέσουν να το πετύχουν, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν την κατάλληλη ρευστότητα. Κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την απαραίτητη πιστωτική ροή από τις τράπεζες. Μάλιστα, βοήθεια θα μπορούσε να έρθει και από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις