Το νέο καθεστώς διευθέτησης του ωραρίου εργασίας, των υπερωριών, της τετραήμερης εργασίας, της εργασίας κατά την Κυριακή και των απολύσεων περιγράφεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η οποία εκδόθηκε σε εφαρμογή του νέου εργασιακού νόμου 4808/2021.

Οι διατάξεις του νέου νόμου περιλαμβάνουν αλλαγές στο μέχρι πρότινος ισχύον εργασιακό καθεστώς, αλλά και δικλίδες ασφαλείας για την προστασία των εργαζομένων και τον έλεγχο εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας.

Ένα από τα επίμαχα σημεία της αντιπαράθεσης κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και συνδικάτων ήταν το θέμα με τις υπερωρίες.

Τι αλλάζει με τα όρια των επιτρεπόμενων υπερωριών

Με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, το όριο των επιτρεπόμενων υπερωριών αυξάνεται στις 150 ώρες τον χρόνο και μέχρι 3 ώρες ημερησίως σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Όσον αφορά στο πώς θα αμείβονται, το ωρομίσθιο θα είναι προσαυξημένο κατά 40%.

Για το 2021 οι ώρες υπερωριακής απασχόλησης που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας θα αφαιρεθούν από το νέο όριο των 150 ωρών ετησίως.

Σε περιπτώσεις επείγουσας φύσης εργασίας μπορεί να χορηγείται άδεια για υπέρβαση του ορίου των 150 ωρών ετησίως. Σε αυτή την περίπτωση οι υπερωρίες θα αμείβονται με το ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 60%.

Ως παράνομη υπερωρία χαρακτηρίζεται η υπερωριακή απασχόληση που πραγματοποιείται χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων διατυπώσεων. Αμείβεται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 120% (από 80% που ήταν πριν).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax