Σε συμφωνία με την Τεχεράνη για την επιτήρηση του ιρακινού πυρηνικού προγράμματος κατέληξε την Κυριακή η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, όπως ανακοίνωσε απόψε ο γενικός γραμματέας της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι.

Επιστρέφοντας από την Τεχεράνη, όπου μετέβη εσπευσμένα το Σάββατο, είπε στους δημοσιογράφους, στο αεροδρόμιο της Βιέννης, ότι η συμφωνία «δίνει χρόνο στη διπλωματία (…) ούτως ώστε να βρεθούν ευρύτερες λύσεις»

«Σε μερικές ημέρες, πολύ σύντομα» οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στον εξοπλισμό παρακολούθησης των διαφόρων πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και να βεβαιωθούν ότι λειτουργεί σωστά, πρόσθεσε.

Ο Γκρόσι είπε επίσης ότι έλαβε μια «εγκάρδια πρόσκληση» να επιστρέψει σύντομα στο Ιράν για να συζητήσει τα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα, δηλαδή τα σωματίδια ουρανίου που εντοπίστηκαν σε ορισμένες τοποθεσίες. Πρόσθεσε όμως ότι «ίσως να χρειαστεί χρόνος» για τις συνομιλίες αυτές.

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι μετέβη στην ιρανική πρωτεύουσα, όπου είχε επαφές μεταξύ άλλων με τον νέο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Μοχαμάντ Εσλάμι.

Το ταξίδι του κυρίου Γκρόσι θεωρήθηκε αναγκαίο για να διερευνηθούν οι προθέσεις της νέας ιρανικής κυβέρνησης, πριν την αυριανή σύνοδο του κεντρικού συμβουλίου της ΙΑΕΑ, στην οποία το ζήτημα του Ιράν θα τεθεί επί τάπητος με τους σκληροπυρηνικούς να απαιτούν σκλήρυνση της στάσης της Δύσης.

Όπως ανακοινώθηκε, το Ιράν δέχτηκε σε πρώτη φάση να επιτρέψει στους διεθνείς επιθεωρητές να αποκαταστήσουν τις κάρτες μνήμης στις ειδικές κάμερες που έχουν τοποθετηθεί από τον οργανισμό στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, έτσι ώστε να επαναλειτουργήσουν. Ωστόσο, δεν δόθηκαν περαιτέρω στοιχεία αναφορικά με την επανάληψη των ίδιων των ελέγχων από τους επιθεωρητές.

Θυμίζουμε πως μετά το πάγωμα των διεθνών διαπραγματεύσεων στη Βιέννη, τον Ιούνιο, για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, η Τεχεράνη αποφάσισε να μην ανανεώσει την άδεια για τις επιθεωρήσεις από τους ελεγκτές του ΙΑΕΑ.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για πρόοδο, αν και δεν είναι βέβαιο πως θα ικανοποιήσει το συμβούλιο του οργανισμού, στους κόλπους του οποίου δεν λείπουν οι φωνές που θέλουν την έκδοση καταδικαστικού ψηφίσματος κατά της Τεχεράνης για την ανεπαρκή συνεργασία της στην έρευνα που είχε ξεκινήσει αναφορικά με τις καταγγελίες για πυρηνικά ίχνη που είχαν βρεθεί σε αρκετές, μη δηλωμένες ιρανικές εγκαταστάσεις. Για το θέμα αυτό δεν υπάρχουν πληροφορίες, αν ο κ. Γκρόσι πέτυχε κάποια πρόοδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή