Για πρόοδο στις συνομιλίες που διεξήχθησαν σήμερα στην Τεχεράνη αναφορικά με την επανάληψη των ελέγχων στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις έκανε λόγο η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Ωστόσο απομένει να φανεί, αν αυτό θα έχει αντίκτυπο στις διεθνείς διαπραγματεύσεις της Βιέννης για την αναβίωση της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι μετέβη για το σκοπό αυτό στην ιρανική πρωτεύουσα, όπου είχε επαφές μεταξύ άλλων με τον νέο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Μοχαμάντ Εσλάμι.

Το ταξίδι του κυρίου Γκρόσι θεωρήθηκε αναγκαίο για να διερευνηθούν οι προθέσεις της νέας ιρανικής κυβέρνησης, πριν την αυριανή σύνοδο του κεντρικού συμβουλίου της ΙΑΕΑ, στην οποία το ζήτημα του Ιράν θα τεθεί επί τάπητος με τους σκληροπυρηνικούς να απαιτούν σκλήρυνση της στάσης της Δύσης.

Όπως ανακοινώθηκε, το Ιράν δέχτηκε σε πρώτη φάση να επιτρέψει στους διεθνείς επιθεωρητές να αποκαταστήσουν τις κάρτες μνήμης στις ειδικές κάμερες που έχουν τοποθετηθεί από τον οργανισμό στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, έτσι ώστε να επαναλειτουργήσουν. Ωστόσο, δεν δόθηκαν περαιτέρω στοιχεία αναφορικά με την επανάληψη των ίδιων των ελέγχων από τους επιθεωρητές.

Θυμίζουμε πως μετά το πάγωμα των διεθνών διαπραγματεύσεων στη Βιέννη, τον Ιούνιο, για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, η Τεχεράνη αποφάσισε να μην ανανεώσει την άδεια για τις επιθεωρήσεις από τους ελεγκτές του ΙΑΕΑ.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για πρόοδο, αν και δεν είναι βέβαιο πως θα ικανοποιήσει το συμβούλιο του οργανισμού, στους κόλπους του οποίου δεν λείπουν οι φωνές που θέλουν την έκδοση καταδικαστικού ψηφίσματος κατά της Τεχεράνης για την ανεπαρκή συνεργασία της στην έρευνα που είχε ξεκινήσει αναφορικά με τις καταγγελίες για πυρηνικά ίχνη που είχαν βρεθεί σε αρκετές, μη δηλωμένες ιρανικές εγκαταστάσεις. Για το θέμα αυτό δεν υπάρχουν πληροφορίες, αν ο κ. Γκρόσι πέτυχε κάποια πρόοδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα