Σημαντικές ελλείψεις παρατηρoύνται στην παραγωγή και προσφορά σημαντικών αγαθών στις ΗΠΑ, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η οποία προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Σύμφωνα με το καναδικό site, The Globe and Mail, οι ελλείψεις σε μέταλλα, πλαστικό, ξύλο ακόμη και σε μπουκάλια λικέρ είναι σήμερα γεγονός, με τους αγοραστές να πρέπει να περιμένουν για πολύ καιρό, ώστε να τους παραδοθούν προϊόντα που, κάποτε, ήταν σε αφθονία, και πάλι με επιφύλαξη για το εάν θα καταφέρουν να τα βρουν.

Παράλληλα με τις ελλείψεις, παρατηρούνται και σημαντικές αυξήσεις των τιμών, οι οποίες προκαλούν φόβους για επίμονο πληθωρισμό, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed να φαίνονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για το πώς θα υπολογίσουν τον μακροπρόθεσμες συνέπειές του στις τιμές. Ορισμένοι, ωστόσο, εξ αυτών υποστηρίζουν ότι οι πιέσεις στις τιμές θα υποχωρήσουν μόλις επιλυθούν οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Οι ελλείψεις επηρεάζουν κάθε τομέα, από τις μπουλντόζες μέχρι και τα ποτά. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, ο κατασκευαστής εξοπλισμού «Caterpillar Inc.» προειδοποίησε, τον Ιούλιο, ότι θα καταγράψει σημαντική μείωση των κερδών του, το τρέχον τρίμηνο, εξ αιτίας της αύξησης των τιμών, ενώ, δήλωσε ότι ψάχνει εναλλακτικούς τρόπους να λάβει τις προμήθειες που χρειάζεται, ώστε να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε πλαστικές ρητίνες και ημιαγωγούς.

Ορισμένες βιομηχανίες επιχειρούν, ταυτόχρονα, να κατασκευάσουν νέα εργοστάσια, όπως εργοστάσια παραγωγής ημιαγωγών, ώστε να αντιμετωπισθεί η αυξανόμενη ζήτηση τσιπ για την παραγωγή αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί τον γενικό κανόνα, καθώς δεν είναι όλοι πρόθυμοι να κατασκευάσουν νέα εργοστάσια, όπως, για παράδειγμα, η βιομηχανία ποδηλάτων, η οποία περιορίζεται αποκλειστικά στην Ασία, με τους παραγωγούς αυτούς να μην επιχειρούν νέα «ανοίγματα», διότι θεωρούν ότι η αύξηση στη ζήτηση είναι προσωρινή.

Ένα ακόμη πρόβλημα αποτελούν και οι εφοδιαστικές αλυσίδες οι οποίες έχουν «μπλοκαριστεί». Με τους περισσότερους κατασκευαστές να σπεύδουν, ταυτόχρονα, να βρουν προμήθειες, τα εμπορευματοκιβώτια, τα πλοία και τα φορτηγά, που χρειάζονται για τη μεταφορά των εμπορευμάτων, συχνά δεν είναι διαθέσιμα, ενώ, όταν είναι, κοστίζουν πολύ ακριβά. Αυτό έχει διαταράξει μερικούς από τους μηχανισμούς, οι οποίοι, συνήθως, βοηθούν να κρατηθούν υπό έλεγχο τα εφόδια και οι τιμές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή