Σε μια κίνηση για να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το προφίλ χρηματοδότησης του δημοσίου προχωρά η κυβέρνηση.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σκοπεύει να προχωρήσει σε περαιτέρω αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ. Πρόκειται για το τελευταίο ανοικτό «γραμμάτιο» ύψους 1,9 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα προς το ΔΝΤ και το οποίο λήγει μέσα στο 2022.

Στόχος είναι η Ελλάδα να μειώσει την έκθεσή της σε χρέος που αποτιμάται και σε ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα (Special Drawing Rights) δηλαδή της λογιστικής νομισματικής μονάδας του ΔΝΤ που είναι ευάλωτα σε συναλλαγματικούς και επιτοκιακούς κινδύνους.

Μέχρι τώρα, η χώρα έχει αποσβέσει χρεωλύσια ύψους 6 δισ. ευρώ επί που έλαβε συνολικά από τον διεθνή οργανισμό κατά την κατά διάρκεια του πρώτου μνημονίου.

Η κίνηση αυτή πέρα από το οικονομικό όφελος (κοντά στα 50 εκατ. ευρώ)  δημιουργεί και έναν ισχυρό συμβολισμό για τις αγορές.

Το σήμα που λαμβάνουν οι επενδυτές είναι ότι η Αθήνα παρά τις αυξημένες ανάγκες για μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας εξοφλεί και μάλιστα πολύ νωρίτερα τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενέργειες για την πληρωμή του 1,9 δις. ευρώ θα ξεκινήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα ώστε η σχετική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2021.

Επισημαίνεται ότι για την προεξόφληση του ΔΝΤ απαιτείται η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που θα πρέπει να παραιτηθεί από αντίστοιχη υποχρέωση, σύμφωνα με τον προβλεπόμενο κανονισμό, ούτως ώστε να μην ενεργοποιηθεί η ταυτόχρονη και ισόποση αποπληρωμή σε ευρωπαϊκά δάνεια.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα συνεχίσει την υλοποίηση «μιας έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, με σκοπό τη διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων, τα οποία σήμερα υπερβαίνουν τα 40 δισ. ευρώ», σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα.

Οι επόμενες κινήσεις

Με συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως είναι:

–         η τακτική πρόσβαση στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου,

–        η προετοιμασία για πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων που σύναψε η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης το 2010,

–        η δημιουργία πλαισίου και η έκδοση «πράσινων» ή «βιώσιμης ανάπτυξης» ομολόγων ( αναμένεται το β’ εξάμηνο του 2022).

Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών επιδιώκεται η περαιτέρω ενδυνάμωση του κύρους και της αξιοπιστίας του Ελληνικού Δημοσίου, η επέκταση της επενδυτικής βάσης των ελληνικών ομολόγων, η βελτίωση του κόστους δανεισμού και η ενίσχυση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Συνεπώς, μετά την αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ, η Ελλάδα θα…στοχεύσει θα πάρουν αμέσως μετά τα διακρατικά δάνεια (GLF) που έλαβε η χώρα από το πρώτο μνημόνιο με την προεξόφληση να αφορά λήξεις ύψους 2 δισ. ευρώ εντός του 2022.

Σε αυτή την περίπτωση η χώρα θα πρέπει να κάνει νέες εξόδους προς τις αγορές ώστε να ωφεληθεί από το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων τα οποία έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά και βελτίωση έτσι το προφίλ αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές