
Με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι τραπεζικές διοικήσεις τη χρονική επέκταση κατά 3 μήνες του προγράμματος επιδότησης δόσεων δανειοληπτών που επλήγησαν από την πανδημία.
Ο λόγος γίνεται για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 1, το οποίο ενεργοποιήθηκε στις αρχές του 2021 και προβλέπει με βάση την τωρινή του μορφή οικονομική στήριξη για 9 μήνες, αποκλειστικά σε όσους εξοφλούν ενυπόθηκα δάνεια, συνδεδεμένα με την κύρια κατοικία τους. Κατά βάση δηλαδή πρόκειται για στεγαστικά και δευτερευόντως για καταναλωτικά δάνεια με εγγύηση το σπίτι του οφειλέτη.
Στη δράση εντάχθηκαν περί τους 75.000 δανειολήπτες, πράσινοι και κόκκινοι, εξασφαλίζοντας την πληρωμή έως και του 90% των μηνιαίων καταβολών τους στις τράπεζες από το κράτος. Αυτό το μήνα επρόκειτο να λήξει η περίοδος της 9μηνης επιδότησης για την πλειονότητά τους, με δεδομένο ότι η περίοδος αναστολής πληρωμής δόσεων, έληξε στο τέλος του 2020.
Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να επιστρέψουν σε κανονικές πληρωμές στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Με τη νέα παρέμβαση ωστόσο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η περίοδος της επιδότησης επεκτείνεται κατά 3 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα καλύπτεται από το Δημόσιο το 40% των μηνιαίων δόσεων.
Δηλαδή, οι οφειλέτες που εντάχθηκαν στο ΓΕΦΥΡΑ 1 θα καταβάλλουν μόνο το 60% της προ πανδημίας δόσης τους, εφόσον πρόκειται για πράσινους στις αρχές του 2020 δανειολήπτες ή το ίδιο ποσοστό επί της δόσης που συμφώνησαν με τις τράπεζες μετά την υποχρεωτική ρύθμιση των οφειλών τους πριν ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Τα NPEs της πανδημίας
Όπως επισημαίνει τραπεζική πηγή, με την παράταση της βοήθειας δίνεται περισσότερος χρόνος στα νοικοκυριά να περιορίσουν ενδεχόμενες απώλειες των εισοδημάτων τους ή και να κάνουν οικονομία ενόψει της περιόδου των κανονικών δόσεων που κατά τα φαινόμενα θα ξεκινήσει το 2022.
Έτσι, σημειώνει η ίδια πηγή, μειώνονται οι πιθανότητες να χρειαστούν νέα μεταβατική περίοδο μειωμένων καταβολών που παρέχεται από τις τράπεζες και θα επιστρέφουν ταχύτερα σε κανονικές πληρωμές.
Εκτιμά δε πως με τα σημερινά δεδομένα, από το σύνολο των δανείων που βρέθηκαν σε αναστολή, ύψους περί τα 25 δισ. ευρώ, μόλις περί τα 3 δισ. ευρώ θα καταστούν μη εξυπηρετούμενα και θα χρειαστούν πιο μόνιμη παρέμβαση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους.
Ενώ στην αρχή της κρίσης ο πήχης τοποθετούνταν στα επίπεδα των 5 δισ. ευρώ ή και υψηλότερα, λόγω του βάθους της ύφεσης που προκάλεσε η υγειονομική κρίση.
Τα ποσά της επιδότησης
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 1 επιδοτεί τα δάνεια για εννέα μήνες ως εξής:
Συνεπείς δανειολήπτες: 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, 80% το 2ο τρίμηνο και 70% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστο ποσό τα 600 ευρώ ανά πιστωτή.
Μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς καταγγελία: 80% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, 70% το 2ο τρίμηνο και 60% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστο ποσό τα 500 ευρώ ανά πιστωτή.
Καταγγελμένα δάνεια: 60% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, 50% το 2ο τρίμηνο και 30% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστο ποσό τα 300 ευρώ ανά πιστωτή.
Κατά πάσα πιθανότητα σε όλες τις κατηγορίες η επιδότηση στους τρεις επιπλέον μήνες θα ανέρχεται στο 40% της μηνιαίας δόσης, χωρίς ωστόσο να αλλάξουν τα πλαφόν που αναφέρονται παραπάνω.
Παρακολούθηση δικαιούχων
Σημειώνεται ότι οι δανειολήπτες θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε μήνα το υπόλοιπο ποσό της δόσης, το οποίο δεν καλύπτεται από το κράτος.
Επιπλέον, μετά τη λήξη της επιδότησης, οφείλουν να πληρώνουν ολόκληρη τη μηνιαία δόση του δανείου τους, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον:
– 6 μηνών, για εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση έως 90 ημέρες κατά την 29η.2.2020,
– 12 μηνών, για μη εξυπηρετούμενα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά την 29η.2.2020 τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί,
– 18 μηνών, για μη εξυπηρετούμενα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά την 29η.2.2020 τα οποία έχουν καταγγελθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή.
– 12 μηνών, για δάνεια οποιασδήποτε εκ των ανωτέρω κατηγοριών, στα οποία η δόση δεν έχει ορισθεί σε μηνιαία βάση.
Σε διαφορετική περίπτωση, οι δανειολήπτες θα κληθούν να επιστρέψουν την κρατική επιδότηση.


Latest News

ΓΣΕΒΕΕ: Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν χρειάζονται προσωρινά επιδόματα αλλά προσιτές τιμές ενέργειας
Με ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΒΕΕ καλεί την Πολιτεία να υιοθετήσει πολιτικές που θα μειώσουν το κόστος ενέργειας

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ