Εκατό ευρώ το μήνα ενίσχυση του μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους νέους κάτω των 29 ετών και 100 ευρώ μείωση των εργοδοτικών εισφορών – για έξι μήνες – για τον εργοδότη που προσλαμβάνει νέους χωρίς εργασιακή εμπειρία.

Αυτή είναι η ωφέλεια εργαζόμενων και εργοδοτών από το πρόγραμμα «πρώτο ένσημο» που θα εφαρμοστεί από το 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες – που ξεκαθαρίζουν τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος –  το ποσό των 600 ευρώ το οποίο δίνει το κράτος, κατανέμεται σε έξι μήνες και αυξάνει κατά 100 ευρώ τον πρώτο μισθό που θα λαμβάνει ο νεοπροσλαμβανόμενος. Έτσι ο νέος εργαζόμενος ο οποίος λαμβάνει κατώτατο μισθό 663 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 570 ευρώ καθαρές αποδοχές, το νέο έτος θα λαμβάνει – για έξι μήνες –  670 ευρώ, ήτοι 570 ευρώ από τον εργοδότη του και 100 ευρώ από το κράτος. Αντιστοίχως, ο εργοδότης επιβαρύνεται για τον ίδιο εργαζόμενο με 812 ευρώ, δηλαδή 663 ευρώ σύν 149 εργοδοτικές εισφορές. Από το νέο έτος – και για έξι μήνες – η επιβάρυνση του εργοδότη για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο θα είναι 712 ευρώ.

Μερική απασχόληση

Όταν πρόκειται για πρόσληψη που αφορά εργασία μερικής απασχόλησης, τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού, δηλαδή 300 ευρώ για τον εργοδότη και 300 ευρώ για τον εργαζόμενο. Ήτοι 50 ευρώ μηνιαίως για τον εργοδότη και 50 για τον εργαζόμενο, επί έξι μήνες.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας διευκρινίζοντας χθες τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός τόνισε «για το 2022 όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους, θα λαμβάνουν 100 ευρώ το μήνα  προπληρωμένο χρόνο εργασίας».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ομιλία του Πρωθυπουργού, το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου φθάνει συνολικά τα 42 εκατ. ευρώ, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι αναμένεται να καλύψει περίπου 35.000 νέους.

Τέλος, θα πρέπει αναφερθεί η κριτική που άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό σημειώνοντας ο μεν ΣΥΡΙΖΑ ότι πρόκειται για «κοροϊδία», καθώς ο κ. Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για χορήγηση 1.200 ευρώ μηνιαίως. Το δε ΚΙΝΑΛ ότι κλήθηκαν οι υπουργοί να «διορθώσουν» όσα «εξήγγειλε» ο κ. Μητσοτάκης.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Τα προγράμματα απασχόλησης «νέας γενιάς»  και οι ασφαλιστικές τους δικλίδες
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Έρχονται τα προγράμματα απασχόλησης «νέας γενιάς» - Ποιους αφορούν

Ταυτόχρονη εφαρμογή του «πρώτου ενσήμου» με άλλα προγράμματα, ρήτρες διατήρησης των θέσεων εργασίας, επιλογή της επιχείρησης πρόσληψης, κάλυψη του κόστους - για ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ - από την μείωση των εισφορών

ΕΝΦΙΑ – Πιθανή η πληρωμή διπλής δόσης τον Οκτώβριο
Tax |

Πότε και πώς θα πληρωθεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ3, η πρώτη προσέγγιση του είναι να έχει την δυνατότητα ο πολίτης να πληρώσει την 1η δόση του φόρου είτε στις 30 Σεπτεμβρίου είτε στις 31 Οκτωβρίου μαζί με την 2η δόση.

Τι προσφέρουν σε εργαζόμενους και ανέργους τα 7 μέτρα της ΔΕΘ
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Τι προσφέρουν σε εργαζόμενους και ανέργους τα 7 μέτρα της ΔΕΘ

«Πρώτο ένσημο» για 35.000 νέους, επιδοτούμενες θέσεις εργασίας για 150.000 ανέργους και έμμεσες αυξήσεις μέσω των μειωμένων εισφορών - Η εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη