
Ο αριθμός των ακραία θερμών ημερών στον κόσμο, με θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών Κελσίου, έχει διπλασιαστεί στην εποχή μας σε σχέση με τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση που έκανε το BBC.
Επιπλέον, οι καυτές μέρες συμβαίνουν πια σε περισσότερες περιοχές του πλανήτη από ό,τι στο παρελθόν, μια ακόμη ένδειξη για την κλιματική αλλαγή που πλέον λαμβάνει χαρακτηριστικά κρίσης, απειλώντας τόσο τον τρόπο ζωής πολλών ανθρώπων και την υγεία τους, όσο και το φυσικό περιβάλλον.
Κατά μέσο όρο μεταξύ 1980-2009 οι θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών συνέβαιναν περίπου 14 μέρες ετησίως. Όμως αυτός ο αριθμός σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 2010-2019, φθάνοντας τις 26 μέρες το χρόνο. Την ίδια περίοδο, οι θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών συμβαίνουν πια κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες περισσότερες μέσα στο χρόνο από ό,τι στο παρελθόν.
Η νέα ανάλυση δείχνει επίσης ότι κατά την τελευταία δεκαετία οι μέγιστες θερμοκρασίες αυξήθηκαν κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1980-2009. Σε μερικές περιοχές (Ανατολική Ευρώπη, Νότια Αφρική, Βραζιλία) η αύξηση στις μέγιστες θερμοκρασίες ξεπέρασε τον ένα βαθμό, ενώ στην Αρκτική και στη Μέση Ανατολή τους δύο βαθμούς σε σχέση με τις παλαιότερες δεκαετίες.
«Η αύξηση μπορεί να αποδοθεί κατά 100% στην καύση ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο δρ Φριντερίκε Ότο, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Όσο πιο γρήγορα μειώσουμε τις εκπομπές μας (άνθρακα), τόσο καλύτερα θα είμαστε, αλλιώς όχι μόνο τα περιστατικά ακραίας ζέστης θα γίνονται ολοένα πιο σοβαρά και συχνά, αλλά επίσης η επείγουσα ανταπόκριση και η αποκατάσταση θα δυσκολεύουν», ανέφερε ο ερευνητής του κλίματος δρ Σίχαν Λι της Σχολής Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος της Οξφόρδης.
Όσο ανεβαίνει η μέση θερμοκρασία στη Γη, τόσο οι ακραίες θερμοκρασίες γίνονται συχνότερες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας, θανάτους, ξηρασίες, δασικές πυρκαγιές, ερημοποίηση κ.α. Οι θερμοκρασίες της τάξης των 50 βαθμών συμβαίνουν συχνότερα στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή του Κόλπου, όμως και στις ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που γνώρισαν φέτος έντονους καύσωνες, το θερμόμετρο έφθασε τους 47 έως σχεδόν 49 βαθμούς αντίστοιχα, ενώ στον Καναδά τους 49,6.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Μέτρα της ΡΑΕ για τη θωράκιση του ηλεκτρικού συστήματος - Οι επιπτώσεις της χαμηλής ζήτησης ρεύματος
Το φαινόμενο μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στο ηλεκτρικό σύστημα

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS-Στα μισά του δρόμου για το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας
Ο πλανήτης βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο, το οποίο αν ξεπεραστεί τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά

Τεράστια η πέραση για ιδιωτικά τζετ -Ρεκορ πτήσεων το 2022
Παράλληλα όμως, υπερδιπλασιάστηκαν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Επένδυση 4,5 δισ. δολαρίων της Ford σε εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών
Για το νέο εργοστάσιο στην Ινδονησία η Ford θα συνεργαστεί με την βραζιλιάνικη Vale και την κινεζική Huayou Cobalt

Μεταβιβάζονται λιγνιτικές εκτάσεις της ΔΕΗ στο Δημόσιο
Τι προβλέπει ο σχεδιασμός της εταιρείας

Η «ιστορική» απόφαση του ΟΗΕ για την κλιματική δικαιοσύνη - Η διαφωνία των ΗΠΑ
Τι περιλαμβάνει το κείμενο που στήριξαν μη κυβερνητικές οργανώσεις και πολλά κράτη

Οι ΑΠΕ θα έχουν καλύψει το 42% των αναγκών ως το 2030 - Οι στόχοι της ΕΕ
Η πολιτική συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από το ευρωκοινοβούλιο και τις χώρες της ΕΕ

Ποιο είναι το «κλειδί» για τη βιομηχανία πράσινου υδρογόνου
Η ικανότητα της Κίνας να κατασκευάζει ηλεκτρολύτες θα μπορούσε να αυξηθεί περίπου 20 φορές έως το 2028

Ψηφίζει και το Παρίσι... αλλά για το μέλλον των ηλεκτρικών σκούτερ
Οι κάτοικοι της γαλλικής πρωτεύουσας θα αποφασίσουν με δημοψήφισμα εάν θα εκδιώξουν τα ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά σκούτερ από την πόλη

Νέες επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας από την Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος
H εταιρεία κατοχύρωσε 4 άδειες παραγωγής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών συνολικής ισχύος 386.4MW από τη ΡΑΕ