Κατά 7,7% ενισχύθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ και σε σχέση με τον Ιούνιο συνεχίστηκε η άνοδος, σε ποσοστό 2,5%, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο για τη βιομηχανία που δημοσιοποίησε το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Όλοι σχεδόν οι κλάδοι κατέγραψαν βελτιωμένες επιδόσεις τον Ιούλιο. Ειδικότερα, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε κατά 19,6%, η μεταποίηση κατά 5,2%, η παροχή νερού κατά 1,7%.

Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την οικονομία σημειώθηκε αύξηση στα φάρμακα (22,5%) και στα τρόφιμα (2,4%).

Μείωση της παραγωγής καταγράφεται στα βασικά μέταλλα, κατά 10,8% έναντι, ωστόσο, βελτίωσης 9,4% ένα χρόνο πριν.

Επισημαίνεται, ακόμη, η άνοδος της δραστηριότητας για όλους τους τομείς το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με τη μεταποίηση
στους τομείς με την ισχυρότερη άνοδο (+37,6%).

Δείτε εδώ τα στοιχεία

Παράλληλα, το ΙΟΒΕ καταγράφει άνοδο των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 114,6 μον. τον Αύγουστο από 112,3 μον. τον Ιούλιο.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται η αισθητή ενίσχυση των εξαγωγών βιομηχανίας 22,1% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020, αλλά και η αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα 2,5 δισ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν.

Καταγράφεται, ακόμη, ήπια βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο με τον δείκτη στις 113 μονάδες -η υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 18 μηνών- έναντι 111,2 μονάδων τον Ιούλιο και 91 μονάδων ένα χρόνο πριν.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε κυρίως λόγω επιδείνωσης προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και τη δική τους και διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στις -35,1 από -32,9 μονάδες τον Ιούλιο, στα ίδια μετα περσινά επίπεδα.

Επισημαίνεται η ανησυχία από το ράλι ανατιμήσεων στα ναύλα των πλοίων χύδην φορτίου και τον Αύγουστο του 2021 σε σχεδόν διπλάσιο επίπεδο από πέρσι ήτοι 181%, καθώς και των πλοίων εμπορευματοκιβωτίων με τον σχετικό δείκτη σχεδόν να εξαπλασιάζεται τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με το 2020

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Βιομηχανία