Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την οικονομία στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τόνωσαν την αισιοδοξία του επιχειρηματικού κόσμου ότι οι παρούσες δυσκολίες έχουν ημερομηνία λήξης. Δεν αποτίναξαν όμως το άγχος επιβίωσης που διακατέχει τη μεγάλη πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Η εστίαση του Πρωθυπουργού στην ενίσχυση της απασχόλησης των νέων θα βοηθήσει και τις επιχειρήσεις να ανανεώσουν το στελεχικό τους δυναμικό με μικρότερο κόστος, και αυτό μεσομακροπρόθεσμα θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά τους. Θετικό είναι και το φορολογικό κίνητρο για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, αν και από μόνο του δεν είναι αρκετό.

Επίσης, η διατήρηση της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η μείωση του συντελεστή φορολόγησης εταιρικών κερδών επιχειρήσεων και η παράταση στις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών είναι μέτρα που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και απηχούν πραγματικές ανάγκες και πάγιες διεκδικήσεις της επιχειρηματικότητας. Στον αντίποδα, σημαντικά αιτήματα του εμπορίου και όχι μόνο, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η θεσμοθέτηση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού και η επέκταση του αφορολόγητου ορίου στους επαγγελματίες / μη μισθωτούς, δεν ικανοποιήθηκαν.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, δυστυχώς, η πανδημία θα παραμείνει ο ρυθμιστικός παράγοντας της οικονομικής ζωής και πολλές αβεβαιότητες θα κρύβουν το «φως στο τούνελ», στο οποίο οδηγεί ο οδικός χάρτης των ανακοινώσεων στη ΔΕΘ. Σαν να μην έφθαναν αυτά, επιχειρήσεις και καταναλωτές θα πρέπει να αντιπαλέψουν τις πληθωριστικές πιέσεις και τις αυξήσεις στο κόστος ενέργειας και μεταφορών.

Ειδικά για το λιανεμπόριο η αναστάτωση που προκαλεί η άνοδος του γενικού επιπέδου τιμών είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη. Επισυμβαίνει σε μια περίοδο που, με εξαίρεση τον κλάδο των τροφίμων και τις ηλεκτρονικές πωλήσεις, η μεγάλη πλειονότητα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων ταλανίζονται από αργή ανάκαμψη εξαιτίας της χαμηλής αγοραστικής κίνησης.

Σε αυτό το μέτωπο, η αναγγελία του Πρωθυπουργού για επιδότηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από το νέο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα δώσει ανάσες σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, καθώς και η ενισχυμένη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, δημιουργώντας ανάχωμα στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Συμφωνούμε και με την αποφασιστικοτητα του Πρωθυπουργού για πάταξη τυχόν φαινομένων αισχροκέρδειας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως η αύξηση στο κόστος λειτουργίας και προμηθειών των εμπορικών επιχειρήσεων είναι πραγματική, οπότε οι κλάδοι του εμπορίου που έχουν ήδη πληγεί καίρια από την πανδημία, όπως ένδυση – υπόδηση και κόσμημα, θα δυσκολευθούν ιδιαίτερα χωρίς κρατική στήριξη να βρουν την απάντηση στο δίλημμα: Μετακύλιση του κόστους στον καταναλωτή ή συμπίεση έως εξαφάνιση του οριακού τους κέρδους;

Η σύνεση και η υπευθυνότητα των μικρομεσαίων εμπόρων είναι δεδομένες απέναντι στους καταναλωτές, αλλά ακόμη περισσότερο στα μέλη των οικογενειών των ίδιων των εμπόρων και στους εργαζόμενους, μια και αυτοί είναι που εξαρτώνται από την πορεία της επιχείρησης. Γι’ αυτό, κάθε έμπορος ξεχωριστά θα μετρήσει τις αντοχές του για το αν μπορεί να «κρατήσει» τις ανατιμήσεις τώρα, χωρίς να διακινδυνέψει την επιβίωσή του ή την απώλεια θέσεων εργασίας. Μήπως όμως πρέπει και η Πολιτεία να κάνει όλα όσα οφείλει στον εμπορικό κόσμο, έστω και καθυστερημένα; Διότι, άφαντη παραμένει η στήριξη της ρευστότητας του εμπορίου με «Πρόγραμμα Επανεκκίνησης», την οποία έλαβαν οι άλλοι πληττόμενοι κλάδοι. Για πόσο ακόμη;..

Ο Γιώργος Καρανίκας είναι πρόεδρος της ΕΣΕΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion