Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη εξακολουθεί να προχωρά γρήγορα, αλλά έχει αγγίξει το ανώτατο όριο όρια ταχύτητας, αναφέρει η Fitch Ratings στην τελευταία της έκθεση Global Economic Outlook (GEO).

Ειδικότερα, η Fitch Ratings αναμένει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 6,0% το 2021, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 6,3% στην έκθεση του Ιουνίου.

Οι περιορισμοί στην προσφορά μειώνουν τον ρυθμό ανάκαμψης με αποτέλεσμα να αναθεωρήσει τις προβλέψεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2021 σε 6,2% από 6,8% τον Ιούνιο.

Επίσης, μειώνει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Κίνας στο 8,1% από 8,4% καθώς η επιβράδυνση της ιδιοκτησίας επιβαρύνει την εγχώρια ζήτηση.

Στον αντίποδα αναθεωρεί ανοδικά την ανάπτυξη της ευρωζώνης στο 5,2% από 5,0%.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η πρόοδος στη διάθεση των εμβολίων περιορίζει τον αντίκτυπο των νέων αυξήσεων των κρουσμάτων Covid-19 στην οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

«Η έκρηξη της ζήτησης για καταναλωτικά ανθεκτικά αγαθά ήταν τόσο ισχυρή που η προσφορά δεν μπόρεσε να συμβαδίσει. Οι ημιαγωγοί αποτελούν βασικό εμπόδιο. Οι καθυστερήσεις των προμηθευτών για τους Αμερικανούς κατασκευαστές έχουν φτάσει στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά στη δεκαετία του 1970. Η παραγωγή αυτοκινήτων έχει επηρεαστεί από ελλείψεις εξαρτημάτων. Η έλλειψη αγαθών φαίνεται ότι θα επιμείνει καλά μέχρι το 2022», τονίζεται στην έκθεση.

Οι πληθωριστικές πιέσεις μακροπρόθεσμα έχουν ενταθεί. Το κόστος για τις αμερικανικές επιχειρήσεις αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών, με το μεγαλύτερο ποσοστό να έχει ήδη περάσει στους καταναλωτές.

Οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν ότι πληθωριστικές πιέσεις επηρεάζουν τη συζήτηση για τη νομισματική πολιτική. Προβλέπουν μάλιστα ότι το tapering από τη Fed θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2021 και το 2023 θα υπάρξουν δύο αυξήσεις επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή