Θνησιμότητα με αυξητικές τάσεις φέρνει στη χώρα μας ο κοροναϊός, έχοντας οδηγήσει το καλοκαίρι σε 25% παραπάνω θανάτους από την περίοδο πριν την έναρξη της πανδημίας. Στην ίδια πορεία βρίσκεται και η Κύπρος, με την πλεονάζουσα θνησιμότητα να φτάνει στο 26%, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε τον Ιούλιο που πέρασε στο 4,4%, σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurostat.

Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι το χαμηλότερο στη διάρκεια ενός έτους στην Ε.Ε., αφού τον Ιούλιο του 2020, η πλεονάζουσα θνησιμότητα έφτανε το 2,8% Τα χαμηλότερα ποσοστά πλεονάζουσας θνησιμότητας εμφάνισαν στα μέσα του καλοκαιριού το Βέλγιο και η Σουηδία, φτάνοντας το 3% πρόσθετων θανάτων εξαιτίας του κοροναϊού.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η πορεία των πρόσθετων θανάτων που φέρνει η πανδημία ήταν πτωτική από τον περασμένο Απρίλιο που είχε φτάσει το 20% – έναντι 40% τον Νοέμβριο του 2020.

Αντίστοιχα στη χώρα μας τον Νοέμβριο του 2020 η υπερβάλλουσα θνησιμότητα είχε φτάσει το 28%, ακολούθησε μια πορεία κατακόρυφης μείωσης που έφτασε το -8% τον Ιανουάριο του 2021, συνέχισε με μια κατακόρυφη άνοδο ως τον Απρίλιο του 2021 που ξεπέρασε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο του 20% κατά πέντε μονάδες – έφτασε δηλαδή το 25%. Με ένα «διάλειμμα» δύο μηνών έπεσε σταδιακά ως τον Ιούνιο περίπου στο 13% για να ανέβει απότομα τον Ιούλιο ξανά στο 25%.

Παράλληλα με τη χώρα μας κινείται και η Κύπρος όπου από την δραστική μείωση της θνησιμότητας, συνολικά, τον Φεβρουάριο του 2021 (έφτασε το -8,3%), τον Απρίλιο ξεπέρασε το 26%, για να μειωθεί το Μάιο στο 10% και να επιστρέψει με κατακόρυφη άνοδο στο 26% τον περασμένο Ιούλιο, καταγράφοντας τη δυσάρεστη πρωτιά μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, αφήνοντας στη χώρα μας τη δεύτερη θέση στους επιπλέον θανάτους λόγω πανδημίας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του περασμένου Ιουλίου που διαθέτει η Eurostat, στην τρίτη θέση βρίσκεται η Μάλτα όπου η υπερβάλλουσα θνησιμότητα έφτασε το 17,7% τον Ιούλιο που πέρασε, ενώ στην τέταρτη θέση ακολουθεί η Εσθονία με 13,8%.

Οι χώρες που έχουν καταφέρει να μειώσουν τη θνησιμότητα σε επίπεδα κάτω και από το σύνηθες είναι το Βέλγιο με -2,8%, η Σουηδία με -2,5%, η Τσεχία με -2,1% και η Σλοβακία με -1,3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας