«Η ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε για την «Επόμενη Γενιά ΕΕ» (Next Generation EU) στις 21 Ιουλίου 2020, δημιούργησε ένα πρωτοφανές και καινοτόμο μέσο για μια συντονισμένη ευρωπαϊκή ανάκαμψη, σε απάντηση της κρίσης COVID-19, που οδήγησε στην υιοθέτηση ολοκληρωμένων, ισορροπημένων και ποιοτικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων στην κοινή διακήρυξή της Ευρωμεσογειακής Συνόδου Κορυφής EUMED9 που έγινε στην Αθήνα, με τους ηγέτες 9 μεσογειακών χωρών να δίνουν ένα σαφές μήνυμα συνεργασίας και αλληλεγγύης του ευρωπαϊκού Νότου.

Και συνεχίζει η κοινή διακήρυξη: « Είναι ισχυρό μήνυμα μιας Ευρώπης της αλληλεγγύης, με μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική συγκλιση, που υποστηρίζει τις ψηφιακές, περιβαλλοντικές και κλιματικές προτεραιότητες. Οι προσπάθειές μας πρέπει να συνεχίσουν να διασφαλίζουν την ορθή εφαρμογή των επενδύσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη και περιλαμβάνονται στα σχέδια και τις ταχείες εκταμιεύσεις των κεφαλαίων για την υποστήριξη της ανάκαμψης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
Ψηφιακή μετάβαση

Οι 9 ηγέτες υπογραμμίζουν ότι οι ευρωπαϊκές επενδύσεις θα πρέπει να κατευθύνονται πρωτίστως σε πράσινες και, ταυτόχρονα, ψηφιακές μεταβάσεις, ακόμη και μετά την άμεση ανάκαμψη, με στόχο την ενίσχυση του προ της πανδημίας δυναμικού ανάπτυξης. Επίσης ευελπιστούν για επανεκκίνηση της συζήτησης για την επισκόπηση της οικονομικής διακυβέρνησης.

Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων

Υπογραμμίζουν ωστόσο, ότι η οικονομική ανάκαμψη πρέπει να συνδυαστεί με ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής.

Η μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και η εξειδίκευση και η επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού βρίσκονται στην καρδιά των συλλογικών προσπαθειών μας. «Η αποτελεσματική και ταχεία εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, σύμφωνα με το σχετικό Σχέδιο Δράσης της Επιτροπής, όπως εγκρίθηκε στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής του Πόρτο, στις 7-8 Μαΐου 2021, είναι ο καλύτερος τρόπος να διασφαλίσουμε πως αυτός ο ιστορικός μετασχηματισμός θα επιτευχθεί με όρους δικαιοσύνης, χωρίς αποκλεισμούς» αναφέρουν.

Κοινωνικές ανισότητες

Παράλληλα, δεσμεύονται να μειώσουν τις ανισότητες και τις διακρίσεις, ιδίως μεταξύ γυναικών και ανδρών, να υπερασπισθούν δίκαιες αμοιβές, να καταπολεμήσουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια: «Δεν νοείται βιώσιμη ανάκαμψη χωρίς, εν τέλει, ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου και την υλοποίηση των Εθνικών Σχεδίων για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα, καθώς αντιπροσωπεύουν μια ιστορική ευκαιρία στήριξης της επόμενης γενιάς Ευρωπαίων πολιτών».

Πράσινη μετάβαση

Η οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός συμβάλλει στο στόχο της κλιματικά ουδέτερης Ευρώπης έως το 2050. Το “Next Generation EU”, σε συνδυασμό με την Επικαιροποιημένη Νέα Βιομηχανική Στρατηγική της Ευρώπης και την Ψηφιακή Πυξίδα, συνιστούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής, η ταχεία και πλήρης υλοποίηση του οποίου θα επιτρέψει τη βιωσιμότητα της διπλής μετάβασης μακροπρόθεσμα.

Η πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής για την κλιματική ουδετερότητα (δέσμη «fit for 55»), που στοχεύει να κάνει πραγματικότητα τον στόχο κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 και να επιτύχει την εκπλήρωση των στόχων που συμφωνήθηκαν στον Ευρωπαϊκό Νόμο για το Κλίμα, θέτει τις βάσεις για μια φιλόδοξη ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα.

Το μήνυμα του Νότου για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

«Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή, στη μετά covid εποχή απαιτείται σταθερός βηματισμός τόσο στο μέτωπο της οικονομίας όσο και σε αυτό της δημόσιας υγείας. Θα επιμείνουμε στη στρατηγική της πειθούς, ώστε να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Το άμεσο στοίχημα είναι να συνεχιστεί η οικονομική πρόοδος παράλληλα με την αύξηση των εμβολιασμών» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 8ης Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED9 ). Πρόσθεσε μάλιστα, ότι το «επόμενο που θα μας απασχολήσει είναι το νέο Σύμφωνο σταθερότητας. Ο ευρωπαϊκός νότος απέδειξε πως δεν χρειάζεται λιτότητα αλλά προοπτική».
Ο κ. Μητσοτάκης επίσης τόνισε ότι συζητήθηκαν κατά τη διάρκειας της 8ης Συνόδου Κορυφής της EUMED 9 η κοινωνική και οικονομική ατζέντα για την Ευρώπη και η μετάβαση στην μετά covid εποχή.

Ευρωπαϊκή απάντηση για τις αυξήσεις στο ρεύμα

«Η Ιταλία είναι υπέρ της διεύρυνσης της ομάδας των μεσογειακών χωρών. Το βασικό σημείο των συζητήσεων μας ήταν το κλίμα. Ίσως το καλύτερο μάθημα που μπορούμε να πάρουμε για να κινηθούμε με αποφασιστικότητα στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής ήταν όσα συνέβησαν το καλοκαίρι, που μας πέρασε», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να κινηθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε η μετάβαση να προστατεύει τους πλέον ευάλωτους είτε αυτές είναι κοινωνικές ή οικονομικές. Ήδη βλέπουμε τις αυξήσεις που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να παρέμβει».

Να δημιουργούμε συμμαχίες

Το μήνυμα πως η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει προκλήσεις και απειλές που αφορούν τη γειτονιά μας, αλλά και να δημιουργούμε συμμαχίες, έστειλε από την Αθήνα ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της κλιματικής αλλαγής και αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα το καλοκαίρι.
Αναφερόμενος στη συζήτηση των ηγετών των κρατών – μελών του Νότου, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε πως «μεταφέραμε ένα μήνυμα σταθερότητας και ειρήνης».

Το κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης

Το κλίμα απαιτεί να αναλάβουμε άμεσα δράση. Το δεύτερο θέμα είναι το κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης. Να μειώσουμε τις κοινωνικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Και πρόσθεσε: «Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανάκαμψης και κατέστη δυνατή χάρις στα ταμεία που συστήθηκαν για την ενίσχυση της ανάκαμψης και ανάπτυξης τα οποία είναι συνδεδεμένα με οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ. Αυτά τα θέματα πρέπει να βρίσκονται στο πυρήνα μιας συζήτησης που πρέπει να συνεχιστεί για να οδηγήσει σε σταθερή ανάκαμψη και ανάπτυξη»

Την ανάγκη η Ευρώπη να δώσει λύσεις στο μεταναστευτικό θέμα, επισήμανε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 8ης Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED9).

Περαιτέρω, χαρακτήρισε «ευρωπαϊκό πρόβλημα που χρήζει ευρωπαϊκής λύσης», τις αυξημένες τιμές του ρεύματος. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο» προσέθεσε και εκτίμησε πως «τις επόμενες εβδομάδες και μήνες οι αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου θα απασχολεί τους Ευρωπαίους αξιωματούχους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία