Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 3,0% τον Αύγουστο 2021, από 2,2% τον Ιούλιο, με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.
Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν -0,2%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 3,2% τον Αύγουστο 2021, αυξημένος κατά 0,7% σε σχέση με τον Ιούλιο που ήταν στο 2,5%. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 0,4%.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν στη Μάλτα (0,4%), την Ελλάδα (1,2%) και την Πορτογαλία (1,3%). Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία (5,0%).

Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ο ετήσιος πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός σε ένα μόνο κράτος- μέλος και αυξήθηκε σε 26 κράτη.

Τον Αύγουστο, η υψηλότερη συνεισφορά στο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ προήλθε από την ενέργεια (+1,44 %), και ακολούθησαν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,65%) και τις κατηγορίες «τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός», και «υπηρεσίες» (και οι δύο +0,43%).

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023
Macro |

Επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συζήτηση επί του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2022, τόνισε πως μεταξύ των προτεραιοτήτων είναι η επιστροφή της πραγματικής οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς

Λιανεμπόριο – Kαταναλωτική δαπάνη και τουρισμός ωθούν σε ισχυρή ανάκαμψη το 2021
Macro |

Λιανεμπόριο: Kαταναλωτική δαπάνη και τουρισμός ωθούν σε ισχυρή ανάκαμψη το 2021

Όπως εκτιμά στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων η Alpha Bank, τόσο ο δείκτης όγκου του λιανικού εμπορίου, όσο και οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον κλάδο βρίσκονται σε φάση επέκτασης με επιταχυνόμενο ρυθμό