Μπορεί η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας να παρουσιάζει μια μικρή βελτίωση τις τελευταίες εβδομάδες όπου τα κρούσματα παραμένουν σε αριθμούς γύρω στις 2.000 και τους διασωληνωμένους να μειώνονται, ωστόσο κάθε άλλο παρά έχουμε ξεμπερδέψει με τον κοροναϊό. Αυτό τονίζουν με κάθε ευκαιρία οι επιστήμονες της χώρας μας, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για μια νέα έξαρση κρουσμάτων, η οποία μπορεί να πυροδοτήσει και ένα νέο κύμα του φονικού ιού.
Με δεδομένο ότι παρά τα πρόσκαιρα θερμοκρασιακά σκαμπανεβάσματα του καιρού, το φθινόπωρο πλησιάζει, και οι συνθήκες εξάπλωσης του ιού, λόγω των συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους, γίνονται πιο ιδανικές, οι επιστήμονες φοβούνται το εκρηκτικό κοκτέιλ που θα δημιουργηθεί και από τη διασπορά στα σχολεία.
Την ίδια στιγμή, έντονη ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζεται σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας.
«Αγωνιούμε πολύ για το 4ο κύμα»
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος ανέφερε πως αναμένεται μεγάλη έξαρση και πίεση στο σύστημα υγεία μέχρι τα Χριστούγεννα και έκανε έκκληση να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει γρήγορα.
«Αγωνιούμε πολύ για το 4ο κύμα. Περιμένουμε ότι μετά τον Οκτώβριο όταν οι συνθήκες θα έχουν ευνοήσει τον κοροναϊό , τα σχολεία, οι συνωστισμοί και τα ΜΜΜ θα κάνουν πάλι την ζημιά» τόνισε ο κ. Καπραβέλος.
Την ίδια στιγμή, ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση τον χειμώνα θα είναι δύσκολη, όσον αφορά τα κρούσματα κοροναϊού.
«Φοβάμαι ότι η Ελλάδα θα είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση το χειμώνα αν δεν γίνουν οι σωστοί χειρισμοί» σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε πως τώρα που άνοιξαν και τα σχολεία τα κρούσματα θα εκτοξευθούν.
Σημείωσε, δε, πως το χειρότερο σενάριο είναι να έχουμε επανάληψη της περσινής χρονιάς με μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία και εξήγησε πως αυτή την στιγμή έχουμε 2.000 – 3.000 κρούσματα και 40 θανάτους κάθε μέρα ενώ δεν έχει πιάσει ακόμα το κρύο.
Ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε πως οι μισοί Έλληνες δεν είναι ακόμα προστατευμένοι από το εμβόλιο και πως το πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα αν και έχει λιγότερα κρούσματα από το Ισραήλ, έχει περισσότερους θανάτους και ο λόγος είναι πως ο πληθυσμός δεν είναι εμβολιασμένος.
Ο ίδιος εκτιμά είναι αναγκαίος ο γενικός εμβολιασμός λόγω των καινούργιων στελεχών που αναπτύσσονται.
«Φοβόμαστε για τα παιδιά»
Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες της χώρας μας θεωρούν δεδομένο πως με το άνοιγμα των σχολείων θα υπάρξει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.
Μάλιστα, την παραδοχή ότι υπάρχει ο φόβος σχετικά με τα παιδιά και τον κοροναϊό έκανε η Αθηνά Λινού. Η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολίασε και την εκτίμηση του Νίκου Σύψα ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά.
«Γενικά φοβόμαστε για τα παιδιά. Κι ειδικά για παιδιά κάτω των 12, πρέπει να εστιάσουμε στην ασφάλειά τους στα σχολεία. Να φορούν μάσκες, να αερίζονται οι αίθουσες. Να είναι εναλλάξ τα διαλείμματα» είπε η κ. Λινού.
«Με το πρώτο κρούσμα σε ένα τμήμα, να γίνεται τεστ σε όλα τα παιδιά αμέσως, μέσα στην αίθουσα. Στην Αμερική έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 500 παιδιά», τόνισε η καθηγήτρια. «Είναι σημαντικό να έχουμε ιχνηλάτηση στα σχολεία», υποστήριξε με δηλώσεις της στο Open.
«Η αύξηση θανάτων οφείλεται στο ότι δεν κάνουμε ακόμη αρκετά τεστ και ακόμη επειδή νοσούν μεγάλοι σε ηλικία», τόνισε η κ. Λινού. Σε σχέση με την τρίτη δόση τάχθηκε υπέρ της χορήγησης σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και πρόσθεσε πως για τοn γενικό πληθυσμό καλό είναι να περιμένουμε για περισσότερα δεδομένα.
«Έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά»
Στην τρομακτική πρόβλεψη ότι «έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά» προχώρησε ο Νίκος Καπραβέλος.
Όπως ανέφερε μπορεί να μην είναι γνωστό το τι θα γίνει με το εμβόλιο μετά από δέκα χρόνια, αλλά είναι γνωστό το τι θα γίνει αν ένα παιδί κολλήσει το ιό. «Ξέρουμε ότι πλέον βγαίνουν πολλές αναφορές στην βιβλιογραφία για παιδιά που έχουν το long covid δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορωνοιό όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διαφόρα όργανα όπως πνεύμονες, καρδιά» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι γονείς στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και τον κίνδυνο από την covid.
Σημείωσε πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική και προσβάλει και τα παιδιά. «Τα παιδιά θα μολυνθούν κάποια στιγμή αν δεν εμβολιαστούν. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού. Όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα» είπε χαρακτηριστικά.
Τρίτη δόση εμβολίου στον γενικό πληθυσμό για να μπει φρένο στο 4ο κύμα
Όλα αυτά, ενώ τη Δευτέρα (κατά τη τακτική ενημέρωση κατά του κοροναϊού) αναμένονται οι ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας για την τρίτη δόση του εμβολίου «στους άνω των 60» και τους υγειονομικούς.
Αξίζει να σημειωθεί τα δεδομένα της ανοσιακής ανταπόκρισης, από μελέτες που εξετάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών δείχνουν ότι και άλλες πληθυσμιακές ομάδες μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την τρίτη δόση όπως οι υγειονομικοί.
Ήδη από τις 14 Σεπτεμβρίου άνοιξε η πλατφόρμα για τρίτη δόση του εμβολίου σε 285.000 πολίτες. Η τρίτη δόση θα βοηθήσει όλους όσους δεν κατάφεραν να αναπτύξουν υψηλά αντισώματα με τις δύο πρώτες δόσεις εμβολίου.
Συγκεκριμένα περιλαμβάνει όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, όσους υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία, όσους νοσούν από καρκίνο και είναι υπό αγωγή και θεραπεία.
Τρίτη δόση θα πρέπει επίσης να κάνουν όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι οι οποίοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, αλλά και όσοι ζουν με την HIV λοίμωξη και τα cd4 τους ανιχνεύονται κάτω από τα 200.
Μια άλλη κατηγορία η οποία θα πρέπει να υποβληθεί σε τρίτη δόση του εμβολίου, είναι όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.
Latest News
Συρία: Αυτό είναι το προσχέδιο της G7 για την επόμενη ημέρα – Ο ρόλος του Κατάρ
Την ίδια ώρα που οι G7 εξετάζουν αν θα έχουν σχέση με τη νέα κυβέρνηση στη Συρία, το Ισραήλ βομβαρδίζει σε συριακά εδάφη
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο Μιχάλης Αργυρού νέος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού
Ποιος είναι ο νέος προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου στη θέση του Αλέξη Πατέλη
Η Γαλλία αναζητά πρωθυπουργό - Οι ασκήσεις επί χάρτου του Μακρόν
Εκπνέει η προθεσμία για την κατάρτιση του νέο προϋπολογισμού στη Γαλλία - Μπαράζ συναντήσεων από τον Γάλλο πρόεδρο
Τζόρτζ Τσούνης: Φεύγω από την θέση, όχι όμως και από την Ελλάδα
Ο Τζορτζ Τσούνης δήλωσε ότι τα χρόνια της θητείας του ως πρέσβης στην Ελλάδα ήταν «τα καλύτερα τρία χρόνια στη ζωή μου»
Εξίσωση με πολλές μεταβλητές το μέλλον της Συρίας
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον της Συρίας που βρίσκεται όπως παραδέχονται διπλωμάτες αντιμέτωπη με το χάος
Τραμπ: «Πρέπει να φύγουν όλοι οι παράνομοι μετανάστες»
Θα υλοποιήσει πράγματι ο Ντόναλντ Τραμπ όλα όσα είχε διακηρύξει στον προεκλογικό αγώνα; Μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC
Συρία: Σε θέση «πρωτοφανούς αδυναμίας» η Τεχεράνη
«Ο Άξονας της Αντίστασης, όπως τον ξέραμε, δεν υπάρχει πια»
Παραιτήθηκε από σύμβουλος του πρωθυπουργού ο Αλέξης Πατέλης
Τι αναφέρει ο κ. Πατέλης στην ανάρτησή του - Πότε θα ανακοινωθεί ο νέος επικεφαλής
Η Ελλάδα ανταγωνίζεται ισάξια την Ισπανία στα τουριστικά έσοδα [γράφημα]
Σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ στην Ελλάδα περίπου το 1/3 του εισερχόμενου τουρισμού για το 2019 και σχεδόν το 1/4 του 2022 και του 2023 είναι οδικές αφίξεις