«Να ξεκινήσουν οι φοιτητές να φτιάχνουν τις δικές τους εταιρείες και να βγάλουν την ενέργειά τους στην αγορά» κάλεσε ο καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Σερρών Νίκος Θεοδωράκης, ο οποίος έχει ιδρύσει την βραβευμένη εταιρεία SeamX.

O καθηγητής ΤΕΦΑΑ Σερρών και ιδρυτής της SeamX Νίκος Θεοδωράκης

Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωράκης, η SeamX είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης αθλητικών γεγονότων, που περιλαμβάνει ισχυρά εργαλεία και εφαρμογές τα οποία βοηθούν τους διοργανωτές να κεφαλαιοποιήσουν την αξία της διοργάνωσής τους. Πρόκειται για μια πλατφόρμα βασισμένη σε πολυετή πανεπιστημιακή έρευνα σε θέματα διαχείρισης αθλητικών γεγονότων και εμπειρία από Ολυμπιακούς Αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα.

Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στο εργαστήριο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας τονίζοντας ότι σκοπός του είναι να πείσει τους φοιτητές να επενδύσουν στις ιδέες τους.

Ο Βύρων Χρυσοβέργης, εκπρόσωπος του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας ΑΠΘ, παρουσίασε την δραστηριότητα του γραφείου επισημαίνοντας πως πρόκειται για το σημείο επαφής μεταξύ της αναδημαϊκής κοινότητας, της κοινωνίας και της αγοράς. Στο πεδίο του Γραφείου είναι και οι πατέντες, οι ερευνητικές ομάδες φοιτητών και η υποστήριξή τους στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Λειτουργεί από το 2012 και έχει επιτύχει έως σήμερα την ίδρυση 11 τεχνοβλαστών (spin offs).

Ο Βύρων Χρυσοβέργης, εκπρόσωπος του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας ΑΠΘ

Όπως εξήγησε ο κ. Χρυσοβέργης, οι εταιρίες τεχνοβλαστοί (spin-offs) είναι νέες επιχειρήσεις που έχουν ως αντικείμενο την εκμετάλλευση της γνώσης που παράγεται σε ερευνητικά εργαστήρια, από άτομα υψηλού επιπέδου επιστημονικής και τεχνικής εκπαίδευσης ή και από ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, με την συνδρομή ιδιωτικών κεφαλαίων και χρηματοδοτικών οργανισμών.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοβέργη, η πλειοψηφία των spin off προέρχεται από τις πολυτεχνικές σχολές και την πληροφορική, αλλά τελευταία αναπτύσσει και ο ιατρικός κλάδος τεχνοβλαστούς.

Αναφερόμενος στο θέμα της πατέντας, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι είναι ένα θέμα ταμπού στην Ελλάδα και δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνει μια start-up καλή πορεία στην αγορά. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε έρευνα του ΜΙΤ, ότι μόνο 3% των τεχνοβλαστών αναπτύσσεται με βάση κάποια πατέντα της .

Ο κ. Χρυσοβέργης αποτιμώντας την πορεία των start-up και των spin offs είπε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια αναπτύσσονται σημαντικά στη χώρα μας, η οποία είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον τομέα αυτό σε όλο τον κόσμο. Και είναι ένας από τους δρόμους, με τους οποίους μπορούμε να ανακόψουμε το brain drain. O κ. Θεοδωράκης, από τη μεριά του, τόνισε πως έχουν γίνει άλματα όντως τα τελευταία χρόνια αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά ακόμα, ενώ ζήτησε από την Πολιτεία πόρους. «Γνώση και χρόνο έχουμε», είπε χαρακτηριστικά, «πόρους και οικονομική στήριξη θέλουμε για να αναπτύξουμε τα κέντρα επιχειρηματικότητας μέσα στα πανεπιστήμια και να αμφυσήσουμε το επιχειρηματικό πνεύμα»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus