«Να ξεκινήσουν οι φοιτητές να φτιάχνουν τις δικές τους εταιρείες και να βγάλουν την ενέργειά τους στην αγορά» κάλεσε ο καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Σερρών Νίκος Θεοδωράκης, ο οποίος έχει ιδρύσει την βραβευμένη εταιρεία SeamX.
Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωράκης, η SeamX είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης αθλητικών γεγονότων, που περιλαμβάνει ισχυρά εργαλεία και εφαρμογές τα οποία βοηθούν τους διοργανωτές να κεφαλαιοποιήσουν την αξία της διοργάνωσής τους. Πρόκειται για μια πλατφόρμα βασισμένη σε πολυετή πανεπιστημιακή έρευνα σε θέματα διαχείρισης αθλητικών γεγονότων και εμπειρία από Ολυμπιακούς Αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα.
Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στο εργαστήριο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας τονίζοντας ότι σκοπός του είναι να πείσει τους φοιτητές να επενδύσουν στις ιδέες τους.
Ο Βύρων Χρυσοβέργης, εκπρόσωπος του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας ΑΠΘ, παρουσίασε την δραστηριότητα του γραφείου επισημαίνοντας πως πρόκειται για το σημείο επαφής μεταξύ της αναδημαϊκής κοινότητας, της κοινωνίας και της αγοράς. Στο πεδίο του Γραφείου είναι και οι πατέντες, οι ερευνητικές ομάδες φοιτητών και η υποστήριξή τους στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Λειτουργεί από το 2012 και έχει επιτύχει έως σήμερα την ίδρυση 11 τεχνοβλαστών (spin offs).
Όπως εξήγησε ο κ. Χρυσοβέργης, οι εταιρίες τεχνοβλαστοί (spin-offs) είναι νέες επιχειρήσεις που έχουν ως αντικείμενο την εκμετάλλευση της γνώσης που παράγεται σε ερευνητικά εργαστήρια, από άτομα υψηλού επιπέδου επιστημονικής και τεχνικής εκπαίδευσης ή και από ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, με την συνδρομή ιδιωτικών κεφαλαίων και χρηματοδοτικών οργανισμών.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοβέργη, η πλειοψηφία των spin off προέρχεται από τις πολυτεχνικές σχολές και την πληροφορική, αλλά τελευταία αναπτύσσει και ο ιατρικός κλάδος τεχνοβλαστούς.
Αναφερόμενος στο θέμα της πατέντας, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι είναι ένα θέμα ταμπού στην Ελλάδα και δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνει μια start-up καλή πορεία στην αγορά. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε έρευνα του ΜΙΤ, ότι μόνο 3% των τεχνοβλαστών αναπτύσσεται με βάση κάποια πατέντα της .
Ο κ. Χρυσοβέργης αποτιμώντας την πορεία των start-up και των spin offs είπε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια αναπτύσσονται σημαντικά στη χώρα μας, η οποία είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον τομέα αυτό σε όλο τον κόσμο. Και είναι ένας από τους δρόμους, με τους οποίους μπορούμε να ανακόψουμε το brain drain. O κ. Θεοδωράκης, από τη μεριά του, τόνισε πως έχουν γίνει άλματα όντως τα τελευταία χρόνια αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά ακόμα, ενώ ζήτησε από την Πολιτεία πόρους. «Γνώση και χρόνο έχουμε», είπε χαρακτηριστικά, «πόρους και οικονομική στήριξη θέλουμε για να αναπτύξουμε τα κέντρα επιχειρηματικότητας μέσα στα πανεπιστήμια και να αμφυσήσουμε το επιχειρηματικό πνεύμα»
Latest News
Παράδοξο κι όμως αληθινό - Γιατί οι άνω των 65 ετών εργαζόμενοι είναι οι πιο ευτυχισμένοι
Αποκαλυπτική για το πώς βλέπουν οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι τη θέση τους στη δουλειά είναι η νέα έκθεση του ερευνητικού κέντρου Pew
Τα «μοντέλα» της Jaguar και ο διάλογος για την «πρόκληση» στη διαφήμιση
Αίσθηση προκαλεί η τελευταία καμπάνια της αυτοκινητοβιομηχανίας Jaguar. Παρελαύνουν ανδρικά και γυναικεία μοντέλα με έντονο μακιγιάζ, αλλά δεν εμφανίζεται ούτε ένα αυτοκίνητο
Ασθενείς δύο ταχυτήτων - Τι συμβαίνει με την αξιολόγηση καινοτόμων φαρμάκωνσ την Ελλάδα
Νομικά κενά και υποστελέχωση διαπιστώνουν ΠΟΥ και Ε.Ε. ως εμπόδια στην αξιολόγηση νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα
Πόσα έχασε ο Μάικλ Τζόρνταν πουλώντας την τεράστια έπαυλή του στο Σικάγο
Ακόμη και για είδωλα όπως ο Μάικλ Τζόρνταν δεν είναι κάθε τελευταία βολή πετυχημένη
Ποια είναι η κολομβιανή Τέιλορ Σουίφτ
Φέτος, το άλμπουμ Mañana Será Bonito της KarolG ήταν το τέταρτο σε μεταδόσεις παγκοσμίως στο Spotify
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας