
Την «πριμοδότηση» επενδυτών προκειμένου να εγκαταστήσουν μικρά αιολικά πάρκα με παλιές ανεμογεννήτριες προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας, καθορίζονται συγκεκριμένες ταρίφες για πέντε νέες κατηγορίες σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από έργα ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας και Θερμότητας).
Ειδικότερα, ορίζεται τιμής αναφοράς για αιολική ενέργεια που αξιοποιείται με χερσαίες εγκαταστάσεις, σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (εκείνα που το Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν συνδέεται με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας), εγκατεστημένης ισχύος ή μέγιστης ισχύος παραγωγής μεγαλύτερης των 60 kW και μικρότερης ή ίσης του 1 MW, οι οποίες αποτελούνται από ανεμογεννήτριες που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε άλλη εγκατάσταση για λιγότερο από 16 έτη.
Με άλλα λόγια, προωθείται η κυκλική οικονομία και στον τομέα των ΑΠΕ, αν και στην υπουργική απόφαση δεν διευκρινίζεται πως θα πιστοποιείται η ηλικία των ανεμογεννητριών.
Σε κάθε περίπτωση ορίζεται ότι:
- Για ανεμογεννήτριες που έχουν λειτουργήσει σε άλλο αιολικό πάρκο από 1 έως 10 έτη, οι ταρίφες θα υπολογίζονται βάσει του τύπου 1,4 x Έτη Λειτουργίας + 70, δηλαδή θα κυμαίνονται μεταξύ 71,4 και 84 ευρώ ανά μεγαβατώρα (€/MWh).
- Για ανεμογεννήτριες από 11 έως 16 έτη λειτουργίας οι τιμές αναφοράς θα υπολογίζονται βάσει της εξίσωσης 0,9 x Έτη Λειτουργίας + 61, δηλαδή θα κυμαίνονται μεταξύ 70,9 €/MWh και 75,4 €/MWh.
Στην περίπτωση που ο αριθμός της ηλικίας των ανεμογεννητριών είναι με δεκαδικό μέρος, θα στρογγυλοποιείται στην αμέσως επόμενη ακέραιη μονάδα όταν είναι ≥0,5 και στην αμέσως προηγούμενη ακέραιη μονάδα όταν είναι <0,5.
Ταρίφες για μονάδες ΣΗΘΥΑ
Τιμές αναφοράς ορίζονται για πρώτη φορά και για μονάδες ΣΗΘΥΑ που αξιοποιούν την παραγόμενη ενέργεια για αγροτική χρήση καθώς και για τις τηλεθερμάνσεις πόλεων (δηλαδή κυρίως για τη Δυτική Μακεδονία). Ειδικότερα ορίζονται τα εξής:
- Για Σ.Η.Θ.Υ.Α. με χρήση βιορευστών, ισχύος έως 1 MW, με αξιοποίηση της παραγόμενης ενέργειας για αγροτικούς σκοπούς (για συνολική σωρευτική εγκατεστημένη ισχύ έργων έως 10 MW) ορίζεται τιμή 203 €/MWh.
- Για Σ.Η.Θ.Υ.Α. με χρήση βιορευστών ισχύος έως 1 MW με αξιοποίηση της παραγόμενης ενέργειας, αλλά και των καυσαερίων, για αγροτικούς σκοπούς (για σωρευτική ισχύ έργων έως 10 MW) η ταρίφα είναι στα 206 €/MWh.
- Για Σ.Η.Θ.Υ.Α. με χρήση φυσικού αερίου άνω των 35 MW (για συνδυασμένο κύκλο αεριοστροβίλου με ανάκτηση θερμότητας ή για ατμοστρόβιλο συμπύκνωσης – απομάστευσης) και παροχή της παραγόμενης θερμικής ενέργειας αποκλειστικά για τη θέρμανση πόλεων μέσω δικτύου τηλεθέρμανσης η τιμή αναφοράς ορίζεται σε 84 €/MWh + ΠΤ (προσαρμογή της τιμής φυσικού αερίου).
- Για Σ.Η.Θ.Υ.Α. με χρήση φυσικού αερίου άνω των 35 MW (των υπολοίπων κατηγοριών) και παροχή της παραγόμενης θερμικής ενέργειας αποκλειστικά για τη θέρμανση πόλεων μέσω δικτύου τηλεθέρμανσης, η ταρίφα ορίζεται στα 80 €/MWh + ΠΤ.
Επιπλέον, στην απόφαση καθορίζονται και οι τιμές του επιτοκίου αναγωγής για τα έργα των πέντε νέων κατηγοριών. Δηλαδή εάν οι κάτοχοι των σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ λαμβάνουν κάποια επενδυτική ενίσχυση (π.χ. εάν το έργο επιδοτείται από κάποια δράση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης κλπ.) τότε τα έσοδα της Λειτουργικής Ενίσχυσης απομειώνονται κατά ένα ποσό που υπολογίζεται με βάση έναν συντελεστή απομείωσης του κεφαλαίου. Στην πρώτη περίπτωση των αιολικών πάρκων με παλιές ανεμογεννήτριες είναι 6,80% (για ανεμογεννήτριες ηλικίας 1-10 ετών) και 5% (για ανεμογεννήτριες 11-16 ετών). Στις υπόλοιπες κατηγορίες, ο συντελεστής απομείωσης είναι 8%.


Latest News

Γερμανία: Δραματικές εκκλήσεις για τα ποτάμια
Ρήνος, Έλβας, Όντερ, Σπρέε. Τα γερμανικά ποτάμια εκπέμπουν σήμα κινδύνου: χαμηλή στάθμη, ξηρασία, προβλήματα στις ποτάμιες μεταφορές, κίνδυνος οικολογικής καταστροφής.

«Καυτή πατάτα» η διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων
Μηδενική η πρόοδος στη διαχείριση των βιομηχανικών επικίνδυνων αποβλήτων διαπιστώνεται από τους μελετητές της περιβαλλοντικής αξιολόγησης του σχεδίου διαχείρισης για την Αττική

Η Tesla έσπασε το «φράγμα» των 3.000.000 αυτοκινήτων
Παρά την εντυπωσιακή αύξηση των πωλήσεων, η εταιρεία του Ίλον Μασκ δεν παύει να αποτελεί έναν «νάνο» σε σύγκριση με τους «γίγαντες» της αυτοκινητοβιομηχανίας

Γαλλία: Γιατί ακτιβιστές «τσιμεντώνουν» τρύπες γκολφ
«Αυτή η τρύπα πίνει 277.000 λίτρα νερό», λένε οι ακτιβιστές που διαμαρτύρονται για την εξαίρεση των γηπέδων γκολφ από τα μέτρα περιορισμού της σπατάλης νερού

Πώς συνδέεται η κατάρρευση σπουδαίων πολιτισμών με την κλιματική αλλαγή;
Οι ξηρασίες και η απώλεια της βιοποικιλότητας αποτέλεσαν αιτίες λιμού, πολέμων και ασθενειών

Η ξηρασία δοκιμάζει την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης
Η συνεχιζόμενη ξηρασία στη Γηραιά Ήπειρο μετατρέπει τα άλλοτε κραταιά ποτάμια σε ρυάκια και πιέζει ασφυκτικά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Οι 7 «παγκόσμιες μεγατάσεις» που λειτουργούν ως τροχιές αλλαγής
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την ανθρωπότητα έως τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας

Γιατί οι θερμοκρασίες ρεκόρ δεν βοηθούν στην ηλιακή ενέργεια
Τι συμβαίνει με τα ηλιακά πάνελ

Η οικονομία στο έλεος του καύσωνα και της ξηρασίας - Οι συνέπειες
Οι σοδειές απειλούνται, οι τιμές των τροφίμων ανεβαίνουν, οι τουρίστες δεν θέλουν να επισκέπτονται πια προορισμούς με καύσωνα, ενώ δημιουργούνται νέες πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα

Η ξηρασία φέρνει τον... θάνατο της ντομάτας - Οι οικονομικές συνέπειες
Η περίπτωση της Καλιφόρνια, που ελέγχει το ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας, είναι χαρακτηριστική