Διατηρείται, αν όχι επιδεινώνεται, το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί πλέον μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου με αφορμή την αμυντική συμμαχία AUKUS και το ρόλο των Βρετανών για την προώθηση της.

Τελευταίο «θύμα» η προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα αμυντική σύνοδος Γαλλίας-Βρετανίας, για την οποία η Γαλλίδα υπουργός Φλοράνς Παρλί θα μετέβαινε στο Λονδίνο και θα συναντούσε το Βρετανό ομόλογο της Μπεν Γουάλας. Μάλιστα η κυρία Παρλί θα μετείχε και στο διήμερο γαλλο-βρετανικό συμβούλιο.

Τελικά, νωρίτερα απόψε έγινε γνωστό πως το συμβούλιο αναβάλλεται, καθώς η Γαλλίδα υπουργός δεν προτίθεται να ταξιδέψει στη χώρα, πόσο μάλλον να συναντηθεί με το Βρετανό ομόλογο της.

Το Ελιζέ παραμένει εξοργισμένο για τη διάλυση της συμμαχίας του με την Αυστραλία και την ακύρωση της παραγγελίας για γαλλικά υποβρύχια, καθώς η Αυστραλία, με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία «έστησαν» τη δική τους αμυντική συμφωνία στον Ειρηνικό, ενώ η Καμπέρα θα αγοράσει τελικά αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια. Πέρα από την απώλεια του πολύκροτου συμβολαίου, το Παρίσι δεν μπορεί να «χωνέψει» το διασυρμό του, κάτι που τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα εκμεταλλευτούν στο δρόμο για τις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης κόντρα στον Εμανουέλ Μακρόν.

Σε μια προσπάθεια να αντιδράσει η Γαλλία προσέγγισε την Ινδία για τη διεύρυνση της συνεργασίας τους, ενώ ήδη πιέζει την Ευρώπη να ανεβάσει στροφές για τη δρομολόγηση της δημιουργίας ευρωπαϊκού στρατού.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει το Ελιζέ, ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον κύριο Μακρόν τις επόμενες ημέρες, αν και το τηλεφωνικό ραντεβού δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Εισαγγελέας για Εφη – Ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο
Επικαιρότητα |

Εισαγγελέας για Εφη – Ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο

«Τυγχάνει απορριπτέος ο ισχυρισμός της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Συνάγεται ότι οπωσδήποτε θεώρησε ως πιθανό το θάνατο της παθούσας και το επιδοκίμασε», είπε ο εισαγγελέας στην πρόταση του.