Ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη (λόγω της πανδημίας) εκλογική διαδικασία για την ανανέωση των μελών της ρωσικής Δούμα, που αναμένεται να σφραγίσει τη διατήρηση της κυριαρχίας του κυβερνώντος κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας. Εξέλιξη βέβαια που ήρθε σαν αποτέλεσμα και του «πολέμου» που διεξήγαγαν οι αρχές κατά των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και δη, του κινήματος του φυλακισμένου Αλεξέι Ναβάλνι.

Προφανώς το Κρεμλίνο θα αξιοποιήσει επικοινωνιακά τη νίκη του κυβερνώντος κόμματος για να διατυμπανίσει το σταθερά υψηλό λαϊκό έρεισμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά την πολύχρονη παραμονή του στην εξουσία. Όμως, η αλήθεια είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να κρύψουν τη σημαντική υποχώρηση των ποσοστών απήχησης του Ρώσου προέδρου, ο οποίος παρόλ’αυτά συγκεντρώνει καλύτερα νούμερα από όλους τους αντιπάλους του.

Το κόμμα του, η Ενωμένη Ρωσία, ελέγχει τώρα τα τρία τέταρτα των 450 εδρών της Δούμα, με αποτέλεσμα ο Ρώσος πρόεδρος να διευκολύνεται να δρομολογεί τις αποφάσεις του, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τις μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν πέρυσι και οι οποίες ουσιαστικά επιτρέπουν στον Πούτιν να διεκδικήσει άλλες δύο θητείες μετά το τέλος της τωρινής του θητείας και άρα να μείνει στο τιμόνι της χώρας μέχρι το 2036!

Αναλόγως και τώρα το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να επιτρέψει στο κόμμα να διατηρήσει την ισχύ του. Εξάλλου πρόκειται για το σημαντικότερο εκλογικό τεστ σε εθνικό επίπεδο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται για ασφυκτικές πιέσεις και βρώμικα κόλπα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις πολλά στελέχη της δεν μπόρεσαν καν να συμμετάσχουν στις εκλογικές λίστες. Στους τελευταίους ανήκουν και οι σύμμαχοι του Ναβάλνι, αφότου το κίνημα του απαγορεύτηκε –στις αρχές του καλοκαιριού- ως παράνομο και εξτρεμιστικό. Έκτοτε ο φυλακισμένος πολιτικός παρότρυνε τους οπαδούς του να στηρίξουν έτερα κόμματα, όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα του Μίκαελ Λομπανόφ.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του έχει αρνηθεί τις κατηγορίες που αφορούν πολιτικές διώξεις κατά της αντιπολίτευσης, ισχυριζόμενο πως όσοι διώκονται, διώκονται διότι παραβίασαν το νόμο. Στο πλευρό του φαίνεται πως βρίσκονται και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, δεδομένου πως από την Παρασκευή που άνοιξαν οι κάλπες, το Google, η Apple και το Telegram περιόρισαν την πρόσβαση της αντιπολίτευσης στα μέσα, όπως καταγγέλθηκε.

Παράλληλα με την τριήμερη (λόγω της πανδημίας) διαδικασία των βουλευτικών εκλογών, κάποιες περιφέρειες εκλέγουν σήμερα τοπικούς κυβερνήτες ή και τοπικές κοινοβουλευτικές συνελεύσεις.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Εισαγγελέας για Εφη – Ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο
Επικαιρότητα |

Εισαγγελέας για Εφη – Ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο

«Τυγχάνει απορριπτέος ο ισχυρισμός της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Συνάγεται ότι οπωσδήποτε θεώρησε ως πιθανό το θάνατο της παθούσας και το επιδοκίμασε», είπε ο εισαγγελέας στην πρόταση του.