Από τον οδικό τουρισμό στους τεχνοβλαστούς του μέλλοντος μας.

Spinoff & funds, Πανεπιστήμιο & Αγορά

H Ερη Τόκα, επικεφαλής του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας ΑΠΘ έσπευσε να ανεβάσει μια ανάρτηση στο Linkedin λίγη ώρα αφού παραδώσαμε μαζί με τον Βασίλη Κανέλλη σκυτάλη. Η ανάρτηση (που συνοδεύει την φωτογραφία από το ανοικτό studio στο περίπτερο του Οικονομικού Ταχυδρόμου – ot.gr  στη καρδιά της ΔΕΘ): «Backstage από τη σημερινή φιλοξενία του Technology Transfer Office AUTH του Aristotle University of Thessaloniki (AUTH) με τον Vyron Chrysovergis στις Live Συνεντεύξεις του Kostas Tsaousis για τον Οικονομικό Ταχυδρόμο στο πλαίσιο της @85ης ΔΕΘ TIF-Helexpo. Στο πάνελ, ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ Andreas Symeonidis, Ιδρυτής της spin-off Cyclopt και ο Συντονιστής του OK!Thess και Partner του TECS.Capital Antonios Ilias».

Ο Ρόλος της ΕΑΤΕ

Η ζωντανή συνομιλία μας με τον Ανδρέα Συμεωνίδη και τον Αντώνη Ηλία για τις spin-off του Πανεπιστημίου και το πρώτο τοπικής- περιφερειακής προτεραιότητας fund (που στηρίχθηκε με κεφάλαια της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων – ΕΑΤΕ)έγινε στο πλαίσιο της πολύωρης μετάδοσης του Οικονομικού Ταχυδρόμου – ot.gr για το δεύτερο στη σειρά και τελευταίο διήμερο της ΔΕΘ.

Και δεν ήταν η μόνη συνομιλία μας. Προηγήθηκε εκείνη με τον Βύρωνα Χρυσοβέργη, στέλεχος του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας και τον καθηγητή Νίκο Θεοδωράκη.

Η Επένδυση

Η κοινή παρουσία του Αντώνη Ηλία και του Ανδρέα Συμεωνίδη είχε την ιδιαίτερη σημασία της. Ας δούμε τα στοιχεία και τα δεδομένα.  Ο Αντώνης Ηλίας, είναι συντονιστής της τοπικής δομής στήριξης της επιχειρηματικότητας ΟΚ! Τhess αλλά και  Partner του TECS Capital Fund. Το τελευταίο είναι το πρώτο αμοιβαίο κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών, που έχει ως περιοχή αναφοράς τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και σχεδιάζει να πραγματοποιήσει 10-15 επενδύσεις την επόμενη τριετία.

Η πρώτη επένδυση του είναι σε spin off του ΑΠΘ. Στη Cyclopt, μέλος της ιδρυτικής ομάδας της οποίας είναι ο Ανδρέας  Συμεωνίδης.

Πυλώνας του επενδυτικού σχήματος και μοναδικός θεσμικός επενδυτής είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ). Η επενδυτική στρατηγική του TECS Capital Fund, πέραν της γεωγραφικής και τεχνολογικής εστίασης, θέτει στο επίκεντρο επενδύσεις επιπέδου pre-seed και seed (σ.σ προ-σποράς και σποράς αντίστοιχα), με επενδύσεις που ξεκινούν από τα 100.000 ευρώ και φτάνουν ως τα 450.000 ευρώ.

Ο Ανδρέας Συμεωνίδης, αναπληρωτής καθηγητής, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ μαζί με τους συνεργάτες του προχώρησαν στη δημιουργία μιας spin-off, η οποία με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης τεστάρει και αξιολογεί την επάρκεια του κώδικα ενός λογισμικού και εντοπίζει τυχόν προβλήματα, επιτρέποντας την επίλυση τους. Η πλατφόρμα της Cyclopt αποτελεί ουσιαστικά μια διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία ενσωματώνεται στα μεγαλύτερα online αποθετήρια κώδικα, όπως είναι το GitHub, το GitLab και το BitBucket.

Από το ΤΕΦΑΑ

Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Θεοδωράκης προέρχεται από ένα τμήμα που δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοια εγχειρήματα επιχειρηματικότητας που να συνδυάζουν τεχνολογία και καινοτομία. Ο Θεοδωράκης είναι καθηγητής Διοίκησης Αθλητισμού στο ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ. Η spin-off συμμετέχει ως ιδρυτικός μέλος, η SeamX, κατάφερε να αποσπάσει το 1ο Βραβείο στο Next Stage Challenge, και σε άλλους διαγωνισμούς νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Το συγκριτικό της πλεονέκτημα είναι πως πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει σε διοργανωτές και χορηγούς δρομικών αθλητικών γεγονότων να προσφέρουν μια κορυφαία εξατομικευμένη εμπειρία στους δρομείς τους.

Ο Οδικός Τουρισμός

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης «σήκωσε» μια ανάρτηση στο facebook για την συμμετοχή του στη συζήτηση που μεταδόθηκε live λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι από τα κανάλια και τα δίκτυα του ot.gr και της οικογένειας των Ψηφιακών Μέσων της Αλτερ Εγκο ΜΜΕ.

Η ανάρτηση: «Ξεκίνησα την επίσκεψη μου στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που διοργάνωσε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος . Με συντονιστή τον Kostas Tsaousis και συνδαιτημόνες στο πάνελ τον Αντιπεριφερειαρχη Τουρισμού της Κεντρικής Μακεδονίας Alexandros Thanos και τον Προέδρο των Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Andreas Mandrinos κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με πολύ  Βόρεια Ελλάδα, και επόμενη μέρα για τον τουρισμό μας συνολικά».

Όντως, η συζήτηση μας – Δημήτρης Φραγκάκης, Αλέξανδρος Θάνος και Ανδρέας Μανδρίνος – είχε ενδιαφέρον και πέρα από τα μεγέθη και τα ποσοστά και τις συγκρίσεις για το καλοκαίρι που συνεχίζεται και δίνει παράταση στη σεζόν στη Βόρεια Ελλάδα. Συγκράτησα πέραν όλων των άλλων, την νέα έννοια του οδικού τουρισμού αλλά και την αρχή του τουρισμού των κρουαζιερόπλοιων, ειδικά για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Το ΣΔΙΤ

Κάθε άλλο παρά αποτυχία ήταν το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για το ΣΔΙΤ ανάπτυξης υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας – ultra fast broadband / UFBB, σε απλά ελληνικά. Δύο ισχυροί πυλώνες της αγοράς, o ΟΤΕ και η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Grid Telecom (συμφερόντων ΑΔΜΗΕ, θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ) κατέθεσαν προσφορές και θα διεκδικήσουν το έργο που ο προϋπολογισμός του φθάνει τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Με λίγα λόγια, μεγάλο έργο ΣΔΙΤ που που απαιτεί γερά πορτοφόλια.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories