Επιδεινώνεται το sell-off στις αμερικανικές μετοχές, με όλους τους επιμέρους δείκτες να δέχονται ισχυρές πιέσεις που έρχονται να διευρύνουν τις απώλειες των προηγούμενων ημερών. Μην ξεχνάμε πως ειδικά ο Dow Jones έχει ήδη συμπληρώσει τρεις εβδομάδες στο «κόκκινο», για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2020 και οδεύει προς ένα συνολικά ζημιογόνο μήνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως η πτώση του Dow αυτή την ώρα φτάνει τις 920 μονάδες ή 2,66% στις 33.664 μονάδες. Αντιστοίχως, ο Nasdaq καταγράφει ελεύθερη πτώση κατά 3,19% ή 480 μονάδες, στις 14.568, ενώ ο S&P 500 βρίσκεται στις 4.317 μονάδες μειωμένος κατά 2,61% ή 116 μονάδες.

Με τις επιδόσεις αυτές, ο Dow καταγράφει την ισχυρότερη πτώση του από τον Οκτώβριο του 2020 και ο S&P 500 τη μεγαλύτερη βουτιά του εδώ και σχεδόν έντεκα μήνες.

Αρνητικοί παράγοντες 

Το κλίμα στην αμερικανική αγορά, όπως και στις αγορές διεθνώς είναι έντονα επηρεασμένο από τους τριγμούς του υπερχρεωμένου κλάδου ακινήτων της Κίνας και της διαφαινόμενης κατάρρευσης του κολοσσού της Evergrande, η χρεοκοπία της οποίας θα σημάνει τη μεγαλύτερη δοκιμασία για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας εδώ και χρόνια. Σήμερα, η μετοχή της Evergrande Group κατέγραψε βαριές απώλειες άνω του 10%, με το γενικό δείκτη Hang Seng να κλείνει με πτώση 3,30%.

Παράλληλα η εγχώρια αμερικανική αγορά είναι επηρεασμένη κι από την αυξανόμενη ανησυχία για το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, καθώς σιγά-σιγά πλησιάζουμε στο χρονικό όριο του Οκτωβρίου.

Προφανώς δεν θα είναι η πρώτη φορά που το αμερικανικό Δημόσιο θα αναγκαστεί να βάλει προσωρινά λουκέτο, εφόσον το Κογκρέσο δεν καταφέρει να φτάσει σε συμφωνία για την αύξηση του ταβανιού του χρέους. Όμως, πρόκειται για ένα διάστημα κρίσιμο, με την αμερικανική οικονομία να έχει ανακάμψει από την μέγκα κρίση της πανδημίας και με την αγορά να ετοιμάζεται να βιώσει τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης της Fed.

Αύριο ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας με βασικό θέμα στην ατζέντα την έναρξη του tapering, που ακόμη κι αν δεν «κλειδώσει» στην τρέχουσα συνεδρίαση, θεωρείται βέβαιο ότι θα δρομολογηθεί πριν τα τέλη της χρονιάς.

Χαμηλές αντιστάσεις

Μέσα στο κλίμα αυτό η Wall Street είναι δύσκολο να βρει δυνάμεις για να αντισταθεί στις καθοδικές πιέσεις.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί σημαντικά στο 1,306% και του 30ετούς χάνει πέντε μονάδες βάσης στο 1,861%, ενώ ο δείκτης δολαρίου ανεβαίνει στο 93,25 και με τους αναλυτές να σχολιάζουν πως το επόμενο ανοδικό «μαξιλάρι» αντίστασης βρίσκεται στα 93,40.

Στην αγορά των commodities και το πετρέλαιο ξεκίνησε την εβδομάδα με σημαντικές απώλειες με το αμερικανικό WTI να χάνει 2,03% στα 70,51 δολάρια το βαρέλι και το Brent να υποχωρεί κατά 1,66% στα 74,09 δολάρια. Γεγονός που επηρεάζει και τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου. Στον αντίποδα μικρά κέρδη της τάξεως του 0,57% σημειώνει ο χρυσός στα 1.761 δολάρια την ουγγιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street