Τα αμερικανικά σύνορα ανοίγουν και πάλι προς τους ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, υπό τη βασική προϋπόθεση να είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η πολυαναμενόμενη απόφαση αφορά και τους ταξιδιώτες από τις χώρες της Ε.Ε. και τη Βρετανία, οι οποίοι εδώ και 18 μήνες δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στις ΗΠΑ λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, όποιος θέλει να ταξιδέψει από τις αρχές Νοεμβρίου προς τις ΗΠΑ μπορεί να το κάνει, αρκεί να διαθέτει πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού και μαζί να διαθέτει ένα αρνητικό covid τεστ που θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί έως τρεις ημέρες πριν την άφιξη του.

Οι ξένοι επισκέπτες θα οφείλουν να φορούν μάσκες καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα και να έχουν δηλώσει στις αρχές τηλεφωνικό νούμερο και διεύθυνση email, ώστε να μπορούν να εντοπιστούν από τις αρχές πχ σε περιπτώσεις ιχνηλάτησης κρουσμάτων.

18 μήνες μπλόκο 

Θυμίζουμε πως από πέρυσι, με απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, την οποία διατήρησε και ο Τζο Μπάιντεν, μόνο Αμερικανοί πολίτες, οι άμεσοι συγγενείς τους, οι κάτοχοι πράσινης κάρτας και όσοι έχουν εξαιρεθεί από το αμερικανικό κράτος για λόγους εθνικής ασφάλειας είχαν το δικαίωμα να εισέλθουν στη χώρα προερχόμενοι από τη Βρετανία, την Ε.Ε., τη ζώνη της Σένγκεν, την Κίνα, την Ινδία, το Ιράν, τη Νότια Αφρική και την Αφρική, εφόσον είχαν βρεθεί στις χώρες αυτές μέσα στις προηγούμενες 14 ημέρες από την είσοδο τους στις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος δεχόταν ασφυκτικές πιέσεις εδώ και εβδομάδες να χαλαρώσει τα μέτρα, όχι μόνο σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και σε επιχειρηματικό, από τις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, δεδομένου πως οι υπερατλαντικές πτήσεις αποτελούν ένα από τα πιο κερδοφόρα κομμάτια της παγκόσμιας ταξιδιωτικής πίτας. Μάλιστα, ειδικά το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες είχαν επιδοθεί σε ένα μαραθώνιο συζητήσεων με τις αμερικανικές αρχές για να πείσουν το Λευκό Οίκο να χαλαρώσει τα ταξιδιωτικά μέτρα, καθώς οι ίδιες είχαν χαλαρώσει από το καλοκαίρι τους περιορισμούς για να διευκολύνουν την προσέλκυση Αμερικανών τουριστών.

Πάντως, η ανακοίνωση συνέπεσε χρονικά με την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, που παραδοσιακά προσελκύει μεγάλο αριθμό ξένων ηγετών και αξιωματούχων στις ΗΠΑ.

Διπλωματικές και επιχειρηματικές πιέσεις

Από εκεί και πέρα σε δεύτερο στάδιο, τις επόμενες ημέρες, η αρμόδια υπηρεσία του CDC (US Centers for Disease Control) θα αναλάβει να διαμορφώσει τους ακριβείς κανόνες που θα διέπουν το καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων και το ποια εμβόλια θα είναι αποδεκτά. Απόφαση σημαντική δεδομένου πως στο εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας έχουν λάβει έγκριση και χρησιμοποιούνται μόνο τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson. Αυτό αφήνει πιθανώς… εκτός τα κινεζικά εμβόλια, το ρωσικό εμβόλιο και ίσως το AstraZeneca, αν και για το τελευταίο σίγουρα θα υπάρξει τεράστια πίεση από το Λονδίνο.

Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση θα σκληρύνει τους κανόνες ταξιδιών για τους μη εμβολιασμένους Αμερικανούς πολίτες, οι οποίοι θα υποβάλλονται σε Covid τεστ μόλις μία ημέρα πριν την αναχώρηση τους, αλλά και μετά την επιστροφή τους.

Το… πάρτι στις μετοχές των αεροπορικών

Μετά την επιβεβαίωση της είδησης, οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών έστησαν… πάρτι. «Πρόκειται για ένα πρόωρο χριστουγεννιάτικο δώρο» σχολίασε ο Πολ Τσαρλς, σύμβουλος ταξιδιωτικών επιχιερήσεων, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως τα καλύτερα νέα που έχει ακούσει ο κλάδος από την έναρξη της πανδημίας.

Ενδεικτικά, η μετοχή της IAG, μητρικής της British Airways, εκτοξεύτηκε κατά πάνω από 10%, η μετοχή της Air France κατά 6,7%, της Lufthansa κατά 5,3%, ενώ σημαντική άνοδο κατέγραψαν και οι αμερικανικές American Airlines, Delta και United κόντρα στο άσχημο κλίμα που επικρατεί σήμερα στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή