Η κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Evergrande προσπαθεί τώρα να αποπληρώσει επενδυτές παραχωρώντας τους ακίνητα αντί για μετρητά σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τη μεγάλη κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζει, η οποία απειλεί ακόμη και την ύπαρξη της εταιρείας.

Η Evergrande έχει υποχρεώσεις πάνω από 300 δισ. δολάρια, ποσό που ξεπερνά αρκετά ακόμη και το ΑΕΠ της Ελλάδας. Μέχρι την Πέμπτη, μάλιστα, καλείται να αποπληρώσει λήξεις ομολόγων ύψους 83,5 δισ. δολαρίων, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει ουσιαστικά η ώρα της κρίσης για την εταιρεία.

Μια κατάρρευση της Evergrande θα ήταν η μεγαλύτερη δοκιμασία εδώ και πολλά χρόνια για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας, αφού πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων της Κίνας με βάση τις πωλήσεις.

Η προθεσμία αυτής της εβδομάδας για τις αποπληρωμές ομολόγων αποτελεί πολύ σημαντική καμπή καθώς θα φανεί εάν ο όμιλος ανάπτυξης ακινήτων θα συνεχίσει να καλύπτει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους ομολογιούχους, περιλαμβανομένων ιδιωτών, αλλά και θεσμικών όπως είναι οι τράπεζες.

Ήδη οι ανησυχίες για το μέλλον της εταιρείας που μένει από ρευστό είναι τόσο μεγάλες, που ένα από τα ομόλογά της διαπραγματεύεται στη δευτερογενή αγορά σε τιμή χαμηλότερη κατά 30% από την ονομαστική του αξία, όπως δείχνουν στοιχεία του Bloomberg.

Οι τριγμοί στην εταιρεία κολοσσό έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και για την πορεία άλλων εταιρειών ακινήτων της χώρας, με αποτέλεσμα η κεντρική τράπεζα της χώρας, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) να αναγκαστεί να ρίξει έκτακτη χρηματοδότηση στην αγορά βραχυπρόθεσμης διάρκειας ύψους 14 δισ. δολαρίων.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα της χώρας διέθεσε πακέτο των κεφαλαίων αυτών σε τοπικό νόμισμα που ανέρχεται σε 90 δισ. γουάν μέσω συμφωνιών επαναγοράς 7 ημερών και 14 ημερών, το οποίο ήταν και το μεγαλύτερο από τον Φεβρουάριο.

Η προσπάθεια της Evergrande να αποπληρώσει επενδυτές με ακίνητα δείχνει την κατάσταση η οποία επικρατεί. Η εταιρεία ανακοίνωσε το Σάββατο στο WeChat ότι οι επενδυτές εκείνοι που ενδιαφέρονται να εξαργυρώσουν σε ακίνητα προγράμματα διαχείρισης πλούτου στα οποία έχουν τοποθετήσει χρήματα, θα πρέπει να έλθουν σε επικοινωνία με τους συμβούλους επενδύσεων που έχουν ή να επισκεφτούν τα γραφεία της Evergrande στην περιοχή τους.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Caixin που ειδικεύεται σε χρηματοπιστωτικά θέματα ανέφερε ότι λήγουν τέτοια επενδυτικά προγράμματα της Evergrande αξίας περίπου 40 δισ. γουάν ή 6 δισ. δολ. τα οποία συνήθως βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών. Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε στο Reuters ότι οι λεπτομέρειες και εξειδικευμένοι τρόποι πληρωμής επενδυτών μπορούν να μεταβάλλονται ανάλογα με τις συνθήκες.

Πληροφορίες του Reuters ανέφεραν ότι οι επενδυτές θα μπορούσαν να διαλέξουν να αποπληρωθούν σε διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα ή πάρκινγκ που θα τους μεταβιβάσει η εταιρεία με έκπτωση από τις τρέχουσες τιμές.

Τα προβλήματα της Evergrande ξεκίνησαν όταν μετά από πολλά χρόνια ξέφρενου δανεισμού και ανάπτυξης στην κατασκευή ακινήτων, το Πεκίνο αποφάσισε να επιβάλλει αυστηρούς όρους στα κόστη δανεισμού των εταιρειών αυτών.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν πλέον και αυστηρούς περιορισμούς στα χρέη που θα μπορεί να έχει μια εταιρεία ανάλογα με τις ταμειακές ροές της, τα στοιχεία ενεργητικού και την κεφαλαιακή επάρκεια. Αυτό ξεκίνησε το ντόμινο με τις μετοχές της εταιρείας οι οποίες υποχωρούν φέτος κατά 80% και στη συνέχεις δημιουργήθηκαν και γενικότερες ανησυχίες.

Το προφίλ της Evergrande:

-Έχει 200.000 εργαζόμενους αλλά έμμεσα συνεισφέρει στη δημιουργία 3,8 εκατ. θέσεων εργασίας κάθε χρόνο στην Κίνα, σύμφωνα με τον ιστότοπό της

-Κατέχει πάνω από 1.300 μεγάλα έργα ακινήτων σε 280 πόλεις στην Κίνα

-Το τμήμα της για τη διαχείριση ακινήτων εμπλέκεται σε 2.800 πρότζεκτ σε 310 πόλεις στη χώρα

-Έχει επτά θυγατρικές που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κάδους, από τα ηλεκτρικά οχήματα έως την υγειονομική περίθαλψη, τα καταναλωτικά είδη, την παραγωγή εκπομπών στην τηλεόραση και τα θεματικά πάρκα.

-Οι μετοχές της συμμετέχουν στη διαμόρφωση χρηματιστηριακών δεικτών σε όλη την Ασία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή