Οι διαβουλεύσεις της πρώτης ομάδας Ευρωπαίων πολιτών έλαβαν μέρος στις 17-19 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο, με την οικονομία, την εκπαίδευση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο επίκεντρο.

Ειδικότερα, 200 πολίτες συγκεντρώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο για μια ιστορική άσκηση συμμετοχικής δημοκρατίας που θα τους επιτρέψει να υποβάλουν συστάσεις σχετικά με πολιτικές της ΕΕ στα πλαίσια της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης.

Τα μέλη της ομάδας, που επιλέχθηκαν τυχαία ώστε να είναι αντιπροσωπευτικοί της πολυμορφίας της ΕΕ, εξέτασαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας, της απασχόλησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της νεολαίας, της άθλησης και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο ευρωβουλευτής Γκι Φερχόφστατ, συμπρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της Διάσκεψης, υπογράμμισε την ιστορική φύση της εκδήλωσης: “Είναι η πρώτη φορά που οι ευρωπαϊκές πολιτικές θα αναπτυχθούν όχι για τους πολίτες αλλά από τους πολίτες. Ποτέ άλλοτε δεν έχει διενεργηθεί μια τέτοια δημοκρατική άσκηση σε διακρατικό, πανευρωπαϊκό επίπεδο”.

Οι διαβουλεύσεις έγιναν με τη μορφή μικρών ομάδων εργασίας αλλά και συλλογικών συζητήσεων στο ημικύκλιο του Κοινοβουλίου. Παρόντες ήταν επίσης εμπειρογνώμονες οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με βασικές εξελίξεις και προκλήσεις.

Κατά την πρώτη συνεδρία, η ομάδα καθόρισε πέντε θέματα που θα εξεταστούν εις βάθος κατά τις επόμενες συνεδρίες:

  • Απασχόληση
  • Οικονομία
  • Κοινωνική δικαιοσύνη
  • Εκπαίδευση
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός

Κάθε θέμα χωρίστηκε σε επιμέρους θεματικές ενότητες. Κατά τη διάρκεια των επόμενων συνεδρίων, τα μέλη της ομάδας θα χωριστούν σε εννέα ομάδες (μια για κάθε θεματική ενότητα), ενώ θα πραγματοποιηθούν και πιο ευρείες συζητήσεις με όλα τα μέλη της ομάδας.

Η ομάδα επέλεξε επίσης 20 εκπροσώπους για την Ολομέλεια της Διάσκεψης, όπου θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματα της ομάδας και θα συζητήσουν με τους εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των εθνικών κοινοβουλίων.

Τα μέλη της ομάδας επικρότησαν την ευκαιρία συμμετοχής σε συζητήσεις για το μέλλον της ΕΕ. Η Κλαούντια, μια έφηβος από την Ιταλία είπε: ” Έχει πολύ ενδιαφέρον. Δεν γνωρίζω πολλά για την πολιτική και την οικονομία, είμαι όμως πολύ χαρούμενη που είμαι εδώ, που γνωρίζω ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς και συζητάμε για τόσο πολλά και διαφορετικά ζητήματα”.

Ο Εντουάρντο από την Ισπανία είπε: “Ήταν μια απίστευτη εμπειρία. Δεν ήξερα τι να περιμένω, δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ κάτι τέτοιο. Μακάρι να το είχα κάνει πριν από 20 χρόνια”.

Η δεύτερη συνεδρία θα πραγματοποιηθεί στο διαδίκτυο στις 5-7 Νοεμβρίου, ενώ η τρίτη θα λάβει μέρος στο Δουβλίνο στις 3-5 Δεκεμβρίου.

Οι άλλες ομάδες Ευρωπαίων πολιτών θα ξεκινήσουν τι εργασίες τους τα επόμενα σαββατοκύριακα. Η δεύτερη ομάδα, η οποία επικεντρώνεται στην ευρωπαϊκή δημοκρατία, τις αξίες και τα δικαιώματα της ΕΕ, το κράτος δικαίου και την ασφάλεια θα συγκεντρωθεί στις 24-26 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή