Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, της Fed, με επικεφαλής τον πρόεδρο Τζερόμ Πάουελ, θα συνεδριάσει για δύο ημέρες από σήμερα Τρίτη.

Και ως είθισται, ο Πάουελ θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνεδρίασης, ανακοινώνοντας τις αποφάσεις που ελήφθησαν και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Η συναινετική πρόβλεψη μεταξύ οικονομολόγων είναι ότι ο Πάουελ θα αφήσει να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να αρχίσει να μειώνει τις αγορές ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ομόλογα του Δημοσίου και ενυπόθηκους τίτλους.

Η πλειοψηφία (τα δύο τρίτα) των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν από το Bloomberg, αναμένουν ότι η Fed θα προβεί σε επίσημη ανακοίνωση αγοράς περιουσιακών στοιχείων κατά την επόμενη συνεδρίασή της τον Νοέμβριο και περισσότεροι από τους μισούς προβλέπουν ότι το tapering θα αρχίσει από τον Δεκέμβριο.

Η Fed διατηρεί τα επιτόκια κοντά στο μηδέν από την αρχή της πανδημίας και αγοράζει ομόλογα 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων και χρεόγραφα στεγαστικών δανείων 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε μήνα. Ο Πάουελ έχει δεσμευτεί ότι δεν θα αυξήσει τα επιτόκια έως ότου ο πληθωρισμός ξεπεράσει το 2% και η χώρα φτάσει στη μέγιστη απασχόληση.

Ενώ ο πληθωρισμός τρέχει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας κενές σε σχέση με εκείνες που ήταν πριν από την πανδημία.

Το μεγάλο πρόβλημα πέρα από το  tapering

Ωστόσο, το θέμα του tapering δεν είναι το μόνο που απασχολεί, τις αγορές παρά το γεγονός ότι κυριαρχεί στις αναλύσεις.

Οι ανησυχίες για τα επίπεδα χρέους της αμερικανικής οικονομίας αυξάνουν, και δεν αποκλείεται να παίξουν καταλυτικό ρόλο στις αποφάσεις της Fed.

Την περασμένη εβδομάδα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υπολόγισαν πως το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας «κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου».

Μάλιστα, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, απηύθυνε έντονη προτροπή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ να αυξήσει το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να ενσκήψει «ιστορική οικονομική κρίση».

Σε άρθρο της το οποίο δημοσιεύθηκε στις σελίδες γνώμης της εφημερίδας The Wall Street Journal, η κυρία Γέλεν υπενθυμίζει ότι «οι ΗΠΑ ουδέποτε κήρυξαν στάση πληρωμών».

Εάν το έπρατταν τώρα, «πιθανόν θα προκαλούσαν ιστορική οικονομική κρίση (…). Η στάση πληρωμών θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη των επιτοκίων, μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών και άλλα οικονομικά προβλήματα», τόνισε η υπουργός του Τζο Μπάιντεν.

Συνάντηση FOMC: Τι να παρακολουθήσετε εκτός από το taper talk;

Εκτός από τους όποιους προβληματισμούς για το χρέος, και φυσικά τη συζήτηση για το tapering, η Fed κατά την τρέχουσα συνεδρίαση, θα εκδώσει τις τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις της, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων του 2024 για πρώτη φορά.

Η κεντρική τράπεζα θα παράσχει επίσης ενημέρωση για το πώς βλέπει την εξέλιξη της οικονομικής ανάπτυξης, της ανεργίας και του πληθωρισμού τα επόμενα χρόνια.

Παρά το ιστορικά φτωχό ιστορικό της Fed όσον αφορά τις οικονομικές προβλέψεις, οποιεσδήποτε τροποποιήσεις σε αυτές τις προβλέψεις αναμφίβολα θα εξεταστούν προσεκτικά για υποδείξεις σχετικά με τον τρόπο που θα φυσήξουν οι «άνεμοι» της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ντελίβερι: Όταν η Uber Eats βρέθηκε απέναντι στον… εαυτό της
Διεθνή |

Αλγόριθμοι και ντελίβερι - Η περίπτωση της Uber και μιας... διαφορετικής εφαρμογής

Τον Φεβρουάριο του 2021, σε μια απόφαση-ορόσημο, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι οι οδηγοί της Uber θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι με δικαιώματα