Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, της Fed, με επικεφαλής τον πρόεδρο Τζερόμ Πάουελ, θα συνεδριάσει για δύο ημέρες από σήμερα Τρίτη.

Και ως είθισται, ο Πάουελ θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνεδρίασης, ανακοινώνοντας τις αποφάσεις που ελήφθησαν και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Η συναινετική πρόβλεψη μεταξύ οικονομολόγων είναι ότι ο Πάουελ θα αφήσει να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να αρχίσει να μειώνει τις αγορές ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ομόλογα του Δημοσίου και ενυπόθηκους τίτλους.

Η πλειοψηφία (τα δύο τρίτα) των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν από το Bloomberg, αναμένουν ότι η Fed θα προβεί σε επίσημη ανακοίνωση αγοράς περιουσιακών στοιχείων κατά την επόμενη συνεδρίασή της τον Νοέμβριο και περισσότεροι από τους μισούς προβλέπουν ότι το tapering θα αρχίσει από τον Δεκέμβριο.

Η Fed διατηρεί τα επιτόκια κοντά στο μηδέν από την αρχή της πανδημίας και αγοράζει ομόλογα 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων και χρεόγραφα στεγαστικών δανείων 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε μήνα. Ο Πάουελ έχει δεσμευτεί ότι δεν θα αυξήσει τα επιτόκια έως ότου ο πληθωρισμός ξεπεράσει το 2% και η χώρα φτάσει στη μέγιστη απασχόληση.

Ενώ ο πληθωρισμός τρέχει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας κενές σε σχέση με εκείνες που ήταν πριν από την πανδημία.

Το μεγάλο πρόβλημα πέρα από το  tapering

Ωστόσο, το θέμα του tapering δεν είναι το μόνο που απασχολεί, τις αγορές παρά το γεγονός ότι κυριαρχεί στις αναλύσεις.

Οι ανησυχίες για τα επίπεδα χρέους της αμερικανικής οικονομίας αυξάνουν, και δεν αποκλείεται να παίξουν καταλυτικό ρόλο στις αποφάσεις της Fed.

Την περασμένη εβδομάδα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υπολόγισαν πως το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας «κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου».

Μάλιστα, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, απηύθυνε έντονη προτροπή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ να αυξήσει το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να ενσκήψει «ιστορική οικονομική κρίση».

Σε άρθρο της το οποίο δημοσιεύθηκε στις σελίδες γνώμης της εφημερίδας The Wall Street Journal, η κυρία Γέλεν υπενθυμίζει ότι «οι ΗΠΑ ουδέποτε κήρυξαν στάση πληρωμών».

Εάν το έπρατταν τώρα, «πιθανόν θα προκαλούσαν ιστορική οικονομική κρίση (…). Η στάση πληρωμών θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη των επιτοκίων, μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών και άλλα οικονομικά προβλήματα», τόνισε η υπουργός του Τζο Μπάιντεν.

Συνάντηση FOMC: Τι να παρακολουθήσετε εκτός από το taper talk;

Εκτός από τους όποιους προβληματισμούς για το χρέος, και φυσικά τη συζήτηση για το tapering, η Fed κατά την τρέχουσα συνεδρίαση, θα εκδώσει τις τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις της, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων του 2024 για πρώτη φορά.

Η κεντρική τράπεζα θα παράσχει επίσης ενημέρωση για το πώς βλέπει την εξέλιξη της οικονομικής ανάπτυξης, της ανεργίας και του πληθωρισμού τα επόμενα χρόνια.

Παρά το ιστορικά φτωχό ιστορικό της Fed όσον αφορά τις οικονομικές προβλέψεις, οποιεσδήποτε τροποποιήσεις σε αυτές τις προβλέψεις αναμφίβολα θα εξεταστούν προσεκτικά για υποδείξεις σχετικά με τον τρόπο που θα φυσήξουν οι «άνεμοι» της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αλλαγή πλεύσης για τη Foxconn – Τρία πρωτότυπα ηλεκτροκίνητα οχήματα
Διεθνή |

Αλλαγή πλεύσης για τη Foxconn: Τρία πρωτότυπα ηλεκτροκίνητα οχήματα

Η Foxconn παρουσίασε τρία ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα σε μία κίνηση που ενδεχομένως σηματοδοτεί την διαφοροποίηση της εταιρείας από την κύρια ενασχόλησή της, τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα.

Ηλεκτρικά οχήματα – Επενδύσεις πολλών δισ. δολ. για νέα εργοστάσια – Τα πλάνα μεγάλων εταιρειών
Green |

Ηλεκτρικά οχήματα: Επενδύσεις πολλών δισ. δολ. για νέα εργοστάσια - Τα πλάνα μεγάλων εταιρειών

Από την Toyota κα την Ford έως τη Stellantis και την General Motors, εξαγγέλλονται νέα εργοστάσια και επενδυτικά πλάνα πολλών δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ και αλλού για παραγωγή μπαταριών και ηλεκτρικών κινητήρων

Φυσικό αέριο – Η «ψυχρολουσία» της Gazprom ανέβασε 18% τις τιμές στην Ευρώπη
Διεθνή |

Φυσικό αέριο: Η «ψυχρολουσία» της Gazprom έφερε αύξηση τιμών κατά 18% στην Ευρώπη

Οι τιμές του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη αυξήθηκαν σχεδόν 18% τη Δευτέρα, αφού η ρωσική Gazprom περιόρισε δραματικά τις ελπίδες για πρόσθετες προμήθειες τον επόμενο μήνα