
Σε ανοδική τροχιά θα εξακολουθήσει να κινείται ο πληθωρισμός τα επόμενα δύο χρόνια σύμφωνα με την αναθεωρημένη πρόβλεψη του ΟΟΣΑ, με βάση την οποία οι ανατιμήσεις είναι σημαντικά υψηλότερες το 2021 και το 2022 από ό, τι προβλεπόταν για τις περισσότερες χώρες της G20.
Η διαχείριση του πληθωρισμού θα είναι «μια πολύ δύσκολη άσκηση ισορροπίας» για τους κυβερνώντες, επεσήμανε η Λόρενς Μπουν, επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι ο μέσος πληθωρισμός στις οικονομίες της G20 θα αγγίξει το 4,5% το τέταρτο τρίμηνο του έτους, με 1,5 ποσοστιαία μονάδα από το συνολικό ποσοστό να αποδίδεται στα υψηλότερα μεταφορικά κόστη και στην αύξηση των τιμών βασικών εμπορευμάτων.
Για τις περισσότερες χώρες ο οργανισμός αναθεώρησε τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό του 2021 και 2022 σε σχέση με τις αντίστοιχες του Ιουνίου, κατά πλέον της 0,3 ποσοστιαίας μονάδας.
Για την Ευρωζώνη, προβλέπεται πληθωρισμός 2,1% φέτος (σε μέσα επίπεδα έτους) και 1,9% το 2022.
Για τις ΗΠΑ η νεότερη εκτίμηση ανεβάζει τον πληθωρισμό του 2021 από 2,9% σε 3,6%.
Για το Ηνωμένο Βασίλειο, ανεβάζει την εκτίμηση σε 2,3% έναντι 1,3% που προέβλεπε τον Ιούνιο.
Αντίστοιχα, αναδιαμορφώθηκαν προς τα πάνω και οι εκτιμήσεις για το 2022.
Για τη Γαλλία και τη Γερμανία, η εκτίμηση διαμορφώνεται πλέον από 0,8% και 1,6%, αντίστοιχα, σε 1,4% και 2,6%.
Προσωρινή η αύξηση του πληθωρισμού
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ, άμεση προτεραιότητα είναι να ενημερωθούν οι καταναλωτές ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχει προσωρινό χαρακτήρα και ότι πρόκειται κυρίως για προσαρμογή των τιμών σε επίπεδα που αναμένονται πάντα μετά από προσωρινές πτώσεις κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας.
Η επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα προβλήματα συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα, θα ξεπερνιούνται όσο αυξάνονται τα ποσοστά εμβολιασμού. Τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης την περίοδο της πανδημίας καθιστούν απίθανο να τεθεί εκτός ελέγχου η ζήτηση.
Αν και ο προβληματισμός πριν το ξέσπασμα της πανδημίας ήταν ο χαμηλός πληθωρισμός, τώρα μετατίθεται στο εάν οι τιμές θα παγιωθούν σε υψηλότερα επίπεδα από ό, τι πριν από την πανδημία. «Και αυτό είναι καλό», ωστόσο δεν θα παραμείνουν τόσο υψηλές όσο προβλεπόταν αρχικά για τους επόμενους μήνες, επεσήμανε ο ίδιος.
Η Μπουν σχολίασε, επίσης, ότι η συνεπής ενημέρωση γύρω από τον προσωρινό χαρακτήρα του πληθωρισμού θα μπορούσε να αποτρέψει επιχειρήσεις και καταναλωτές από το πιστέψουν ότι είναι δίκαιη η αύξηση των τιμών και άρα αιτήματα για αυξήσεις στους μισθούς, κάτι το οποίο θα μπορούσε να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση και διάρκεια στον πληθωρισμό.
Επεσήμανε, ακόμη, τον ρόλο των κυβερνήσεων ώστε να μπει τέλος στο αφήγημα που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας ότι είναι δυνατό να χρηματοδοτείται οτιδήποτε, απλά με δανεισμό.
Αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη
Ωστόσο, κάνοντας σε μεγάλο βαθμό αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη για τις προηγμένες οικονομίες, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα φτάσει τα επίπεδα που προβλέπονταν πριν από την πανδημία μέχρι το τέλος του 2022.
Για το 2022 προβλέπεται ανάπτυξη 4,5% της παγκόσμιας οικονομίας. Ο πληθωρισμός στις χώρες της G20 αναμένεται να μειωθεί από 4,5% στο τέλος του 2021 σε περίπου 3,5% στο τέλος του 2022.
«Η ισχυρή ανάκαμψη στην Ευρώπη, η πιθανότητα πρόσθετης δημοσιονομικής στήριξης στις ΗΠΑ το επόμενο έτος και οι χαμηλότερες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών θα ενισχύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης στις αναπτυγμένες οικονομίες».
Κλιματική αλλαγή
Χαιρετίζοντας τις προσπάθειες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη να αυξήσουν τις δαπάνες στο μέτωπο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και του ψηφιακού μετασχηματισμού, τόνισε: «Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να επικοινωνούν πώς θα το κάνουν αυτό. Δεν είναι δωρεάν χρήματα για πάντα».


Latest News

Μεγάλη, έως και επικίνδυνη, η έκθεση των ξένων στις αγορές των ΗΠΑ
H προειδοποίηση που απευθύνει η Deutsche Bank σε όσους έχουν επενδύσει στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία

Το σχέδιο του Κρετίνσκι πίσω από εξαγορά της Daily Mail - Πώς σκοπεύει να την μεταμορφώσει
Η Royal Mail αναμένεται -εκτός απροόπτου- να περάσει στα χέρια του Τσέχου μεγιστάνα, Ντάνιελ Κρετίνσκι, στα τέλη Απριλίου

Με καθυστέρηση οι προπαραγγελίες του Nintendo Switch 2 λόγω δασμών
Η προπαραγγελίες για το Nintendo Switch 2 θα ξεκινήσουν στις 24 Απριλίου - Οι προπαραγγελίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου

Επένδυση 256 εκατ. ευρώ από την τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία Tofas
Η Αρχή Ανταγωνισμού στην Τουρκία ενέκρινε την πώληση της επιχείρησης τοπικής διανομής από την Stellantis στην Tofas

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών - Υστερα ήρθε... η Κίνα
Μέχρι τη δεκαετία του 1980 οι ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος παραγωγός για σπάνιες γαίες

Δύσκολο στοίχημα το Made in USA- Πώς θα γυρίσει η παραγωγή στις ΗΠΑ
Η αισιοδοξία των CEO's για την ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας αλλά και οι επιφυλάξεις τους

Η διπλή «απειλή» Τραμπ για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες [γραφήματα]
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες από την Stellantis έως την BMW - Σε συνομιλίες ΕΕ και Κίνα για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Η βιομηχανία διατηρεί την ανοδική της τάση στην οικονομία της Κίνας
Η Κίνα είναι σίγουρη και ικανή να σταθεροποιήσει την εκτεταμένη βιομηχανική της οικονομία, δηλώνουν αξιωματούχοι της χώρας

Βιετνάμ: Ο «μοναδικός δεσμός» με τις ΗΠΑ – Οι ασκήσεις ισορροπίας
Το Βιετνάμ είναι από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ τους δασμούς - Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ

Ιαπωνία: Εξετάζει παραχωρήσεις σε σόγια και ρύζι στις συνομιλίες για τους δασμούς των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ανέβαλαν για 90 μέρες τους «αμοιβαίους δασμούς» 24% στα Ιαπωνικά προϊόντα, ενώ σε ισχύ είναι ο καθολικός δασμός 10% και 25% για τα αυτοκίνητα