Σε ανοδική τροχιά θα εξακολουθήσει να κινείται ο πληθωρισμός τα επόμενα δύο χρόνια σύμφωνα με την αναθεωρημένη πρόβλεψη του ΟΟΣΑ, με βάση την οποία οι ανατιμήσεις είναι σημαντικά υψηλότερες το 2021 και το 2022 από ό, τι προβλεπόταν για τις περισσότερες χώρες της G20.
Η διαχείριση του πληθωρισμού θα είναι «μια πολύ δύσκολη άσκηση ισορροπίας» για τους κυβερνώντες, επεσήμανε η Λόρενς Μπουν, επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι ο μέσος πληθωρισμός στις οικονομίες της G20 θα αγγίξει το 4,5% το τέταρτο τρίμηνο του έτους, με 1,5 ποσοστιαία μονάδα από το συνολικό ποσοστό να αποδίδεται στα υψηλότερα μεταφορικά κόστη και στην αύξηση των τιμών βασικών εμπορευμάτων.
Για τις περισσότερες χώρες ο οργανισμός αναθεώρησε τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό του 2021 και 2022 σε σχέση με τις αντίστοιχες του Ιουνίου, κατά πλέον της 0,3 ποσοστιαίας μονάδας.
Για την Ευρωζώνη, προβλέπεται πληθωρισμός 2,1% φέτος (σε μέσα επίπεδα έτους) και 1,9% το 2022.
Για τις ΗΠΑ η νεότερη εκτίμηση ανεβάζει τον πληθωρισμό του 2021 από 2,9% σε 3,6%.
Για το Ηνωμένο Βασίλειο, ανεβάζει την εκτίμηση σε 2,3% έναντι 1,3% που προέβλεπε τον Ιούνιο.
Αντίστοιχα, αναδιαμορφώθηκαν προς τα πάνω και οι εκτιμήσεις για το 2022.
Για τη Γαλλία και τη Γερμανία, η εκτίμηση διαμορφώνεται πλέον από 0,8% και 1,6%, αντίστοιχα, σε 1,4% και 2,6%.
Προσωρινή η αύξηση του πληθωρισμού
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ, άμεση προτεραιότητα είναι να ενημερωθούν οι καταναλωτές ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχει προσωρινό χαρακτήρα και ότι πρόκειται κυρίως για προσαρμογή των τιμών σε επίπεδα που αναμένονται πάντα μετά από προσωρινές πτώσεις κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας.
Η επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα προβλήματα συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα, θα ξεπερνιούνται όσο αυξάνονται τα ποσοστά εμβολιασμού. Τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης την περίοδο της πανδημίας καθιστούν απίθανο να τεθεί εκτός ελέγχου η ζήτηση.
Αν και ο προβληματισμός πριν το ξέσπασμα της πανδημίας ήταν ο χαμηλός πληθωρισμός, τώρα μετατίθεται στο εάν οι τιμές θα παγιωθούν σε υψηλότερα επίπεδα από ό, τι πριν από την πανδημία. «Και αυτό είναι καλό», ωστόσο δεν θα παραμείνουν τόσο υψηλές όσο προβλεπόταν αρχικά για τους επόμενους μήνες, επεσήμανε ο ίδιος.
Η Μπουν σχολίασε, επίσης, ότι η συνεπής ενημέρωση γύρω από τον προσωρινό χαρακτήρα του πληθωρισμού θα μπορούσε να αποτρέψει επιχειρήσεις και καταναλωτές από το πιστέψουν ότι είναι δίκαιη η αύξηση των τιμών και άρα αιτήματα για αυξήσεις στους μισθούς, κάτι το οποίο θα μπορούσε να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση και διάρκεια στον πληθωρισμό.
Επεσήμανε, ακόμη, τον ρόλο των κυβερνήσεων ώστε να μπει τέλος στο αφήγημα που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας ότι είναι δυνατό να χρηματοδοτείται οτιδήποτε, απλά με δανεισμό.
Αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη
Ωστόσο, κάνοντας σε μεγάλο βαθμό αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη για τις προηγμένες οικονομίες, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα φτάσει τα επίπεδα που προβλέπονταν πριν από την πανδημία μέχρι το τέλος του 2022.
Για το 2022 προβλέπεται ανάπτυξη 4,5% της παγκόσμιας οικονομίας. Ο πληθωρισμός στις χώρες της G20 αναμένεται να μειωθεί από 4,5% στο τέλος του 2021 σε περίπου 3,5% στο τέλος του 2022.
«Η ισχυρή ανάκαμψη στην Ευρώπη, η πιθανότητα πρόσθετης δημοσιονομικής στήριξης στις ΗΠΑ το επόμενο έτος και οι χαμηλότερες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών θα ενισχύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης στις αναπτυγμένες οικονομίες».
Κλιματική αλλαγή
Χαιρετίζοντας τις προσπάθειες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη να αυξήσουν τις δαπάνες στο μέτωπο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και του ψηφιακού μετασχηματισμού, τόνισε: «Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να επικοινωνούν πώς θα το κάνουν αυτό. Δεν είναι δωρεάν χρήματα για πάντα».
Latest News
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους
Ιράν: Νέα πτώση για το ριαλ έναντι του δολαρίου
Συνεχίζεται η καταβαράθρωση του νομίσματος του Ιράν έναντι του δολαρίου. Το ριάλ έπεσε στα 756.000 ανά δολάριο