Στο 68,26% διαμορφώνεται το ποσοστό του Δημοσίου στην Attica Bank, μετά την ολοκλήρωση την περασμένη Τετάρτη, της περιόδου εξαγοράς των warrants που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του αναβαλλόμενου φόρου.

Οι νέοι τίτλοι που θα προκύψουν θα δοθούν χωρίς αντάλλαγμα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο θα καταστεί βασικός μέτοχος στη μη συστημική τράπεζα, πληρώνοντας περίπου 150 εκατ. ευρώ, τα οποία θα βελτιώσουν την ποιότητα των κεφαλαίων της.

Αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση αναζητά επενδυτικά σχήματα για τη διάθεση νέων μετοχών, πέραν αυτών που θα προκύψουν από τα warrants, με στόχο την άντληση επιπλέον έως 240 εκατ. ευρώ τις επόμενες εβδομάδες.

Πρόκειται για κεφάλαια που είναι απαραίτητα για την εξυγίανση της τράπεζας και την επιστροφή της σε βιώσιμη τροχιά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν συζητήσεις με ενδιαφερόμενους, ωστόσο προς το παρόν δεν προκύπτει κάποια συμφωνία για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της τράπεζας.

Το Plan Β

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με κάποιο τρίτο σχήμα, το ΤΧΣ θα καλύψει την αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια έχοντας τον απόλυτο έλεγχο της AtticaBank, θα επιχειρήσει την επανιδιωτικοποίησή της.

Σε αυτήν την περίπτωση, εκτιμούν πως θα καταστεί δυνατή η πλήρης εξυγίανσή της από τα κόκκινα δάνεια και η προσαρμογή των μεγεθών της με στόχο την επαναφορά σε βιώσιμη κερδοφορία.

Πρόκειται για τους κεντρικούς στόχους του προγράμματος μετασχηματισμού που εφαρμόζει η σημερινή διοίκηση της Attica Bank, υπό το διευθύνοντα σύμβουλός της Θεόδωρο Πανταλάκη.

Οι βασικές πτυχές του εφαρμοζόμενου επιχειρησιακού σχεδίου

– Τιτλοποίηση Ωμέγα
Με τις συναλλαγές που θα επιδιώξει η τράπεζα θα αποαναγνωρίσει συνολικά 3 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων, εκμηδενίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις επισφάλειες.
Οι τιτλοποιήσεις αυτές θα ενταχθούν στο σχήμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση του σταθμισμένου στον κίνδυνο ενεργητικού και στη συνεπακόλουθη έμμεση αύξηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.
– Κεφαλαιακή ένεση
Ο κ. Πανταλάκης στο πλάνο του προβλέπει την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας κατά 300 εκατ. ευρώ συνολικά στην τριετία.
– Εξορθολογισμός κόστους
Παράλληλα με την προσπάθεια ενίσχυσης των εσόδων θα επιχειρηθεί η περαιτέρω μείωση του κόστους λειτουργίας με αναδιάρθρωση του δικτύου και με δράσεις εθελουσίας εξόδου.
 Πώληση του 20% της εταιρείας διαχείρισης επισφαλών απαιτήσεων «Θεά Άρτεμις».
Πρόκειται για μία διαδικασία που θα τρέξει παράλληλα με τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων.

Η μετατροπή των warrants

Σύμφωνα με ανακοίνωση της AtticaBank το βράδυ της Τρίτης, ολοκληρώθηκε στις 15/9 η περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας υφιστάμενοι μέτοχοι ή τρίτοι επενδυτές μπορούσαν να εξαγοράσουν τους 992.512.679 δωρεάν παραστατικούς τίτλους δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (warrants) που έχουν εκδοθεί.

Μετά το πέρας της σχετικής διαδικασίας, οι υφιστάμενοι μέτοχοι που άσκησαν αυτό το δικαίωμα απέκτησαν μόλις 475.067 τίτλους βάσει των δικαιωμάτων τους. Από την άλλη, τρίτοι επενδυτές απέκτησαν 19.600 τίτλους εκ των αδιάθετων τίτλων.

Συνολικά δηλαδή αποκτήθηκαν 527.647 τίτλοι από ιδιώτες, με αποτέλεσμα να περάσουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου 991.985.032 τίτλοι, που θα μετατραπούν στα μέσα Οκτωβρίου σε μετοχές.

Με αυτά τα δεδομένα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το ποσοστό του ΤΧΣ στην AtticaBank θα διαμορφωθεί σε 68,26%. Εκτός κι αν υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις άμεσα για την ιδιωτικοποίησή της.

Το reverse split

Με βάση τις αποφάσεις της τελευταίας έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της AtticaBank, θα γίνει αύξηση της ονομαστικής αξίας των κοινών μετοχών με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού των μετοχών δια της συνένωσης 60 μετοχών σε μία (reverse split).

Στο πλαίσιο αυτό, οι 992.512.679 τίτλοι με τιμή εξαγοράς τα 0,1530 ευρώ ανά τίτλο απομειώνονται σε 16.541.878 τίτλους και η τιμή εξαγοράς αναπροσαρμόζεται σε 9,18 ευρώ ανά αναπροσαρμοσμένο τίτλο.

Οι νέοι 16.541.878 τίτλοι θα πιστωθούν στις μερίδες του Δημοσίου και των υπόλοιπων δικαιούχων που τους εξαγόρασαν και θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στη ρυθμιζόμενη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η έναρξη διαπραγμάτευσης πραγματοποιείται στην τιμή εξαγοράς κάθε τίτλου, ήτοι στα 9,18 ευρώ, μετά το reverse split. Η διαπραγμάτευσή τους θα διαρκέσει 15 ημέρες και στη συνέχεια τα warrants θα μετατραπούν αυτόματα σε κοινές ονομαστικές μετοχές της με αναλογία ενός τίτλου ανά μία μετοχή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ελληνικά Γαλακτοκομεία: «Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την οικογένεια Σαράντη
Επιχειρήσεις |

«Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις του θεσσαλικού ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία με την Κάμπος Χίου – Έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από τη χιώτικη εταιρεία