Τρεις από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας θα δαπανήσουν περίπου 12 τρισεκατομμύρια δολάρια για να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα στις βιομηχανίες μεταφορών τους, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα ING.

Η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ασία-Ειρηνικό και περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών, ανέφερε η τράπεζα.

Τόσο η Ιαπωνία όσο και η Νότια Κορέα έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050 και η Κίνα έως το 2060. Οι καθαρές μηδενικές εκπομπές αναφέρονται στην απομάκρυνση περισσότερων αερίων θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα από ό, τι παράγονται.

Η εκτίμηση κόστους των 12,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι «ισοδύναμη με περισσότερο από το 90% του ΑΕΠ της Κίνας για το 2020», σύμφωνα με τον Robert Carnell, επικεφαλής έρευνας της ING στην Ασία-Ειρηνικό και συγγραφέα της έκθεσης.

Περιλαμβάνει την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται οι χώρες για την προμήθεια νέων στόλων ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρίες, ηλεκτροκίνητους σιδηροδρόμους, φορτηγά με υδρογόνο, αεροσκάφη με βιώσιμα καύσιμα και πλοία που καίνε αμμωνία.

Το ποσό των 12,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων δεν περιλαμβάνει δαπάνες υποδομής για την αντικατάσταση υφιστάμενων στόλων οχημάτων, την εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ή την αποθήκευση νέων καυσίμων στη βιομηχανία.

Με το 30% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας να προέρχεται από τα συστήματα μεταφορών των τριών χωρών, θα πρέπει να δράσουν γρήγορα και να υιοθετήσουν βιώσιμες λύσεις για να διασφαλίσουν ότι οι στόχοι τους είναι προσιτοί, δήλωσε η ING.

Εάν η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ξεκινήσουν τη διαδικασία ενεργειακής μετάβασης σήμερα και επεκτείνουν τις προσπάθειές τους τα επόμενα 30-40 χρόνια, το κόστος για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα στις μεταφορές θα είναι διαχειρίσιμο, ανέφερε η τράπεζα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green