Νέο ρεκόρ κατέγραψε ο αριθμός αριθμός των χωρών όπου χρήστες του διαδικτύου συνελήφθησαν ή υπέστησαν κακομεταχείριση λόγω των αναρτήσεών τους το διάστημα από τον Ιούνιο του 2020 ως τον Μάιο του 2021, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Freedom House.
Τα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά της περιόδου αυτής είναι η διακοπή του διαδικτύου στη Μιανμάρ και στη Λευκορωσία, ωστόσο τα δικαιώματα των χρηστών του διαδικτύου περιορίστηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο για ενδέκατη συνεχή χρονιά, υπογράμμισε η ΜΚΟ.
Στην έκθεσή του το Freedom House αποτιμά την ελευθερία που χαίρουν οι χρήστες του διαδικτύου σε διάφορες χώρες, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς στην πρόσβαση στο ίντερνετ ή την παρουσία φιλοκυβερνητικών «τρολ» που προσπαθούν να χειραγωγήσουν τις διαδικτυακές συζητήσεις.
«Αυτήν τη χρονιά οι χρήστες του διαδικτύου σε 41 χώρες υπέστησαν σωματικές επιθέσεις σε αντίποινα για τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα», τονίζει η έκθεση, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τον πιο υψηλό αριθμό από τότε που διατηρεί στοιχεία.
Μεταξύ των παραδειγμάτων που αναφέρει το Freedom House είναι ένας φοιτητής στο Μπανγκλαντές που χρειάστηκε να νοσηλευθεί αφού ξυλοκοπήθηκε επειδή ήταν ύποπτος «για αντικυβερνητική δραστηριότητα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλο ένα περιστατικό που αναφέρεται είναι αυτό ενός Μεξικανού δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε επειδή ανήρτησε στο Facebook βίντεο στο οποίο κατηγορούσε μια συμμορία για φόνους.
Οι συντάκτες της έρευνας επισημαίνουν ότι στις 56 από τις 70 χώρες που εξετάστηκαν πολίτες συνελήφθησαν ή καταδικάστηκαν για τις δραστηριότητές τους στο διαδίκτυο, ποσοστό ρεκόρ 80%.
Η στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία την 1η Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ επικρίνεται έντονα επειδή διέκοψε την πρόσβαση στο διαδίκτυο, μπλόκαρε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανάγκασε τεχνολογικές εταιρείες να της παραδώσουν προσωπικά δεδομένα χρηστών.
Διακοπές στο διαδίκτυο υπήρξαν και πριν τις εκλογές στην Ουγκάντα τον Ιανουάριο και μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία τον Αύγουστο του 2020.
Συνολικά μέσα σε διάστημα ενός έτους 20 χώρες μπλόκαραν κατά διαστήματα την πρόσβαση στο διαδίκτυο για τους πολίτες.
Η Ισλανδία βρίσκεται πρώτη στον κατάλογο με τις χώρες με τη μεγαλύτερη ελευθερία στο διαδίκτυο, μπροστά από την Εσθονία και την Κόστα Ρίκα, καθώς έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που κατέστησε την πρόσβαση στο διαδίκτυο θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών της.
Αντίθετα η Κίνα θεωρείται η χώρα που σέβεται λιγότερο την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο και αυτή που καταστέλλει περισσότερο τους αντιφρονούντες χρήστες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι συντάκτες της έκθεσης κατηγορούν κυβερνήσεις ότι εκμεταλλεύονται τους κανονισμούς των τεχνολογικών επιχειρήσεων για να δικαιολογήσουν τη λήψη κατασταλτικών μέτρων.
Παράλληλα επικρίνουν χώρες όπως η Ινδία και η Τουρκία για τη νομοθεσία τους που αναγκάζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποσύρουν οποιοδήποτε περιεχόμενο θεωρείται προσβλητικό ή ενδέχεται να πλήττει τη δημόσια τάξη.
Εξάλλου σε πολλές χώρες καταρτίζονται νομοθεσίες κατά των μονοπωλίων με στόχο να περιοριστεί η επιρροή των τεχνολογικών γιγάντων όπως η Google, η Apple και η Facebook, μια προσπάθεια την οποία το Freedom House θεωρεί δικαιολογημένη.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
Την Πέμπτη ανακοινώνει ο Μακρόν το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου , ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν πρόκειται να παρουσιάσει απόψε τον νέο πρωθυπουργό
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Κρούγκμαν: Αποσύρεται μετά από 25 χρόνια ως αρθρογράφος των New York Times
Την είδηση μοιράστηκε η συντάκτρια της στήλης Opinion Kathleen Kingsbury
«Διαστημική» άνοδος για τη SpaceX - Στα 350 δισ. δολ. η αποτίμηση
Η εκρηκτική αποτίμηση, εδραιώνει την ιδιότητα της SpaceX ως την πιο πολύτιμη ιδιωτική νεοφυή επιχείρηση στον κόσμο
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Το πολύπλοκο τοπίο στη Συρία αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή
Εξαιρετικά πολύπλοκο είναι το τοπίο στη Συρία, στη μετά Άσαντ εποχή, με Ισραήλ, και Τουρκία, να παίρνουν θέση συνδιαμορφωτή των εξελίξεων.
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Η κυβέρνηση Μπάιντεν «αποχαιρετά» τη Ρωσία με νέα πακέτο κυρώσεων - Στόχος ξανά το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του Τραμπ – Ποια είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – «Πιστή σύμμαχος και φίλη», αναφέρει ο Τραμπ
Η Ελλάδα προσφέρει 100.000 ευρώ στο Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του ΟΗΕ
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδα να εργαστεί για την ανθρωπιστική προστασία των πλέον ευάλωτων ανθρώπων