Η πόλη του Βερολίνου συνεχίζει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες να ρίξει τις τιμές των ενοικίων κυρίως που έχουν φτάσει στα ύψη, αγοράζοντας σχεδόν 15.000 διαμερίσματα από τις δύο μεγάλες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων της Γερμανίας, την Deutsche Wohnen και την Vonovia, έναντι 2,46 δις ευρώ. Η κίνηση αυτή γίνεται καθώς οι πιέσεις του κόσμου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα συνεχώς αυξάνονται, ενόψει μάλιστα και των επερχόμενων εκλογών στη χώρα που έχει δώσει στο θέμα και αμιγώς πολιτική διάσταση.

Οι Deutsche Wohnen και Vonovia πωλούν τα διαμερίσματα στα πλαίσια της προσπάθειάς του να λάβουν έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές για να συγχωνευτούν. Στο πλαίσιο του ντιλ με το Βερολίνο οι δύο εταιρείες έχουν δεσμευτεί να περιορίσουν τις αυξήσεις των ενοικίων τουλάχιστον έως το 2026 και να κατασκευάσουν 13.000 νέα διαμερίσματα με στόχο να αντιμετωπιστεί η έλλειψη κατοικιών στην πόλη που έχει εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος διαβίωσης, σύμφωνα και με στοιχεία του Bloomberg.

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον τρεις κρατικές εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, οι Howoge, Degewo και η Berlinovo θα καλύψουν το απαιτούμενο ποσό με δάνεια. Η τοπική αυτοδιοίκηση επιμένει ότι η αγορά των διαμερισμάτων δεν θα πλήξει τον προϋπολογισμού της πόλης του Βερολίνου. Υψηλόβαθμα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης εξέφρασαν την εκτίμηση ότι περίπου 30.000 ένοικοι θα μπορούν τώρα να βασίζονται στο γεγονός ότι θα διαμερίσματα στα οποία ζουν θα βρίσκονται μόνιμα σε ζώνη πιο προσιτής στέγασης.

Με το να αγοράσει τόσα πολλά διαμερίσματα, η αριστερή συμμαχία της πόλης του Βερολίνου που απαρτίζεται από τρία κόμματα θέλει να δείξει ότι περισσότεροι Βερολινέζοι θα έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να μένουν μέσα στην πόλη χωρίς να πρέπει να ξοδεύουν μια περιουσία.

Σημειώνεται ότι στις 26 Σεπτεμβρίου μαζί με τις γενικές εκλογές οι Βερολινέζοι καλούνται να συμμετέχουν σε δημοψήφισμα για το εάν θα πρέπει να αφαιρεθεί μεγάλος τέτοιος αριθμός διαμερισμάτων από τις ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης. Το όλο θέμα έχει προκαλέσει πολλές κόντρες επειδή οι διοργανωτές που δημοψηφίσματος επιθυμούν άλλη πιο σκληρή συμφωνία με τις ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης και αντιτίθενται στη συμφωνία της πώλησης.

Η Deutsche Wohnen αναμένεται να πουλήσει 10.700 διαμερίσματα και τα άλλα 4.250 θα τα πουλήσει η Vonovia. Η τελευταία είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης κατοικιών στη Γερμανία η οποία θέλει να εξαγοράσει τη μικρότερη Deutsche Wohnen δημιουργώντας νέο όμιλο κολοσσό με 550.000 υπό διαχείριση διαμερίσματα αξίας άνω των 80 δις ευρώ.

Τον Μάιο και σε μια προσπάθεια να κερδίσουν πολιτική στήριξη οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να μειώσουν τις αυξήσεις στα ενοίκια στο Βερολίνο και να πουλήσουν έως 20.000 διαμερίσματα στην πόλη.

Οι τιμές των ενοικίων σε μεγάλες πόλεις όπως το Βερολίνο άρχισαν να σπάνε τα κοντέρ με αυξήσεις που έφτασαν το 30% τα τελευταία χρόνια –από το 2013 και μέχρι το 2019, όταν τοπικές αρχές όπως αυτές του Βερολίνου αποφάσισαν να επιβάλλουν πάγωμα για πέντε ολόκληρα χρόνια για να προστατέψουν τους ενοικιαστές. Όμως το πάγωμα αυτό των ενοικίων ακυρώθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας τον Απρίλιο ως αντισυνταγματικό, φέρνοντας ξανά για τα καλά το θέμα στο προσκήνιο με ενοικιαστές να βγαίνουν στους δρόμους διαδηλώνοντας για πιο φθηνή στέγη.

Η Deutsche Wohnen στη συνέχεια συμφώνησε να εξαγοραστεί από την μέχρι πρόσφατα αντίπαλο Vonovia –σε ένα ντιλ με μετρητά- με στόχο να γλυτώσει την πολιτική και κοινωνική επίθεση που της προκάλεσε κυρίως η υπόθεση του Βερολίνου όπου υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα έλλειψης προσιτών κατοικιών. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι ενοικιαστές είχαν βγει στους δρόμους για το δικαίωμα στην προσιτή στέγαση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή