Οι προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο φούσκας στα ακίνητα, κυρίως σε Ευρώπη και Αμερική, αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, αυτή τη φορά ακόμη και από τους κατ’ εξοχήν αρμόδιους, που είναι οι ίδιοι οι επικεφαλής ή άλλα υψηλόβαθμα στελέχη κεντρικών τραπεζών. Η πανδημία που έστρεψε περισσότερο κόσμο σε μεγαλύτερα σπίτια σε συνδυασμό με τα δημοσιονομικά και νομισματικά πακέτα άφθονης ρευστότητας, δημιουργούν πλέον ξεκάθαρα τον κίνδυνο υπερθέρμανσης σε πολλές αγορές και ειδικά όπου υπάρχει μεγαλύτερη έλλειψη προσφοράς για παλιές και νέες κατοικίες.

Νέα στοιχεία αυτή τη φορά από το Bloomberg, αναφέρουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος φούσκας εντοπίζεται πλέον μεταξύ άλλων σε Νέα Ζηλανδία, Καναδά, Σουηδία, Νορβηγία, Βρετανία, Δανία, ΗΠΑ, Βέλγιο, Αυστρία, Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, Πορτογαλία και Ελβετία. Ακόμη και η Ελλάδα βρίσκεται στο σχετικό πίνακα και συγκεκριμένα στην 18η θέση, πάνω από Κορέα, Φιλανδία και Ιταλία και κάτω από Αυστραλία, Κολομβία και Ισπανία. Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος είχε παρουσιάσει στις αρχές Ιουνίου στοιχεία της Knight Frank σύμφωνα με τα οποία εμφανιζόταν κίνδυνος υπερθέρμανσης μεταξύ άλλων σε Τουρκία, Νέα Ζηλανδία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία, ΗΠΑ, Σουηδία, Αυστρία, Ολλανδία, Ρωσία, Νορβηγία, Καναδά και Βρετανία

Ο πρόεδρος Ομοσπονδιακής Τράπεζα των ΗΠΑ στη Βοστώνη Έρικ Ρόσενγκρεν χτυπά τώρα νέο ηχηρό καμπανάκι για τον κίνδυνο που βλέπει μαζί με τους συναδέλφους του να δημιουργείται. Λέει ότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει έναν κύκλο έκρηξης και βουτιάς τιμών στα ακίνητα που θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Πρόκειται για σήμα ότι η FED ανησυχεί πλέον και για την πορεία των τιμών των ακινήτων σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό που καλπάζει. Είναι ενδεικτικό ότι όπως ανακοίνωσε η η Εθνική Ένωση Μεσιτών των ΗΠΑ ότι η μέση τιμή πώλησης υπαρχόντων κατοικιών στη χώρα ήταν το Μάιο αυξημένη κατά 23% σε σύγκριση με πέρσι, φτάνοντας για πρώτη φορά τα 350.000 δολάρια. Πρόκειται γι αποσό που δεν έχει προηγούμενο.

Στη Νορβηγία ήδη η κεντρική τράπεζα εξετάζει αυξήσεις επιτοκίων από το Σεπτέμβριο για να ανακόψει το ράλι, ενώ στο μικροσκόπιο έχουν μπει οι τιμές των ακινήτων και για την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας. Η κεντρική τράπεζα της Δανίας πήγε ένα βήμα παραπέρα προειδοποιώντας ανοικτά για τους κινδύνους που δημιουργεί η φούσκα στα ακίνητα, φέρνοντας μνήμες της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Λάρς Ρόντε, αποκάλυψε ότι έπειτα από μια δεκαετία αρνητικών επιτοκίων στη Δανία η αγορά στέγης της χώρας δείχνει να έχει χτυπήσει κόκκινο και προτείνει στην κυβέρνηση να λάβει μέτρα.

Το κοκτέιλ είναι εκρηκτικό με τις τιμές κατοικιών να φτάνουν σε παγκόσμιο επίπεδο σε πρωτοφανή επίπεδα. Οι βασικές αιτίες για αυτό είναι τα χαμηλά επιτόκια ρεκόρ που καθιστούν πιο εύκολο το δανεισμό, οι χωρίς προηγούμενο δημοσιονομικές δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας που έχουν πλημμυρίσει με ρευστό την αγορά, οι προηγούμενοι περιορισμοί στις μετακινήσεις που αύξησαν τις αποταμιεύσεις επειδή ο κόσμος έμενε σπίτι, οι μικρή προσφορά για ακίνητα σε πολλές περιοχές και οι προσδοκίες για υψηλή ανάπτυξη όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί.

Είναι πλέον χαρακτηριστικό ότι σε πολλές χώρες που είναι μέλη του ΟΟΣΑ, ο λόγος των τιμών των ακινήτων είναι πλέον υψηλότερος με αυτόν που προηγήθηκε της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το Bloomberg Economics.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα