Καθώς η Καλιφόρνια είναι αντιμέτωπη με μια ακόμα καταστροφική ξηρασία, μια start-up εταιρεία στη Silicon Valley που πιστεύει ότι τα ρομπότ μπορούν να συμβάλλουν σε μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι συγκέντρωσε 50 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης με καθοριστική τη συμβολή του Breakthrough Energy Ventures του Μπιλ Γκέιτς.

Πρόκειται για την εταιρεία Iron Ox, η οποία χρησιμοποιεί ρομπότ ενσωματωμένα σε ένα υδροπονικό σύστημα το οποίο καταναλώνει 90% λιγότερο νερό σε σχέση με αυτό που καταναλώνεται στις παραδοσιακές φάρμες, εξήγησε ο CEO της start-up, Μπράντον Αλεξάντερ.

Η εταιρεία έχει θέσει σε λειτουργία αυτό το σύστημα σε ένα θερμοκήπιο 930 τετραγωνικών μέτρων στο Γκιλρόι της Καλιφόρνια, όπου ένα αυτοκινούμενο ρομπότ με το όνομα Grover μετακινεί παλέτες με πλατύφυλλο βασιλικό και ένα σύστημα με ρομποτικούς βραχίονες σηκώνει τις παλέτες ώστε να είναι εφικτός ο έλεγχος των φυτών. Οι αισθητήρες με τη σειρά τους ελέγχουν το νερό για τα επίπεδα αζώτου και οξύτητας ώστε να φυτά να έχουν μια υγιή ανάπτυξη.

Η ποσότητα νερού που δεν χρησιμοποιείται, μπορεί να αντληθεί ξανά στο σύστημα για να χρησιμοποιηθεί εκ νέου αργότερα.

Πλήγμα οι ξηρασίες

Η γεωργία παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Καλιφόρνιας, αλλά η χρήση του νερού είναι όλο και περισσότερο στο επίκεντρο. Η τελευταία μεγάλη ξηρασία το 2012-2017 μείωσε τις διατιθέμενες ποσότητες νερού προς άρδευση για τους αγρότες, υποχρέωσε την πολιτεία να επιβάλει αυστηρά μέτρα εξοικονόμησης στα νοικοκυριά και προκάλεσε θανατηφόρες πυρκαγιές.

Η Iron Ox αναπτύσσει ήδη τις δραστηριότητές της στον ταϊλανδέζικο βασιλικό και τις φράουλες, ενώ εργάζεται πάνω στον κόλιανδρο, τον μαϊντανό και τις ντομάτες. Η εταιρεία χτίζει επίσης ένα νέο θερμοκήπιο 48.150 τετραγωνικών μέτρων στο Λόκχαρτ του Τέξας, 48 χλμ. νότια του Όστιν.

Ο Αλεξάντερ εξηγεί ότι η υδροπονία – η εξοικονόμηση νερού μέσω καλλιέργειας φυτών χωρίς χώμα – είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ για τη μελλοντική καλλιέργεια.

«Για να εξαλείψουμε πραγματικά τη σπατάλη, για να φτάσουμε πραγματικά στο επόμενο επίπεδο βιωσιμότητας και αεισφορίας, πρέπει να επανεξετάσουμε ολόκληρη τη διαδικασία ανάπτυξης», εξήγησε.

Ο κύκλος χρηματοδότησης περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, επενδυτές από την Crosslink Capital, την R7 Partners και την Pathbreaker Ventures.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί