Ανήμπορο τελικά εμφανίστηκε το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα να ακολουθήσει το θετικό κλίμα των αγορών τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, υποκύπτοντας μετά τις 16:00 στις πιέσεις των πωλητών, οι οποίοι συντονισμένα σε επιλεγμένους κλάδους, κατάφεραν να στερήσουν ακόμη και τις 890 μονάδες από τον γενικό δείκτη.

Ειδικότερα, η πτώση σταμάτησε στις 886,72 μονάδες, ήτοι 0,85% χαμηλότερα, με τον τζίρο μάλιστα αυξημένο σε σχέση με το μέσο όρο του προηγούμενου διαστήματος, αφού έφτασε τα 95,3 εκατ. ευρώ.

Πολλαπλές ανησυχίες

Οι ανησυχίες πάντως της αγοράς για την τελική εικόνα ήταν πολλαπλές:

  • Πρώτον, η πτώση ήλθε στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης με αυξημένο τζίρο.
  • Δεύτερον, οι πιέσεις εστίασαν σε τίτλους της πραγματικής οικονομίας, με το πρώτο σχόλιο των αναλυτών που μίλησαν στον ot.gr να υπενθυμίζει τις επιπτώσεις του αυξημένου ενεργειακού κόστους.
  • Τρίτον, το ΧΑ δεν κατάφερε να ακολουθήσει το θετικό διεθνές κλίμα, ενώ δεν ισχύει το ίδιο όταν το αρνητικό κλίμα κυριαρχεί διεθνώς.
  • Και τέταρτον, το ΧΑ αδυνατεί να αποτυπώσει τις διαρκώς βελτιωμένες εκτιμήσεις των ξένων αναλυτών για την πορεία της οικονομίας.

Οι τέσσερις αυτοί λόγοι, όπως και πλήθος άλλων μικρότερης σημασίας, συνέθεσαν ένα παζλ σήμερα αρνητικό, το οποίο οδήγησαν τον γενικό δείκτη να χάσει την πρώτη στήριξή του στις 890 μονάδες, την οποία είχε υπερασπιστεί αποτελεσματικά το προηγούμενο τριήμερο.

Και όλα αυτά όταν το ΧΑ θα πρέπει να διαχειριστεί και τις πιθανές αβεβαιότητες που μπορεί να κρύβουν οι γερμανικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Κυριακή και οι οποίες θα σηματοδοτήσουν και το τέλος της εποχής της Μέρκελ. Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την πολιτική ζωή της Γερμανίας καθώς ύστερα από 16 συναπτά χρόνια παραμονής της Μέρκελ στην καγκελαρία, οι Γερμανοί καλούνται να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο διάδοχος και ο επόμενος καγκελάριος.

Τι έγινε στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, οι πιέσεις εστιάσθηκαν στη Βιοχάλκο (-4,10%), στις ΔΕΗ, Μυτιληναίο και ΕΛΧΑ, οι οποίες σημείωσαν απώλειες λίγο πάνω από 3%, αλλά και στην ΕΥΔΑΠ (-2,59%) και Πειραιώς (-2,14%).

Βέβαια, των πωλητών δεν διέφυγαν ούτε οι Εθνική, Alpha Bank, Motor Oil, Eurobank και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ οι Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo κράτησαν έως το τέλος τα κέρδη τους, αν και περιορισμένα σε σχέση με τις ενδοσυνεδριακές επιδόσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών