Το περιοδικό Economist ζήτησε την Πέμπτη από την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να παραιτηθεί λόγω του ρόλου της σε σκάνδαλο παραποίησης δεδομένων σχετικά με την Κίνα, ενώ ήταν στην Παγκόσμια Τράπεζα, λέγοντας ότι υπονομεύει την αξιοπιστία του ΔΝΤ.

Το ιστορικό οικονομικό περιοδικό με έδρα το Λονδίνο, και αρκετά καταλυτικό ρόλο ανέφερε σε ένα καυστικό σχόλιό του ότι τα ευρήματα εξωτερικής έρευνας σύμφωνα με τα οποία η Γκεοργκίεβα πίεσε για αλλαγές στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business» το 2017 ώστε να ευνοηθεί η Κίνα, θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα του ΔΝΤ να ενεργεί ως θεματοφύλακας των δεδομένων για τις μακροοικονομικές στατιστικές του κόσμου.

«Η επικεφαλής του ΔΝΤ πρέπει να κρατάει ίσες αποστάσεις, την ώρα που δύο από τους μεγαλύτερους μετόχους του, η Αμερική και η Κίνα, αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον σε μια νέα εποχή γεωπολιτικής αντιπαλότητας», ανέφερε ο Economist, προσθέτοντας ότι οι επικριτές της επικαλούνται ήδη τα ευρήματα ως αποδείξεις ότι, οι διεθνείς οργανισμοί δεν μπορούν να αντισταθούν στην Κίνα.

«Την επόμενη φορά που το ΔΝΤ θα προσπαθήσει να διαιτητεύσει μια νομισματική διαφορά ή να αναπρογραμματίσει το χρέος μιας χώρας που έχει δανειστεί από την Κίνα, οι επικριτές του ταμείου είναι βέβαιο ότι θα επικαλεστούν αυτήν την έρευνα για να υπονομεύσουν την αξιοπιστία του ιδρύματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυρία Γκεογκίεβα, αξιότιμη υπάλληλος πολλών διεθνών θεσμών, θα πρέπει να παραιτηθεί », ανέφερε το άρθρο.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ανακύψει μείζον πρόβλημα στους κόλπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αφότου έγινε γνωστό ότι η νυν γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μεταξύ άλλων, κατηγορείται πως σε ετήσια έκθεση για τις συνθήκες επιχειρείν της Παγκόσμιας Τράπεζας είχε ασκήσει «αδικαιολόγητες πιέσεις», ώστε να λάβει βελτιωμένη κατάταξη η Κίνα.

Πρόκειται για την έκθεση «Doing Business», στην οποία αναλύεται το επενδυτικό κλίμα κάθε χώρας και η παρατυπία, την οποία διαπίστωσε η Π.Τ., αφορούσε την έκδοση του 2018 (με στοιχεία του 2017). Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία τότε διατελούσε διευθύνουσα σύμβουλος της τελευταίας, αρνείται εξ ολοκλήρου όσα της προσάπτουν

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας, στα πρώτα του δημόσια σχόλια από την έναρξη της διαμάχης για την απάτη των δεδομένων την περασμένη Πέμπτη, δήλωσε στο CNBC ότι η έκθεση WilmerHale «μιλάει από μόνη της» και ότι η τράπεζα θα διερευνήσει νέες προσεγγίσεις για να βοηθήσει τις χώρες να βελτιώσουν το επιχειρηματικό τους κλίμα.

Η ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα γράφτηκε από μια ομάδα που συγκέντρωσε η Παγκόσμια Τράπεζα τον Δεκέμβριο του 2020, αφού μια σειρά εσωτερικών ελέγχων αποκάλυψε παρατυπίες δεδομένων σε εκθέσεις για την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Αζερμπαϊτζάν.

Η ομάδα αυτή απαιτεί μια σειρά διορθωτικών ενεργειών και μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της «μεθοδολογικής ακεραιότητας» της έκθεσης Doing Business, επικαλούμενη αυτό που αποκάλεσε «πρότυπο κυβερνητικών προσπαθειών να παρέμβουν» στη βαθμολόγηση των αναφορών τα προηγούμενα χρόνια.

«Η Παγκόσμια Τράπεζα χρειάζεται μια ενδοσκόπηση. Υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις των χωρών για καλύτερη διακυβέρνηση, διαφάνεια και πρακτικές. Τώρα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη συνταγή για τη δική της μεταρρύθμιση », δήλωσε ο Mauricio Cardenas, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κολούμπια και πρώην υπουργός Οικονομικών της Κολομβίας, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων.

Οι ειδικοί κατηγορούν τη σειρά Doing Business για έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τα υποκείμενα δεδομένα και τα ερωτηματολόγια που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της κατάταξης, ζητώντας ένα τείχος προστασίας μεταξύ της ομάδας Doing Business και άλλων δραστηριοτήτων της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Έχουμε ενημερωθεί για πολλές περιπτώσεις όπου οι εθνικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να χειραγωγήσουν τις βαθμολογίες του DB ασκώντας πίεση σε μεμονωμένους συντελεστές», ανέφερε η έκθεση, επισημαίνοντας δικηγόρους, λογιστές ή άλλους επαγγελματίες.

Οι συγγραφείς ζήτησαν επίσης από την τράπεζα να σταματήσει την πώληση συμβουλευτικών υπηρεσιών σε κυβερνήσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της βαθμολογίας μιας χώρας, σημειώνοντας ότι συνιστούσαν φαινομενική σύγκρουση συμφερόντων.

Τον Δεκέμβριο του 2020, σύμφωνα με την έρευνα, ένας εσωτερικός έλεγχος κατέδειξε ότι η διοίκηση της τράπεζας είχε πιέσει εννέα από 15 στελέχη να «μαγειρέψουν» δεδομένα στις εκδόσεις 2018 και 2020 του δείκτη Doing Business, ανεβάζοντας τη Σαουδική Αραβία στο «πιο μεταρρυθμισμένο» σημείο παγκοσμίως και ενισχύοντας το κατάταξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κίνας, και παράλληλα να αφαιρέσουν το Αζερμπαϊτζάν από τις 10 πρώτες βαθμολογίες.

Η ξεχωριστή έκθεση WilmerHale ανέφερε ότι οι αλλαγές στα δεδομένα της Σαουδικής Αραβίας ήταν «πιθανώς αποτέλεσμα των προσπαθειών ενός ανώτερου υπαλλήλου της τράπεζας να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και να επιβραβεύσει τη Σαουδική Αραβία για τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην τράπεζα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ