Πριν από μερικές εβδομάδες ελάχιστοι γνώριζαν την Evergrande. Παρά το τεράστιο μέγεθός του, ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων είχε απασχολήσει τα διεθνή μέσα μόνο ως μονόστηλο. Ωστόσο σήμερα έχει αναπτυχθεί ένα εντυπωσιακό αφήγημα, που απειλεί την κινεζική οικονομία, κι έχει προκαλέσει κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με το Bloombegr, το αφήγημα θα μπορούσε να ξεκινάει ως εξής:

Στην Κίνα, μια εταιρεία που ονομάζεται Evergrande υποσχέθηκε να παραδώσει διαμερίσματα σε περίπου 1,5 εκατομμύρια αγοραστές , οι οποίοι εξακολουθούν να περιμένουν τα κλειδιά τους.

Κάποιοι από αυτούς έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται. Θέλουν η Evergrande – ο πιο χρεωμένος κατασκευαστής ακινήτων στον κόσμο – να συνεχίσει την κατασκευή των διαμερισμάτων που τους είχαν υποσχεθεί ή να τους επιστρέψει τα χρήματά τους.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, όλο αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μια ατυχής ιστορία που διαδραματίζεται στην Κίνα με μικρή σημασία στα εκτός χώρας χαρτοφυλάκια.

Ωστόσο, όπως τονίζει το Bloomberg, στην πραγματικότητα είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση που πλήττει την Κίνα αυτή τη στιγμή και οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο προσπαθούν ήδη να αποτιμήσουν το χάος που θα μπορούσε να προκαλέσει εάν εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Evergrande έχει χρέος 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. (Για σύγκριση, αυτό είναι κάτι περισσότερο από το εξωτερικό χρέος πολλών χωρών.)

Η Κίνα διαθέτει πολλά εργαλεία για να αποτρέψει μια πλήρη κρίση και μεγάλο μέρος της Wall Street πιστεύει ότι το Πεκίνο θα τα χρησιμοποιήσει εάν είναι απαραίτητο.

Η συναίνεση, γενικά, είναι ότι όχι , αυτό δεν πρόκειται να προκαλέσει άλλη οικονομική κρίση à la Lehman.

Το Bloomberg επιχειρεί να απαντήσει σε όλο αυτό…

Ένας κινεζικός κολοσσός ακινήτων χρωστά τόνους χρημάτων σε πολλούς ανθρώπους, αλλά μπορεί να μην είναι σε θέση να τα εξοφλήσει. Η αποτυχία μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια κρίση.

Λόγοι για να νοιαστείτε για την αποτυχία του Evergrande:

Η Κίνα είναι ο κύριος μοχλός της παγκόσμιας ανάπτυξης, οπότε τα προβλήματα εκεί συχνά προκαλούν προβλήματα αλλού. Σε ένα χειρότερο σενάριο , η ανησυχία που σχετίζεται με την Evergrande θα μπορούσε να εξαπλωθεί στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να παγώσει τις πιστωτικές αγορές σε όλο τον κόσμο. Κάποιοι το περιγράφουν ως η «στιγμή Lehman» της Κίνας. Άλλοι λένε ότι αυτή η σύγκριση είναι εντελώς υπερβολική.

Ίσως πάλι η Evergrande είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει . Αυτό αναφέρουν αρκετοί, δεδομένου ότι η εταιρεία έχει 1.300 έργα σε περισσότερες από 280 πόλεις.

Η κινεζική κυβέρνηση νοιάζεται πολύ για τη σταθερότητα, οπότε θα μπορούσε να παρέμβει.

Αλλά αυτό είναι το είδος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι γονείς όταν δίνουν καραμέλες στα παιδιά για να τα ησυχάσουν.

Η διάσωση της εταιρείας θα μπορούσε να δώσει κίνητρα για περισσότερη κακή συμπεριφορά, από την Evergrande ή άλλους: «ηθικός κίνδυνος» ή ανοχή για επικίνδυνες κινήσεις με την πεποίθηση ότι το κράτος θα διασώζει πάντα σε περίπτωση προβλήματος.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα χρήματά σας :

Περιμένετε περισσότερη αναταραχή και αβεβαιότητα . Ακόμη και εταιρείες που δεν εμφανίστηκαν στενά συνδεδεμένες με την κινεζική ακίνητη περιουσία – σκεφτείτε το Twitter και το eBay – έπεσαν αυτή την εβδομάδα.

Η Evergrande υπενθυμίζει τη σημασία της διαφοροποίησης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο διαφοροποιημένος επενδυτής πιθανότατα έχει μόνο 2,5% -4,5% έκθεση στην Κίνα. Εάν έχετε περισσότερο από 5%-6%, θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου σας. Ακόμη και το χειρότερο σενάριο για την Κίνα θα είχε ελάχιστο βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στα περισσότερα χαρτοφυλάκια. Η μακροχρόνια μετάδοση είναι απίθανη. Η παγκόσμια οικονομία θα ήταν ισχυρότερη με μια υγιή Κίνα, αλλά ακόμη και με μια άρρωστη Κίνα, η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και θα επιστρέφει σε εκείνους με μακροπρόθεσμη προσέγγιση. Εάν ένας πελάτης είναι διαφοροποιημένος και έχει το κατάλληλο προφίλ απόδοσης κινδύνου, τότε η Evergrande δεν επηρεάζει την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων του πελάτη.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αλλαγή πλεύσης για τη Foxconn – Τρία πρωτότυπα ηλεκτροκίνητα οχήματα
Διεθνή |

Αλλαγή πλεύσης για τη Foxconn: Τρία πρωτότυπα ηλεκτροκίνητα οχήματα

Η Foxconn παρουσίασε τρία ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα σε μία κίνηση που ενδεχομένως σηματοδοτεί την διαφοροποίηση της εταιρείας από την κύρια ενασχόλησή της, τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα.

Ηλεκτρικά οχήματα – Επενδύσεις πολλών δισ. δολ. για νέα εργοστάσια – Τα πλάνα μεγάλων εταιρειών
Green |

Ηλεκτρικά οχήματα: Επενδύσεις πολλών δισ. δολ. για νέα εργοστάσια - Τα πλάνα μεγάλων εταιρειών

Από την Toyota κα την Ford έως τη Stellantis και την General Motors, εξαγγέλλονται νέα εργοστάσια και επενδυτικά πλάνα πολλών δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ και αλλού για παραγωγή μπαταριών και ηλεκτρικών κινητήρων

Φυσικό αέριο – Η «ψυχρολουσία» της Gazprom ανέβασε 18% τις τιμές στην Ευρώπη
Διεθνή |

Φυσικό αέριο: Η «ψυχρολουσία» της Gazprom έφερε αύξηση τιμών κατά 18% στην Ευρώπη

Οι τιμές του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη αυξήθηκαν σχεδόν 18% τη Δευτέρα, αφού η ρωσική Gazprom περιόρισε δραματικά τις ελπίδες για πρόσθετες προμήθειες τον επόμενο μήνα