Ακόμα και στα 100 δολάρια ανά εκατομμύριο θερμικές μονάδες αναμένεται να εκτοξευτεί η τιμή του φυσικού αερίου, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις της Citigroup, ενισχύοντας τις ανησυχίες για περαιτέρω επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους .

Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, εξαιτίας των χαμηλών εποχιακών αποθεμάτων στην Ευρώπη, της αυξανόμενης κινεζικής ζήτησης, αλλά και των περιορισμών στη Ρωσία και τη Νιγηρία.

Από τις αρχές του μήνα το κόστος στην αγορά Ιαπωνίας-Κορέας έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 50% στα 30 δολάρια ανά mmBtu, ενώ στην Ευρώπη το LNG διαμορφώνεται στα 25 δολάρια, αυξημένο κατά 40%.

Στο βασικό σενάριο που αναλύει η Citi , το επόμενο τρίμηνο οι τιμές θα καταγράψουν περαιτέρω αύξηση, αν και με μέτριο ρυθμό. Ωστόσο, μια σειρά παραμέτρων όπως το ασυνήθιστα ψυχρό κλίμα ή τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι τυφώνες στον Κόλπο του Μεξικού μπορεί να εκτοξεύσουν τις τιμές πάνω από τα 100 δολάρια ανά mmBtu. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η αύξηση αυτή σε όρους πετρελαίου θα σήμαινε 580 δολάρια το βαρέλι.

«Οι τιμές του φυσικού αερίου παγκοσμίως θα συνεχίζουν να ανεβαίνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες», ανέφεραν οι αναλυτές της Citi προσθέτοντας ότι «η ισχυρή ζήτηση και η απουσία ανταπόκρισης στον επίπεδο της προσφοράς έχουν δημιουργήσει απότομη στενότητα στην αγορά. Οποιαδήποτε αύξηση της ζήτησης ή άλλες διαταρχές μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλέον άνοδο».

Η Citi προσθέτει επίσης, ότι οι επιπτώσεις από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου σε άλλα καύσιμα είναι ευρύτερες από ό,τι αρχικά υπολόγιζε. Το πετρέλαιο θέρμανσης θα διαδραματίσει πλέον μεγαλύτερο ρόλο στην αγορά.

Η μετάβαση σε υγροποιημένο καύσιμο πετρελαίου για θέρμανση θα επηρεάσει τη νάφθα και τη βενζίνη και η υψηλότερη χρήση κηροζίνης θα επηρεάσει το κόστος του αερίου και του ντίζελ.

Ωστόσο, επιφυλάσσει για το τέλος μια αισιόδοξη νότα: Έως το τρίτο τρίμηνο του 2022 εκτιμά ότι το ράλι LNG θα εξασθενίσει και οι τιμές θα υποχωρήσουν κατά 70%.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Η Τεχνολογική και η Χρηματοοικονομική Καινοτομία είναι Κοινωνικά Χρήσιμη;
Academia |

Η Τεχνολογική και η Χρηματοοικονομική Καινοτομία είναι Κοινωνικά Χρήσιμη;

H καινοτομία των χρηματοοικονομικών αγορών δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε βάρος της δημοκρατίας, των κανόνων διαφάνειας ή ακόμη και να οργανώσει απάτη ή φοροδιαφυγή. Το ερώτημα είναι πώς να το επιτύχεις αυτό χωρίς να έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα στην καινοτομία

Bitcoin ETF – Θα κάνει πρεμιέρα την Τρίτη στη Wall;
Crypto |

Bitcoin ETF: Θα κάνει πρεμιέρα την Τρίτη στη Wall;

Το βλέμμα της κοινότητας κρυπτονομισμάτων είναι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στην έγκριση της για να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το πρώτο future Διαπραγματεύσιμου  Αμοιβαίου Κεφαλαίου (ETF) Bitcoin